Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ Η ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ

Εργατικά- Οικονομικά
Ελευθεροτυπία

Επεισόδια ανάμεσα σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ, από τη μια, και πλοιοκτήτες και Ελληνες αλιεργάτες, από την άλλη, σημειώθηκαν χθες το πρωί στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος επιτέθηκε πρώτος, όμως η πλατεία της Νέα Μηχανιώνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με γενικευμένη συμπλοκή και ξυλοδαρμούς. Ολα αυτά λίγο πριν από τις 11 π.μ. κι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες που απεργούν.

Βουλευτής

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι μέλη του και Αιγύπτιοι δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση τρομοκράτησης. Το αποτέλεσμα ήταν να ξυλοκοπηθούν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και γ.γ. του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο πρόεδρος του συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασίλης Ρέβας κι ένας Αιγύπτιος, ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο, υπεβλήθη σε εξετάσεις και αναχώρησε.

Οι πλοιοκτήτες λένε ότι πήγαν να μιλήσουν με τα μέλη του ΠΑΜΕ και να τους ζητήσουν να πάψουν να «καπηλεύονται» τους αγώνες των Αιγύπτιων αλιεργατών, αλλά δέχθηκαν επίθεση. Υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται λόγος απεργίας, διότι μέχρι τις 29 Ιανουαρίου οι περισσότεροι Αιγύπτιοι αλιεργάτες είτε απολύθηκαν είτε αποχώρησαν οικειοθελώς και 15 που έχουν δικαίωμα απεργίας δεν συμμετέχουν από την αρχή.

Αιγύπτιοι αλιεργάτες, που βρίσκονται στη χώρα μας με διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, άρχισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 6 Ιανουαρίου, ζητώντας αύξηση των αποδοχών τους και ασφάλιση στο ΙΚΑ αντί για τον ΟΓΑ. Οι πρώτες απεργίες κρίθηκαν παράνομες, όμως προκήρυξαν νέες, η τελευταία κρίθηκε νόμιμη και συνεχίζουν την απεργία. Οι πλοιοκτήτες άσκησαν έφεση, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα και το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει νέα συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου