Οταν ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφωνήθηκε με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον περασμένο μήνα, είχε την εντύπωση πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στη διευθέτηση της πολυαναμενόμενης συνθήκης για τον έλεγχο του αφοπλισμού, που σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο επρόκειτο να υπογραφεί τον Δεκέμβριο.
Αλλά προς μεγάλη έκπληξη του κ. Ομπάμα, ο κ. Μεντβέντεφ δεν ήταν έτοιμος να κλείσει τη συμφωνία και έθιξε ζητήματα που απαιτούσαν περαιτέρω συζήτηση, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οταν η συνομιλία τελείωσε, συγχυσμένος, ο Ομπάμα συνειδητοποίησε ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται και τόσο κοντά, όπως πίστευε, στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Οι δυσκολίες στην υπογραφή της συνθήκης ήλθαν να καταδείξουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κ. Ομπάμα, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις έπειτα από χρόνια εντάσεων.
Αφού πέρασαν μήνες καθυστερήσεων και διαφωνιών, οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν ότι όταν πρόκειται να κλείσουν συμφωνία με τη Μόσχα, τίποτε δεν είναι δεδομένο προτού γίνει πραγματικότητα και σπανίως υλοποιείται με ευκολία. Αμερικανοί αξιωματούχοι καταβάλλουν νέα προσπάθεια τώρα να άρουν τα εμπόδια έως το τέλος του μήνα, ώστε να παρουσιάσουν τη νέα συμφωνία στην παγκόσμια σύνοδο για το θέμα της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, που θα γίνει στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο.
Η συμφωνία για τον αφοπλισμό αποτελεί μέρος της δύσκολης διπλωματικής εκστρατείας διαμόρφωσης μιας νέας σχέσης με τη Ρωσία, στην οποία παρεμβάλλονται θέματα όπως το Ιράν, η αντιπυραυλική άμυνα και το Αφγανιστάν. Η νέα συνθήκη για τον αφοπλισμό υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε τη συνθήκη START του 1999 για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Η αμερικανική κυβέρνηση ήλπιζε πως μια επιτυχής διαπραγμάτευση στο θέμα θα γινόταν καταλύτης για ευρύτερες και πιο φιλόδοξες συνομιλίες περί αφοπλισμού. Ωστόσο, όταν η START εξέπνευσε τον Δεκέμβριο, η νέα συνθήκη δεν ήταν ακόμη έτοιμη.
«Είναι δύσκολο για μας να μάθουμε να χορεύουμε και πάλι μαζί», σχολίασε Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. Ορισμένοι πιστεύουν ότι απαιτείται επιμονή και υπομονή. Οπως το έθεσε ο ειδικός για θέματα πυρηνικών όπλων κ. Πρέκοβιτς, «είναι ένας αγώνας για το ποιος χρειάζεται τη συνθήκη περισσότερο»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου