Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΕΚΤΟΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Εξοπλισμοί
ΕΘΝΟΣ

του Δ.Βερύκιου

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά περνούν αποκλειστικά στα χέρια της «Abu Dhabi Mar» και του Λιβανέζου επιχειρηματία Ι. Safa, με το Ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί κάθε δικαίωμα για τον έλεγχο ως προς τη σύνθεση του ΔΣ, καθώς και για την περαιτέρω μελλοντική μεταβίβαση του ναυπηγείου σε άλλον αγοραστή!

Κατά την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο υπουργείο Αμυνας και η οποία αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως την ερχόμενη Πέμπτη εδώ στην Αθήνα παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας του Abu Dhabi, η ελληνική πλευρά έσπευσε να κλείσει τις χρόνιες εκκρεμότητες με το πρόγραμμα των υποβρυχίων λαμβάνοντας ως «αντίδωρο» τις υποσχέσεις των Αράβων για μελλοντικές επενδύσεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Ελλάδας!

Η αντιπολίτευση παραμένει σε στάση αναμονής έως ότου ενημερωθεί και επισήμως στη Βουλή. Ωστόσο, σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακονίζουν τα μαχαίρια για να επιτεθούν στην κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν πεισθούν από τα επιχειρήματά της και τελικώς θεωρήσουν ότι η ρύθμιση που έγινε για την παραλαβή των υποβρυχίων 214 και την κατασκευή δύο επιπλέον είναι επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον.

Ως γνωστόν, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αρνηθεί να εντάξει στη δύναμή του το υποβρύχιο «Παπανικολής» εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων ως προς την επικίνδυνη κλίση που έπαιρνε κυρίως όταν ήταν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Παρασκηνιακά ο I. Safa έχει υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι θα πουλήσει το υποβρύχιο «Παπανικολής» στο Abu Dhabi, ενώ η ίδια χώρα θα κατασκευάσει άλλα τρία υποβρύχια του ίδιου τύπου στον Σκαραμαγκά!

Παράλληλα, η ηγεσία του Abu Dhabi φέρεται να έχει υποσχεθεί στην ελληνική κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται να κατασκευάσει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ταχέα σκάφη, καθώς και μεγαγιότ!

Μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια που θυμίζουν την εποχή των «χρυσών ρολογιών» του έκπτωτου βασιλιά Ιμπν Σαούντ, που τη δεκαετία του ‘60 διέμενε στην Αθήνα και μοίραζε χρυσά ρολόγια... Κωμικοτραγικές σκηνές που απαθανατίζονται στην ελληνική ταινία «Ο ξυπόλυτος πρίγκιψ» με τον Κώστα Βουτσά και τη Μάρθα Καραγιάννη...

Βάσει του υπέρμετρα φιλόδοξου επιχειρηματικού πλάνου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που προφορικά -πάντα- παρουσιάζει η «Abu Dhabi Mar» προς την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις, αλλά θα δοθεί εργασία και σε άλλα ελληνικά ναυπηγεία, κυρίως του Περάματος. Απομένει να δούμε πόσες από τις αραβικές υποσχέσεις τελικώς θα γίνουν πράξη...

Την Πέμπτη υπογράφεται η συμφωνία

Τι έχει εξασφαλιστεί έως τώρα

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλιστεί μόνο η κατασκευή δύο επιπλέον υποβρυχίων 214 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και τίποτε άλλο. Εκτός και εάν την ερχόμενη Πέμπτη με την υπογραφή της συμφωνίας για παράδοση «άνευ όρων» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην «Abu Dhabi Mar» οι παρευρισκόμενοι εμίρηδες δεν θα μοιράσουν «χρυσά ρολόγια», αλλά πραγματικά συμβόλαια για κατασκευή υποβρυχίων και ταχέων σκαφών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μόνο έτσι θα αφοπλιστεί η αντιπολίτευση και θα σταματήσει η καχυποψία των Ελλήνων πολιτών που «όταν ακούνε μεγάλα λόγια κρατάνε μικρά καλάθια»...

Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να αρχίσουν τα όργανα και να ζητηθούν εξηγήσεις για το ταξίδι-αστραπή του Χάρη Παμπούκη και της Λούκας Κατσέλη στο Abu Dhabi και κυρίως για το πώς και γιατί ο Ν. Παπανδρέου συμμετείχε στη συγκεκριμένη ινκόγκνιτο κυβερνητική αποστολή! Ηδη η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του Π. Καμμένου, βουλευτή της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου