Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΣΙΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

ΝΑΤΟ
rizospastis.gr

Αφγανιστάν, Βοσνία, πυρηνικά και Ρωσία στο τραπέζι...

TAΛΙΝ.--

Την πολιτική και στρατιωτική εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, την αποστολή πρόσκλησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη για ένταξη στο Σχέδιο Δράσης για την Ενταξη στο ΝΑΤΟ (MAP) υπό «προϋποθέσεις», αλλά και θέματα που αφορούν την αμερικανική αντιπυραυλική ομπρέλα, τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, καθώς και τις σχέσεις με τη Ρωσία, συζήτησαν χτες, δεύτερη μέρα της άτυπης συνόδου στο Ταλίν της Εσθονίας, οι υπουργοί Αμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αλλά και των χωρών που συμμετέχουν στην κατοχή του Αφγανιστάν (αποστολή ISAF).

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανακοίνωσαν την αποστολή πρόσκλησης στη Βοσνία για συμμετοχή στο Σχέδιο Δράσης για Ενταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αξιολογώντας ως θετικές τις ενέργειες και τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα (που συμμετέχει στη στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν). Ωστόσο, απαίτησαν απ' τη Βοσνία την επίσπευση μεταρρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά στη μεταβίβαση δεκάδων στρατιωτικών εγκαταστάσεων των δύο μελών της ομοσπονδίας (κροατομουσουλμανική κοινότητα και σερβοβοσνιακή δημοκρατική οντότητα) σε ένα «κεντρικό» υπουργείο Αμυνας και εν τέλει στο ΝΑΤΟ...

Ωστόσο, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος των διαβουλεύσεων στη σύνοδο, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών να προσπαθεί να καλύψει θετικά - αυτή τη φορά - τη δοτή κυβέρνηση του Αφγανού «προέδρου» Χαμίντ Καρζάι και τον γγ του ΝΑΤΟ να ξεκαθαρίζει ως «σαφείς στόχους» του συμφώνου για το τρέχον έτος: α) την εξαπόλυση επιχειρήσεων και άλλων πρωτοβουλιών κατά των ενόπλων Ταλιμπάν, β) να «βοηθηθεί» η αφγανική κυβέρνηση στο να ασκήσει το δικαίωμα αυτοκυριαρχίας, γ) να παραδοθούν στους Αφγανούς «περισσότερες ευθύνες και μέσα για το Αφγανιστάν»... Ο ίδιος πάντως αποκάλυψε ότι δεν υπήρξαν επαρκείς προσφορές για τη συγκρότηση μίας νέας ομάδας 450 ΝΑΤΟικών στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Αφγανιστάν.

Δε γνωστοποιήθηκε σχεδόν τίποτε νεότερο αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στην (κεκλεισμένων των θυρών) αίθουσα της άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ αναφορικά με την αμερικανική αντιπυραυλική ομπρέλα, τα ρωσικά και αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα. Αργά προχτές βράδυ, η Κλίντον απέκλεισε οποιαδήποτε περίπτωση «πρόωρης» απόσυρσης των 200 αμερικανικών πυρηνικών όπλων μικρού βεληνεκούς από βάσεις στην Ευρώπη συσχετίζοντας τις όποιες αποφάσεις για τις μειώσεις τέτοιων όπλων με αντίστοιχα βήματα διαπραγμάτευσης για μείωση και απ' τη Ρωσία...

Στο περιθώριο της συνόδου, η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον ομόλογό της απ' την ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοφσκι όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της αντιπαράθεσης Σκοπίων - Αθήνας για το όνομα, τις προοπτικές ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ αλλά και την ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Νωρίτερα, η Κλίντον είχε «προειδοποιήσει» τη ΛΔ Κορέας να μη προβαίνει σε «προκλητικές ενέργειες» μετά από τις πληροφορίες ότι ενδέχεται να βύθισε ένα νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο και την κάλεσε να επαναλάβει τις εξαμερείς συνομιλίες στο Πεκίνο για τον τερματισμό των πυρηνικών προγραμμάτων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου