Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Αμερικανίδες πεζοναύτες στην πρώτη γραμμή του Αφγανιστάν

Φάκελος Αφγανιστάν
http://www.tovima.gr/

Οι πρώτες «γυναικείες μονάδες εμπλοκής» θα συγκροτηθούν σε έναν μήνα και θα αναλάβουν δράση στην επαρχία Χελμάντ

ELISABETH BUMILLER

«Mην τους βομβαρδίζετε με ερωτήσεις. Μην προσπαθείτε να σπάσετε τον πάγο παίζοντας με τα παιδάκια. Μην αφήνετε τον διερμηνέα να σας καταστρέφει τον διάλογο. Αν έχετε αλογοουρά, αφήστε τη να κρέμεται πίσω από το κράνος για να καταλαβαίνει ο άλλος ότι είστε γυναίκες...».

Αμερικανίδες του σώματος των πεζοναυτών καταγράφουν επιμελώς τις οδηγίες των εκπαιδευτών που τις προετοιμάζουν, στη βάση του Καμπ Πέντελτον της Καλιφόρνιας, για το πιο τολμηρό πείραμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων: θα είναι οι πρώτες γυναίκες που θα αναλάβουν δράση στην πρώτη γραμμή του πυρός στο Αφγανιστάν.

Η αποστολή τους αρχίζει σε έναν μήνα, όταν θα συγκροτηθούν οι πρώτες «γυναικείες μονάδες εμπλοκής». Γυναίκες πεζοναύτες σε ομάδες ανά πέντε θα συνοδεύουν τους άνδρες συναδέλφους τους σε περιπολίες στην επαρχία Χελμάντ. Σκοπός τους είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγροτισσών, οι οποίες έχουν υποστεί τέτοια περιθωριοποίηση ώστε θεωρούν ανάρμοστη και ανεπίτρεπτη κάθε επικοινωνία με αλλοδαπό άνδρα.

Οι διμοιρίες των γυναικών θα επισκέπτονται Αφγανές στα σπίτια τους και θα καταγράφουν κάθε ανάγκη για βοήθεια, προσπαθώντας να συλλέξουν πληροφορίες. Αυτό είναι το επιτελικό σχέδιο του στρατηγού Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ για την εξέλιξη των επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Πεποίθησή του είναι ότι δεν μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του αφγανικού λαού όταν μιλάς μόνο με τον ανδρικό πληθυσμό.

«Εμείς θα κάνουμε τη διαφορά» λέει η 26χρονη λοχαγός Εμιλι Νασλούντ, υποδιοικήτρια τους γυναικείου κλιμακίου.

Η ιδέα προέρχεται από κάτι ανάλογο που έγινε στο Ιράκ, με το πρόγραμμα «Λέαινα» όπου γυναίκες πεζοναύτες ερευνούσαν Ιρακινές στα σημεία ελέγχου. Οι γυναίκες που υπηρετούν στο Αφγανιστάν ως τώρα αναλάμβαναν καθήκοντα μόνο στα μαγειρεία ή σε διάφορες αγγαρείες.

Η νέα φουρνιά, 40 νεαρές εθελόντριες, έχουν διδαχθεί τα πάντα για τις ενέδρες και πώς να προφυλάσσονται από τους ελεύθερους σκοπευτές.

Βεβαίως όταν βρίσκονται σε κοινωνική αποστολή, σε χώρο προστατευμένο από τους άνδρες συναδέλφους τους, θα αφήνουν όπλα, κράνος και αλεξίσφαιρα γιλέκα και θα χρησιμοποιούν το φουλάρι τους για να καλύπτουν το κεφάλι μπαίνοντας στα σπίτια. Οι Αφγανές μπορεί να είναι ακριβοθώρητες για τους ξένους, αλλά μέσα στην αυλή τους εκείνες είναι που έχουν τον πρώτο λόγο στην οικογένεια και η επιρροή τους είναι σημαντική στο κοινωνικό περιβάλλον του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου