Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Τελικά ποιος ο ρόλος των στρατευμένων νέων στο Πολεμικό Ναυτικό; Είναι συντηρητές στρατοπέδων, υπηρετικό προσωπικό τις ιεραρχίας και γραφιάδες των στρατιωτικών υπηρεσιών ή υπηρετούν την «πατρίδα»; Μήπως αυτή είναι τελικά η «προσφορά στην πατρίδα», η απλήρωτη, εξοντωτική και «αγόγγυστη» εκμετάλλευση των ναυτών, για να ’ναι ισχυρό κι ελεύθερο το πολεμικό ναυτικό να περιπολεί στη Σομαλία, τη Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο, «για τα εθνικά συμφέροντα, ρε γαμώτο!»; Στο Πολεμικό Ναυτικό εντάσσονται όλοι με τους ίδιους όρους ή υπάρχουν και εκεί τα «golden boys» τις ιδιαίτερης μεταχείρισης;

Το μόνο σίγουρο είναι πως, από όποια πλευρά και να το δει κανείς, η στρατιωτική θητεία παραμένει ένα πράγμα έξω από τη λογική. Εξού και η φράση «του παραλόγου η θητεία». Σίγουρο επίσης είναι πως το Πολεμικό Ναυτικό που βλέπουν οι στρατευμένοι αποτελεί το ένα μέρος. Το άλλο (και η ουσία της όλης ύπαρξης του) είναι το επιθετικό του σκέλος. Το σκέλος της υπεράσπισης των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και των δεκάδων αποστολών στο εξωτερικό (Σομαλία, Περσικός, Βαλκάνια, Αφγανιστάν κτλ), με αναλώσιμη δύναμη τους μισθοφόρους-ΕΠΟΠ.

Τι γίνονται άραγε η σκληρή στρατιωτική πειθαρχία και οι άμεμπτου ηθικής αξιωματικοί μπροστά στους εκλεκτούς πολιτικών, στρατιωτικών και γόνους «καλών» οικογενειών; Που πηγαίνουν άραγε οι μεγαλόστομες δηλώσεις του υπ. Εθνικής Άμυνας Ελ. Βενιζέλου περί αξιοκρατίας και τέλους των πελατειακών σχέσεων στο στρατό; Αλλά ας σκεφτούμε καλύτερα. Γιατί να πάψει αυτό το καθεστώς; Αφού αποτελεί το νούμερο ένα μέσο εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων. Αφού αποτελεί δομικό κομμάτι στο κυνήγι της καριέρας όλων των ‘‘γαλονάδων’’ των ένοπλων δυνάμεων. Αφού αποτελεί μέσο για τη συγκάλυψη του σύγχρονου ρόλου των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, που δεν είναι άλλος από το να παίζει το ρόλο του αστυνόμου εντός (μετανάστες) και εκτός συνόρων, αλλά και να βάφει και αυτός τα χέρια του με αίμα συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις φονικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η απάντηση στο γιατί να σταματήσει αυτό το αλισβερίσι δεν μπορεί παρά να είναι μια. Γιατί το απαιτούν οι ίδιοι οι ναύτες του Κ.Ε. Κανελλόπουλου. Άνθρωποι οι οποίοι κάνουν επίπονες αγκαρίες από την έναρξη μέχρι το τέλος της ημέρας. Αγκαρίες στις οποίες καταπατάται μέχρι και η προβλεπόμενη μεσημεριανή ανάπαυση. Που καταπατάται αυτή μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Κι όλα αυτά γιατί ο νέος Ναύαρχος θέλει τις εγκαταστάσεις να βρίσκονται στην εντέλεια, αλλά και οι υφιστάμενοί του να λαμβάνουν φιλοφρονήσεις και βαθμούς για την «καλή τους δουλεία».

Η ανταμοιβή δε για όλες αυτές τις υπηρεσίες είναι χαρακτηριστική, 8,70€ το μήνα και (εδώ, μας κοροϊδεύουν!) «εκπτωτική κάρτα», για ανθρώπους που παράτησαν τις δουλειές τους ή τις σχεδόν δουλείες τους ή το κυνήγι έστω μιας θέσης ημιαπασχόλησης, για να υπηρετήσουν την θητεία τους. Για ανθρώπους που είτε η ποιότητα του φαγητού είτε ο «ακατανόητος» ζήλος υπαξιωματικών και αξιωματικών που παραπέμπει σε παράξενους συνειρμούς, τους σπρώχνει προς τον ιδιώτη «Μπαλαούρο» για να κορέσουν την πείνα τους (από το ελλιπές φαγητό), βάζοντας βέβαια βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μια τσέπη, που η πολιτική της κυβέρνησης και του προγράμματος σταθερότητας, οι «εθνικές ανάγκες» την κάνουν συνεχώς πιο άδεια.

Όσο για τη σωματική σου καταπόνηση καλύτερα να μην έρθεις ποτε (εκτός και αν είσαι Κασιδόκωστας και ο Ψωμόπουλος) γιατί, στην καλύτερη, οι γιατροί θα σου δώσουν μια «ανακουφιστική» αλοιφή για τα - γδαρμένα από τις αρβύλες - πόδια σου, στη χειρότερη θα σου ευχηθούν καλή τύχη! Οι ίδιοι που βγάζουν ελεύθερους αρβυλών, αγκαριών και εκπαιδεύσεων τον Ψωμόπουλο και τον Κασιδόκωστα, ανθρώπους που όταν βρίσκονται έξω (και συνήθως βρίσκονται έξω) διασκεδάζουν καθημερινά, μέχρι πρωίας και μέχρι τελικής πτώσεως.

Η υποκρισία από την πολιτική ηγεσία και η προκλητικότητα των ευνοημένων «goldenboys» και των αξιωματικών και υπαξιωματικών του στρατοπέδου οδήγησαν μια σειρά στρατευμένων στην αναφορά, όπου εκεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έπεσαν τουλάχιστον οι μάσκες. Οι απαντήσεις που δόθηκαν πολλές και ορίζονταν από το βαθμό και το επίπεδο εμπλοκής στη «συνδιαλλαγή». Οι κατώτατοι αξιωματικοί ή κουνούσαν συγκαταβατικά το κεφάλι ή φρόντιζαν να στείλουν το θέμα αλλού. Η πραγματική αποκάλυψη όμως ήρθε όταν οι παραπονούμενοι ναύτες έφτασαν στον υποδιοικητή του Κ.Ε. Κανελλόπουλος κ. αντιπλοίαρχο Μορελάτο.

Ο κύριος Μορελάτος, ως καλοδιαβασμένος καριερίστας, φρόντισε να περάσει τις απαντήσεις του από διάφορα επίπεδα. Πρώτον ισχυρίστηκε πως δεν είχε γνώση του θέματος και αν ίσχυε θα ήταν ευθύνη των υπαξιωματικών διμοιριτών. Αφού λοιπόν δε γνώριζε, πώς έκανε εν ώρα εκπαίδευσης ή αγκαριών εγκάρδιες και περιχαρείς συζητήσεις με τον Ψωμόπουλο; Πώς είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν γνωρίζει, να ομολογεί αργότερα ότι «εδώ είναι Ελλάδα και ετσι γινόταν πάντα»; Παρεμπίπτοντος, για τον κ. Ψωμόπουλο ήταν αδύνατο να μη γνωρίζεις, ενώ διαρκώς βρίσκονταν σε παράθυρα γραφείων αξιωματικών εν ώρα κλήσεων, τηλεφωνώντας με το κινητό τους φίλους του, ή έπινε μπίρες με υπαξιωματικούς στο Μπαλαούρο;

Πριν βέβαια καταλήξει ως συμπέρασμα στο «κεκτημένο του έθνους» φρόντισε να απειλήσει τους παραπονούμενους ναύτες, να τους «βγάλει τρελούς» (ότι δήθεν δεν ισχύει πως ο Κασιδόκωστας κοιμόταν σε ξεχωριστό θάλαμο και ότι, αν αυτό έγινε, έγινε μόνο για να μην διαταραχθεί η ηρεμία των υπόλοιπων προπαιδευόμενων!) και στο τέλος να δηλώσει κλαψουρίζοντας (είναι η «αρετή και γενναιότητα» των ελλήνων αξιωματικών) κι αυτός θιγόμενος και ένας απλός στρατιώτης(!), γιατί και αυτός απειλείται με μηνύσεις από τους δικηγόρους «των εκλεκτών».

Εύλογα βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν, στο γιο εφοπλιστών για τα συμφέροντά των οποίων το ναυτικό κάνει ολόκληρες αποστολές (βλ. Σομαλία), να μην παρέχει και την ανάλογη «βοήθεια» κατά τη θητεία του. Το προφανές είναι πως και οι δύο αυτές βοήθειες του Πολεμικού Ναυτικού είναι εχθρικές προς το σύνολο τον ναυτών, όσο και προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Την περίοδο που με περίσσιο θράσος ζητούν από όλους μας θυσίες για το ξεπέρασμα της κρίσης, κάποιοι να συνεχίζουν τη ζωή τους, σε όλα τα επίπεδα, πάνω στις ζωές μας και τις θυσίες αυτές.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ: 6932 955437

http://diktiospartakos.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Πολλές φορές η παράθεση γεγονότων είναι χρήσιμη αλλα θα πρέπει να γίνεται δίχως εμπάθεια και με πλήρη καταγραφή του γενικού κλίματος.

    Ως Ναύτης της ΝΒ ΚΑΝ που πρόσφατα εξετέλεσε τη θητεία του και πρόλαβε 2 Διοικητές και 2 Υποδιοικητές θα ήθελα να τονίσω τα εξείς:

    α) η ΝΒ ΚΑΝ είναι μια μεγάλη βάση -κέντρο εκπαίδευσης που σαφέστατα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα προσωπικού καθώς τα άτομα που χρειάζονται για την συντήρηση της καθώς και για την κατάταξη -προπαίδευση είναι πολλά περισσότερα απο αυτά που έχει η βάση , ώς αποτέλεσμα αυτού οι λίγοι Ναύτες αναγκάζονται να επωμισθούν τις παραπάνω ώρες εργασίας. Εξετάστε λοιπόν γιατί δεν διοχετεύονται παραπάνω Ναυτοδιοποι στη ΝΒ ΚΑΝ.

    β) Σχετικά με το φαγητό της ΝΒ ΚΑΝ. Οσοι έχουν περάσει απο τα μαγειρία είτε απο επιτροπή σιτείου μπορούν να σας διαβεβαιώσουν πως τα φαγητά φτιάχνονται απο Ναύτες. Η ποιότητα των πρώτων υλών ελέγχεται συνεχώς (ρωτήστε Ναυτες της τροφαποθήκης καθώς και της επιμελητείας που έχουν σχετικές ευθύνες). Η γεύση τους είναι κάτι πολύ υποκειμενικό όπως επίσης και η προσωπική καθαριότητα του καθένα. Τα φαγητά δεν εχουν μεγάλη ποικιλία είναι αλήθεια και πολλές φορές μετά απο μια κουραστική ημέρα ένα πιάτο φακές δεν σε καλύπτει όπως ένα πιάτο παστίτσιο ( και τα δύο μέσα στο μενού)
    Για να μας πουν όμως και οι επικριτές είναι αλήθεια πως πολλοί αξιωματικοί η υπαξιωματικοί τρώνε εκεί? Είναι αλήθεια πως και ο προηγούμενος Διοικητής (Π.Δαβαρης) και ο νυν Υποδιοικητής έτρωγε και τρώει αντίστοιχα καθημερινά είτε στην τραπεζαρία είτε στο γραφείο του απο αυτό ακριβώς το φαγητο? Αν ναί τότε ας περιορίσουμε τα σχόλια για παρότρυνση απο μεριάς ΠΝ προς το Μπαλαούρο και ας επικεντρωθούμε στο πώς έγινε ο διαγωνισμός για τον ιδιώτη αυτόν, πόσα χρήματα κερδίζει και πόσα κερδίζει ή χανει το ΠΝ με αυτή τη συμφωνία..Αλήθεια τη ΔΕΗ ποιός την πληρώνει για τα τόσο γκλαμουράτα ψυγεία και για τα παγάκια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γ) Βύσματα και golden boys.. Υπήρχαν και θα υπάρχουν. Κολήσατε στον Λάτση η τον Ψωμόπουλο? Ο μεν πρώτος για όσους τον έχετε δεί ένα παιδάκι είναι που μάλιστα μιλάει σε όλους και είναι άνετος -πλέον στέλνει σήματα απο το σηματωρείο ο Ψωμόπουλος δεν παύει να είναι ο μαλάκας που ήταν και εκτώς. Αλλα για πάμε στα πιο σημαντικά. Οπλονομείο..Βύσμα για να μπείς , κάνεις κουμάντα στις βάρδιες είδικά απο τότε που έφυγε ο Λαγός και άμα λάχει βγάζει και είκσι ευρώ το κεφάλι για να αφήσεις κάποιον χωρίς βάρδια. Χίλιες φορες να κάθεται και να μην κάνει κάτι ένας -δύο παρά άλλα και καλα σκληρά εργαζόμενα αγόρια να το παίζουν δήθεν και καλά σπουδαίοι και να βγάζουν και χρήματα επειδή είναι οπλονομόπαιδα. Η βάση έχει και θέσεις γραφείου κάποιες δε πολύ πιο δύσκολες απο τις αγγαρείες. Για σκέψου μια διο αγγαρείες που ας το ομολογίσουμε όλοι γλυψίματα κάνουμε και τα πάνω πάνω και όλο αράζουμε και πίνουμε καφεδάκια μέχρι να σκάσει μύτη ο Δρακάκης και να το παίζουμε Ναυτάρες ή μια θέση γραφείου που είσαι απο το πρωι μέχρι το μεσημέρι συνέχεια στην πρίζα και τρέχεις με την μαλακία του καθένα? Διοτι εγώ τα παιδιά της ΓΕ τα βλέπω συνλεχεια στο Μπαλαούρο αλλα τα παιδιά απο τα γραφεία τα βλέπω μέσα να δουλεύουν όχι να σκοτώνονται αλλα να δουλεύουν.

    δ) Εντάξει να δεχθώ το ότι ο Μορελάτος δεν είχε να πεί πολλά για τα βύσματα. Τι να πεί άλωστε πως τον πήρε ο Δ/ΓΕΝ και του είπε φτιάχτους? Αλλα επειδή δεν εκτιμάμε κάποια πράγματα, θυμάται κανένας παλιός πως ήταν με Υ/Δ Μαραγκό? Ουτε στο γραφείο του δεν έμπαινες όχι καν να σε ακούσει. Εχεί υπάρξει ναύτης με πρόβλημα που δεν του το έλυσε ο Μορελάτος? Για κάθε αδικεία σε αυτον δεν τρε΄χουμε όλοι? Ποιός μας βάζει στις προπαιδεύσεις ταινίες κάθε βράδυ να βλέπουμε? Ποιος μας αφήνει να βλέπουμε μπάλα? Ποιός την λέει σε αξιωματικούς που μας φέρονται άσχημα? Ποιός έφτιαξε τον Κανελλόπουλο η πρόσπαθει τέλος πάντων να τον κάνει βιώσιμο? Οταν ακόμη ο Μορελάτος ήταν στον Πόρο και εγώ πήγα στη ΝΒ ΚΑΝ δεν μπορούσες να σταθείς απο τη βρώμα, στις τουαλέτες δεν πήγαινες για κανέναν λόγο. Πόσες άδειες είσόδου αυτοκινήτων έχει βγάλει? Και στην τελική έχετε δεί πολλούς Αξιωματικούς που θα μπορούσαν να είναι εξόδου και είναι μέσα απο το πρωί ώς το βράδυ? Έχει και αυτός τα κακά του δεν λέω αλλα είναι μόνο φωνές ποτε δεν δαγκώνει πάντα σβήνει ποινολόγια. Οι αγγαρείες που βάζει δεν είναι σαν του Δρακάκη παράλογες είναι απλά για την συντήρηση του Κέντρου. Ειδικά εσείς οι νέοι που τώρα έχετε μπεί πραγματικά δεν γνωρίζετε πόσο τυχεροί είστε που μπήκατε μετά απο εμάς και δεν ζήσατε στην τρώγλη ΝΒ ΚΑΝ προ Μορελάτου οπότε πρίν να στείλετε παράπονα στείλτε προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο είναι εύκολη η κριτική ενδιαφέρεται όμως κανένας να προτείνει? Αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς γιατί να ενδιαφερθούν άλλοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή