Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Εργατικά- Οικονομικά
tvxs.gr

Απεργία οργανώνουν σήμερα, Δευτέρα (01/03), οι μετανάστες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Η κίνηση «1η Μαρτίου- 24 ώρες χωρίς εμάς» καλεί τους μετανάστες σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο και Ελλάδα να απέχουν από κάθε οικονομική συναλλαγή.

Παράλληλα σε Γαλλία και Γερμανία οι μετανάστες καλούνται να απέχουν και από τις εργασίες τους. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Γαλλία και διαδόθηκε μέσω του Facebook.

Στην Ελλάδα πρόκειται να διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κοζάνη, καθώς και δημόσια συζήτηση σε εκδήλωση στον «Ιανό» (1/03), με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη, του διευθυντή της εφημερίδας «Αυγή» Νίκου Φίλη, του γενικού γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής Ανδρέα Τάκη, του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου, του νομικού Βασίλη Χρονόπουλου, της δασκάλας Στέλλας Πρωτονοταρίου κα.

Στα Χανιά, οικονομικοί μετανάστες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία 1866 των Χανίων, ως μια ειρηνική κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στα μηνύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού που καταγράφονται και στα Χανιά.

Έρευνα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα", δείχνει ότι η συμβολή των μεταναστών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι πολύ σημαντική και πως το μποϊκοτάζ ή η καθολική αποχώρηση των μεταναστών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κρίση. Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκαν 3 σενάρια: η αποχή από την κατανάλωση, η σταδιακή και καθολική αποχώρησή τους και η αύξηση του αριθμού τους.

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Αν μειωνόταν ο αριθμός των μεταναστών

Το 1ο σενάριο μετρά τις επιπτώσεις στην οικονομία εάν ο αριθμός των μεταναστών μειωνόταν σε πρώτη φάση κατά 10%, στη συνέχεια κατά το ήμισυ και στην τρίτη φάση κατά 90%.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας οι μετανάστες δεν φεύγουν από τη χώρα επειδή δεν έχουν δουλειά, αλλά για άλλους λόγους (π.χ. επειδή το θεσμικό πλαίσιο τους αναγκάζει να φύγουν ή επειδή οι ίδιοι έχουν βρει καταλληλότερη χώρα υποδοχής). Το ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφει η μελέτη είναι ότι οι Έλληνες δεν θα κάλυπταν το σύνολο των θέσεων εργασίας που θα άφηναν κενές οι μετανάστες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σενάριο της σταδιακής αποχώρησης των μεταναστών:

- Στην αρχή, η μείωση του αριθμού των μεταναστών προκαλεί την απώλεια θέσεων εργασίας και για 3.700 Έλληνες.

- Στη συνέχεια η αναλογία είναι: οι μετανάστες αφήνουν 204.000 θέσεις, οι Έλληνες καλύπτουν τις 15.000 από αυτές.

- Όταν οι μετανάστες θα έχουν εγκαταλείψει 340.000 θέσεις εργασίας, οι Έλληνες θα καλύψουν τις 204.000 θέσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Α. Κόντη, με την αποχώρηση του 90% των μεταναστών οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν, το ΑΕΠ θα μειωθεί, το ισοζύγιο πληρωμών θα επιδεινωθεί. Από την άλλη, τα πραγματικά εισοδήματα των φτωχών ελληνικών νοικοκυριών θα βελτιωθούν, τουλάχιστον περισσότερο σε σχέση με τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Αν αυξάνονταν οι μετανάστες κατά 20%

Τι θα συνέβαινε, όμως, αν ο πληθυσμός των μεταναστών αυξανόταν κατά 215.000, δηλαδή περίπου κατά 20%; Αυτό ήταν και το δεύτερο σενάριο που εξέτασαν βρίσκοντας ότι θα αυξανόταν η ζήτηση σε προϊόντα και υπηρεσίες και συνακόλουθα οι τιμές τους. Η αύξηση των τιμών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα προσέγγιζε το 2,25%. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, από τους νέους μετανάστες που θα έρθουν στη χώρα, οι 100.000 θα βρουν μια θέση στην αγορά εργασίας, ενώ 25.000 νέες θέσεις θα καλυφθούν από Έλληνες. Η ελληνική οικονομία θα κερδίσει σε ευημερία, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,74%, θα βελτιωθεί ελαφρά το ισοζύγιο πληρωμών, ενώ λόγω της αύξησης της προσφοράς εργασίας οι πραγματικοί μισθοί και το κόστος παραγωγής θα μειωθούν.

Οι νέοι μετανάστες ωστόσο θα δυσκολέψουν τη θέση των παλαιοτέρων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να αποδεχθούν μισθούς χαμηλότερους από 28% έως και 52%.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Αν οι μετανάστες απείχαν από την κατανάλωση

Το 3ο σενάριο υποθέτει ότι οι μετανάστες συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται στη χώρα αλλά ξαφνικά παύουν να ξοδεύουν τα χρήματα που κερδίζουν.

Αν λοιπόν σταματήσουν για παράδειγμα από αύριο οι μετανάστες να καταναλώνουν, σε έναν χρόνο θα έχουν χαθεί 85.000 έως 100.000 θέσεις εργασίας Ελλήνων και 15.000 θέσεις εργασίας μεταναστών. Τα έσοδα του κράτους από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ θα περιοριστούν και θα αυξηθεί το έλλειμμα, ενώ θα μειωθούν οι επενδύσεις και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από 1,3% έως 1,55%.

Ταυτόχρονα, η μείωση της ζήτησης θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω, κατά 5% έως 6% κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων προϊόντων και να περιοριστούν οι εισαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου