Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΒΑΖΕΙ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Παλαιστίνη
ΕΘΝΟΣ

της Μ.ΨΑΡΑ

Tα πλοία της ελπίδας σαλπάρουν ξανά για τη Λωρίδα της Γάζα! Φορτωμένα με υλικά για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης περιοχής, τα σκάφη από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Τουρκία θα φτάσουν στην πολιορκημένη γη, αυτή τη φορά για να χτίσουν με τους ηρωικούς Παλαιστινίους τα ισοπεδωμένα σπίτια τους.

Μαζί τους, ένα πολυεθνικό πλήρωμα που καταφέρνει να συνεννοείται, να συνεργάζεται και να επικοινωνεί υπέρ ενός κοινού σκοπού: την έμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό...

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πλοία του Free Gaza Movement θα προσεγγίσουν τη Γάζα. Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από δεκατρείς χώρες, επιβαίνοντας σε δύο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά τη θαλάσσια πολιορκία της Γάζας ύστερα από σαράντα ένα χρόνια.

Ανθρωποι απλοί, χωρίς πολεμικά μέσα, με μόνο τους όπλο τη θέληση να σταματήσουν το άδικο, κατάφεραν να φτάσουν στη Γάζα και να δώσουν ανθρωπιστικό υλικό και συνάμα ψυχολογική στήριξη στους αποκλεισμένους κατοίκους της. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι καλωσόρισαν το πλοίο στην προκυμαία και τα νερά του λιμανιού γέμισαν με νέα παιδιά που κολυμπούσαν γύρω του για να το συνοδεύσουν.

Ακόμη τέσσερις φορές, σκάφη του Free Gaza έσπασαν την απομόνωση της Γάζας. Αντιδρώντας το κράτος του Ισραήλ, κόντρα σε κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας, διεμβόλισε το πλοίο «Dignity» τον Δεκέμβρη του 2008, απείλησε με βύθιση τον «Αρίωνα» τον Ιανουάριο του 2009 και κατέλαβε το ίδιο σκάφος τον περσινό Ιούνιο, οδηγώντας τα μέλη της αποστολής στις ισραηλινές φυλακές.

Απτόητοι

Αλλά όλα αυτά δεν πτόησαν τα μέλη του Free Gaza. Αντιθέτως, οι επιτυχημένες αποστολές του ενέπνευσαν και άλλα εγχειρήματα, που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας από τη στεριά, όπως πρόσφατα το Viva Palestina.

Τώρα ήρθε η ώρα, λένε, να κάνουν ένα βήμα παρακάτω: αυτή τη φορά, η πρωτοβουλία αναμένεται να είναι πιο στοχευμένη και αποτελεσματική από ποτέ.

Συγκροτώντας την ελληνική πρωτοβουλία «Ενα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr), οι «δικοί μας» ακτιβιστές συμμετέχουν στη διεθνή αποστολή που συντονίζεται από το «Free Gaza Movement».

Πλοία φορτηγά, θα μεταφέρουν οικοδομικά και άλλα άκρως απαραίτητα υλικά, ενώ θα συνοδεύονται από επιβατηγά στα οποία θα επιβαίνουν άνθρωποι που θα εκφράσουν με πράξεις την αλληλεγγύη τους στον μαρτυρικό και ηρωικό παλαιστινιακό λαό της Γάζας.

Πολιορκημένοι

Από στεριά, θάλασσα και αέρα

Από τον Ιανουάριο του 2006, που η Χαμάς κέρδισε τις δημοκρατικότερες -σύμφωνα με Δυτικούς, ανεξάρτητους παρατηρητές- εκλογές που έγιναν ποτέ στην Παλαιστίνη, η Λωρίδα της Γάζας, στη οποία συνωστίζονται περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι (με τα παιδιά να αποτελούν το 60% του πληθυσμού), ζει έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό από στεριά, θάλασσα και αέρα. Οι κάτοικοί της στερούνται όχι μόνο την ελευθερία, αλλά και τα πιο βασικά ζωτικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η διατροφή, το νερό, η υγεία.

Η Γάζα έχει μετατραπεί σε μια ανοιχτή φυλακή, επειδή οι κάτοικοί της δεν υποτάσσονται στις απαιτήσεις του Ισραήλ και των διεθνών προστατών του. Ο βάρβαρος αποκλεισμός της κορυφώθηκε με την πολεμική επίθεση του Ισραήλ τον Δεκέμβρη του 2008, που άφησε πίσω της 1.419 νεκρούς (926 πολίτες, μεταξύ των οποίων 326 παιδιά και 111 γυναίκες), 5.300 τραυματίες (περισσότεροι από τους μισούς γυναίκες και παιδιά), 2.114 κατοικίες εντελώς ισοπεδωμένες, 3.242 κατοικίες με ανεπανόρθωτες καταστροφές που τις κατέστησαν μη κατοικήσιμες, 15.000 κατοικίες με σοβαρές ζημιές και τεράστιες καταστροφές στις βασικές υποδομές της περιοχής (νοσοκομεία, σχολεία, δίκτυα κοινής ωφέλειας).

Αποφασισμένοι

«O,τι και να συναντήσουμε δεν θα κάνουμε πίσω»

Σήμερα, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας επικοινωνούν με τον έξω κόσμο μόνο μέσα από τα λαγούμια που ανοίγουν όσοι αντέχουν. Το λιμάνι της Γάζας παραμένει «κατειλημμένο» από τα πολεμικά πλοία των Ισραηλινών που δεν αφήνουν ούτε τα ψαροκάικα να ανοιχτούν στη θάλασσα.

Αυτή τη στιγμή, ο μόνος τρόπος που έχουν οι φυλακισμένοι κάτοικοι να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους είναι να ψάχνουν τα σίδερα στα ερείπια των βομβαρδισμών, να κονιορτοποιούν τα απομεινάρια του μπετόν και να τα ενώνουν με το λιγοστό, πανάκριβο τσιμέντο που καταφέρνουν να περάσουν από τα λαγούμια της Ράφας.

Αυτό το «καθεστώς» θέλει να σπάσει η νέα νηοπομπή που θα φτάσει έως εκεί. Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να συμμετάσχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και υλικών.

«Μετά το σπάσιμο του αποκλεισμού με τα πλοία μας, με τα οποία μεταφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια, αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε ξανά με μια νέα αποστολή, πολυεθνική, ριζικά αναβαθμισμένη, για το σπάσιμο της πολιορκίας.

Αυτήν την άνοιξη, ένας μικρός στόλος με σκάφη και επιβάτες από πολλές χώρες, θα πλεύσει και πάλι προς τη Γάζα, μεταφέροντας, κυρίως, υλικά ανοικοδόμησης και ζωτικής σημασίας υποδομών», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιάννης Καρυπίδης, μέλος του πληρώματος που συμμετείχε και σε προηγούμενες αποστολές.

«Οι περισσότεροι από εμάς ασχολούνται εδώ και χρόνια με το παλαιστινιακό πρόβλημα και θέλουν να βοηθήσουν όχι μόνο με μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού, αλλά κάνοντας κάτι πιο ουσιαστικό. Το μόνο που δεν θα κάνουμε είναι πίσω. Ο,τι και να συναντήσουμε στον δρόμο μας θα φτάσουμε στη Γάζα», λέει.

Σύμφωνα με τα μέλη της αποστολής, οι προσφορές των Ελλήνων είναι πολλές και η κινητοποίηση είναι μεγάλη και στα υπόλοιπα κράτη. «Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων, για να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους ανθρώπους αυτούς που μέσα από τα χαλάσματα καταφέρνουν να ζουν και να ελπίζουν», λένε. Στην ιστοσελίδα www.shiptogaza.gr, προτείνονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να προσφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου