Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Κομισιόν για παράνομες επιδοτήσεις ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ οι οποίες χορηγήθηκαν από το ελληνικό κράτος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά την περίοδο 1996-2002 αποτελεί μία ακόμη πράξη στο «δράμα» του ναυπηγείου που πρωτίστως βιώνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί την επιστροφή των επιδοτήσεων που είχαν δοθεί υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου, συν τους τόκους από τα ναυπηγεία στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που αποτέλεσε και την τελική αφορμή για αποχώρηση των Γερμανών της ΤhyssenΚrupp από το ναυπηγείο και την παραχώρησή του στην Αbu Dabi Μar. Ο άλλος βασικός λόγος είναι ότι το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο ήλπιζαν τα μέγιστα οι Γερμανοί καρκινοβατεί. Οι κινήσεις των Βρυξελλών φέρουν τον Σκαραμαγκά, δηλαδή, τους Γερμανούς, διότι οι Αραβες αποποιούνται πάσης ευθύνης, όπως είναι φυσικό, να επιστρέφουν περί τα 230 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο (πάνω από 400 εκατομμύρια αν συνυπολογιστούν και τόκοι) ως παράνομες ενισχύσεις, τα οποία η ΤhyssenΚrupp δεν αναγνωρίζει αφού δεν έγιναν επί των ημερών της και δεν επιθυμεί να καταβάλει.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2003, οπότε οι τότε γερμανοί ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι δεν αποκλείεται να κληθούν να πληρώσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση βαρύ πρόστιμο ως επιστροφή παράνομων κρατικών επιδοτήσεων προς το ναυπηγείο την εποχή που ήταν κρατικό. Οι Γερμανοί δεν επιθυμούσαν να καταβάλουν το πρόστιμο και για αυτόν τον λόγο εστράφησαν νομικά εναντίον του φορέα που τους επώλησε το ναυπηγείο, δηλαδή της τότε κρατικής ΕΤΒΑ. Εν τω μεταξύ όμως η ΕΤΒΑ είχε πωληθεί έπειτα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία φυσικά δεν έφερε καμία ευθύνη για τη νομιμότητα ή μη επιδοτήσεων τις οποίες λάμβανε μια θυγατρική (δηλαδή, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) της ΕΤΒΑ όταν ήταν κρατική. Οι αγωγές που κατέθεσαν οι Γερμανοί κατά της ΕΤΒΑ (ουσιαστικά κατά της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εν τω μεταξύ απορρόφησε την ΕΤΒΑ) δεν τελεσφόρησαν αφού στις 29 Ιουνίου 2004 η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε πολλαπλές ανταγωγές εναντίον τους.
Η Τράπεζα Πειραιώς στην πολλαπλή αγωγή της εγκαλούσε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως εταιρεία, τις γερμανικές εταιρείες ΗDW και Ferostall ως μετόχους, καθώς και πέντε διευθυντικά στελέχη των Γερμανών, τους κκ. Μπουρμσέτερ, Μπράκερ, Ράντερμαχερ, Φράιταχ και Βερετέτσκι, για τις μεθοδεύσεις τους.
Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η Κομισιόν είχε προχωρήσει από το 2004 σε εις βάθος έρευνα για το θέμα των επιδοτήσεων, ενώ η Διεύθυνση Ανταγωνισμού είχε χαρακτηρίσει παράνομο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θεωρώντας τις αποζημιώσεις κρατικές επιδοτήσεις. Από το καλοκαίρι του 2008 η Κομισιόν ήταν σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις και τα πρόστιμα λαμβάνοντας υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση του ναυπηγείου. Οταν οι συζητήσεις αποδείχθηκαν ατελέσφορες, αποφασίστηκε η παραπομπή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου