Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΟΥΣ ΘΥΣΙΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΘΩΟΥΣ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

ΙΡΑΚ
www.tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ O Τζορτζ Μπους, ο Ντικ Τσένι και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ συγκάλυψαν το γεγονός ότι έστειλαν εν γνώσει τους εκατοντάδες αθώους στη φυλακή του Γκουαντάναμο, επειδή φοβήθηκαν ότι αν τους άφηναν ελεύθερους θα έπλητταν την προσπάθειά τους να οδηγήσουν τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ αλλά και στον ευρύτερο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που είχε κηρύξει ο τότε πρόεδρος.

Τις κατηγορίες εξαπέλυσε ο Λόρενς Γουίλκερσον, κορυφαίος συνεργάτης του Κόλιν Πάουελ, τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε έγγραφη κατάθεσή του υπέρ της αγωγής που έχει υποβάλει κρατούμενος του Γκουαντάναμο. Είναι η πρώτη φορά που εξαπολύονται τέτοιου είδους κατηγορίες από υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους.

Ο συνταγματάρχης Γουίλκινσον, ο οποίος υπήρξε προσωπάρχης του στρατηγού Πάουελ, ήταν περισσότερο επικριτικός για τους Τσένι και Ράμσφελντ. Ισχυρίζεται στην κατάθεσή του ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρώην υπουργός Αμυνας γνώριζαν ότι η πλειονότητα των 742 κρατουμένων που εστάλησαν αρχικώς στη βάση του Γκουαντάναμο το 2002 ήταν αθώοι, αλλά πίστευαν ότι ήταν « πολιτικώς αδύνατον να τους απελευθερώσουν ».

Ο στρατηγός Πάουελ, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση Μπους το 2005 εξοργισμένος από την παραπληροφόρηση που έκανε στη διεθνή κοινότητα χωρίς να το θέλει όταν ανέπτυξε στα Ηνωμένα Εθνη τους λόγους που δήθεν καθιστούσαν απαραίτητη την εισβολή στο Ιράκ, φέρεται να συμφωνεί με την κατάθεση του άλλοτε στενού του συνεργάτη.

Ο συνταγματάρχης Γουίλκερσον, από καιρό επικριτής της προσέγγισης της κυβέρνησης Μπους σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον πόλεμο στο Ιράκ, καταθέτει ότι η πλειονότητα των κρατουμένων, ακόμη και παιδιά 12 ετών και ηλικιωμένοι ως και 93 ετών, δεν είδαν ποτέ αμερικανό στρατιώτη κατά τη σύλληψή τους. Πολλοί παραδόθηκαν στους Αμερικανούς από Αφγανούς και Πακιστανούς οι οποίοι εισέπραξαν 5.000 δολάρια (3.750 ευρώ) για κάθε έναν. Οι Αμερικανοί τούς φυλάκιζαν στο Γκουαντάναμο, αν και διέθεταν ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους. O συνταγματάρχης κατέθεσε επίσης ότι ένας λόγος που οι Τσένι και Ράμσφελντ δεν επιθυμούσαν την απελευθέρωση των αθώων κρατουμένων ήταν « για να μην αποκαλυφθεί πόσο απίστευτα μπερδεμένη ήταν η επιχείρηση για τη σύλληψή τους». «Αυτό ήταν απαράδεκτο από την κυβέρνηση και φοβερά επιζήμιο για τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, ως επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας» είπε.

Αναφερόμενος στον Ντικ Τσένι, ο συνταγματάρχης Γουίλκερσον, ο οποίος υπηρέτησε επί 31 χρόνια στον αμερικανικό στρατό, κατέθεσε ότι « δεν είχε καμιά απολύτως ανησυχία επειδή η συντριπτική πλειονότητα των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο ήταν αθώοι.Αν εκατοντάδες αθώοι έπρεπε να υποφέρουνπροκειμένου να συλληφθούν λίγοι σκληροπυρηνικοί τρομοκράτες,αυτό θα γινόταν...Ο Τσένι και ο Ράμσφελντ πίστευαν ότι η ύπαρξη αθώων ανθρώπων που σάπιζαν στο Γκουαντάναμο για χρόνιαδικαιωνόταν από τον ευρύτερο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και κατά του μικρού αριθμού των τρομοκρατών που ήταν υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου