Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Στα δάνεια ο μισός μισθός

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
www.tanea.gr/

Έξι στους δέκα Έλληνες έχουν χρέη προς τράπεζες και από αυτούς, δύο στους δέκα αδυνατούν να αποπληρώσουν χρέη τους από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, όπως προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑ Research που παρουσιάστηκε χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομίας για την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 4 έως και 8 Μαρτίου σε πανελλαδικό δείγμα 2.085 προσώπων, αποκαλύπτει ότι το 15% όσων χρωστούν, δεν μπορούν να αποπληρώσουν όχι μόνο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές, αλλά ακόμα και ενοίκια, κοινόχρηστα, ΔΕΚΟ και άλλες καθημερινές υποχρεώσεις τους. Για έξι στους δέκα Έλληνες που έχουν χρέη προς τράπεζες, το ποσοστό των χρεών τους αντιστοιχεί στο 40% του εισοδήματός τους, ενώ για το 16% που χρωστά στις τράπεζες (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας), οι μηνιαίες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για την εξυπηρέτηση των δανείων του υπερβαίνει το 60% των εισοδημάτων του.

Εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι τρεις στους δέκα (31,3%) όσων οφείλουν στις τράπεζες δανείστηκαν με σκοπό την αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, αντίθετα με το 21,3% που το έκανε για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, όπως π.χ. για λόγους υγείας. Το 13,9% επέλεξε τον δανεισμό διότι δεν επαρκούσε το μηνιαίο εισόδημα για να καλύψει βασικές ανάγκες και το 3,8% το έκανε για να αντεπεξέλθει στις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις των παιδιών του.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών τους, οκτώ στους δέκα δανειολήπτες δηλώνουν ότι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από το εισόδημά τους, το 8,3% λέει ότι το κάνει δανειζόμενο από συγγενείς, το 7,6% δανείζεται από τη μία τράπεζα και πληρώνει την άλλη, ενώ το 22,9% δηλώνει ότι πληρώνει μόνο την ελάχιστη καταβολή της οφειλής του.

Πρωτοβουλίες για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Χθες, στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η υπουργός Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε στις πέντε πρωτοβουλίες που προωθεί το υπουργείο με στόχο την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών:

● Σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των φυσικών προσώπων. Αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή.

● Δημιουργία πανελλαδικού δικτύου δωρεάν παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για διαχείριση οφειλών.

● Αναμόρφωση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες.

● Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη. Η οδηγία δίνει έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή.

● Σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές, αντιμετώπιση καταχρηστικών πρακτικών και διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου