Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα Νέα

Η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί 32 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και ο μέσος Ελληνας θα δει τα έσοδά του να μειώνονται περίπου κατά 30%. Την ίδια ώρα, πλούσιοι Ελληνες αγοράζουν κατοικίες που η τιμή τους αγγίζει- ή και ξεπερνά- ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ σε ακριβές συνοικίες του κεντρικού Λονδίνου.

Oι ισχυροί παίκτες της αγοράς κατοικίας στο Λονδίνο δεν είναι πια οι Αραβες, αλλά οι Ελληνες. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση των Βρετανών κτηματομεσιτών που δραστηριοποιούνται στις ιδιαίτερα ακριβές περιοχές του κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας. «Είχαμε πάντα Ελληνες πελάτες που έψαχναν για σπίτια γύρω από το Ρίτζεντς Παρκ. Ομως ο μέσος όρος ήταν 3 με 4 τον μήνα. Τώρα μπορεί να έλθουν στο γραφείο μέχρι και 15 την εβδομάδα. Και το φαινόμενο άρχισε μόλις ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Πάνος Κουτσογιαννάκης, Ελληνοαυστραλός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα μεσιτικά γραφεία του κεντρικού Λονδίνου, το Fraser&Co.

Οι περιοχές Μάρλεμπον και Μέιφερ της βρετανικής πρωτεύουσας, κοντά στο Ρίτζεντς Παρκ, είναι από τις ακριβότερες μιας πόλης όπου οι τιμές της κατοικίας θεωρούνται από τις υψηλότερες της Ευρώπης. Η μέση τιμή σε αυτές τις συνοικίες είναι από 10.000- 17.130 ευρώ το τετραγωνικό. Για παράδειγμα, σε μια έρευνα αγοράς που έκαναν «ΤΑ ΝΕΑ» στις ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στο κεντρικό Λονδίνο, διαμέρισμα 182 τ.μ. στον δεύτερο όροφο τυπικής αγγλικής πολυτελούς πολυκατοικίας στη Chiltern Street κοστίζει 1,65 εκατ. λίρες- δηλαδή 1,87 εκατ. ευρώ. Διαμέρισμα 75 τ.μ. πρώτου ορόφου σε συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στην Βaker Street κοντά στο πάρκο κοστίζει 575.000 λίρες, δηλαδή 652.850 ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Ελληνες πελάτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσα όσα και ακόμη και μετρητά. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κουτσογιαννάκης, «έρχονται άνθρωποι που μου λένε, δεν με ενδιαφέρει η τιμή. Τα χρήματα δεν είναι το πρόβλημα. Κάποιοι δεν κάνουν καν έρευνα αγοράς». Μάλιστα οι μεσίτες του Λονδίνου έχουν πλέον και παρατσούκλι για τους Ελληνες πελάτες, τους αποκαλούν «Ελληνες τοις μετρητοίς». Την ώρα που υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους απλούς πολίτες για τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, αρκετοί από αυτούς προσπαθούν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους μέσω αγορών στο Λονδίνο. Ο κ. Κουτσογιαννάκης σημειώνει ότι «πολλοί από τους πελάτες γράφουν τα σπίτια στα παιδιά τους, όπως άλλωστε συνηθίζεται και στην Ελλάδα».

Οπως επισημαίνει και σε χθεσινό του δημοσίευμα ο βρετανικός «Guardian», που περιγράφει την ελληνική «απόβαση» στο Λονδίνο, οι περισσότεροι αγοραστές είναι εκπρόσωποι του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που ανέκαθεν διατηρούσαν δεσμούς με τη βρετανική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου