Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αρνείται να λάβει μέρος στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια ο Νετανιάχου

Πυρηνικά
www.tanea.gr

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα λάβει τελικά μέρος στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Οπως δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος, ακύρωσε τη συμμετοχή του και αποφάσισε να στείλει στη θέση του έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, τον Νταν Μέριντορ, «αφού πληροφορήθηκε πως χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία σχεδιάζουν να πουν ότι το Ισραήλ πρέπει να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων».

Μαζί με την Ινδία, το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα, το Ισραήλ είναι ένα από τα μόλις τέσσερα κράτη που δεν έχουν υπογράψει την επίμαχη συνθήκη. Εδώ και δεκαετίες, επιμένει στο δόγμα της «πυρηνικής αμφισημίας», δηλαδή ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται πως διαθέτει πυρηνικά όπλα. Εκτιμάται πάντως ότι έχει από 75 έως 200 πυρηνικές κεφαλές, ενώ προ μηνών ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες είχε αιφνιδιάσει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής της αποκαλούμενης «Επιλογής Σαμψών»- της χρήσης πυρηνικών- αν κινδυνεύσει η ακεραιότητα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η ακύρωση της συμμετοχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη σύνοδο που διοργανώνει ο Μπαράκ Ομπάμα με κύριο αντικείμενο τη διασφάλιση των σχάσιμων υλικών ασφαλώς δεν θα βοηθήσει στην τήξη του πάγου που χαρακτηρίζει τελευταία, εξαιτίας της ισραηλινής αδιαλλαξίας όσον αφορά τον εποικισμό, τις σχέσεις των δύο ηγετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου