Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Δημ. Δρούτσας: «Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα»

Ελληνοτουρκικά
http://www.enet.gr

Για τις συνομιλίες και το αποτέλεσμά τους με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Στόχοι της Αθήνας, όπως είπε, είναι η εξομάλυνση και οι σχέσεις καλής γειτονίας, η λύση του Κυπριακού και η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και οι γενναίες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σημείωσε δε, με έμφαση πως καμία παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο δεν γίνεται αποδεκτή.

"Οι βασικοί άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία είναι σταθεροί και διαχρονικοί", είπε ο κ. Δρούτσας, ενώ αναφερόμενος στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών διευκρίνισε ότι η δημιουργία του θα επικυρωθεί με την επίσκεψη Ερντογάν στη Ελλάδα.

Σχετικά με τις συνομιλίες που σχετίζονται με το θέμα της υφαλοκρηπίδας τόνισε ότι θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και όχι να αποτελούν μία αέναη συζήτηση.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε προκλητική τη στάση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, αλλά και την δραστηριότητα του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος -όπως σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης, περιφέρεται σε ορεινές περιοχές της Θράκης, αναζητώντας Έλληνες πολίτες οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται ως ανήκοντες στις μειονότητες άλλης ιθαγένειας, εθνικότητας και υπηκοότητας.

"Ολοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης" είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι "οποιαδήποτε συνάντηση πρέπει να γίνεται με ξεκάθαρη ατζέντα".

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον κ. Δρούτσα να ενημερώσεις εάν στις συναντήσεις με την τουρκική πλευρά, συζητήθηκαν τα θέματα του ΝΑΤΟ, των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, αλλά και το θέμα της Χάλκης, όπως προέκυψε από αναφορές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Απαντώντας στη δευτερολογία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως έγινε λάθος στη μετάφραση των δηλώσεων Νταβούτογλου για τη διεύρυνση του περιεχόμενου των διερευνητικών επαφών και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν εργασίες για τη Χάλκη και ότι δεν έγιναν συζητήσεις για τα νατοϊκά θέματα.

"Έχουμε φοβερή ανησυχία για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό" δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ενώ την ανησυχία του για το περιεχόμενο των συνομιλιών εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας ζητώντας ουσιαστική ενημέρωση των κομμάτων.

Απαισιόδοξος για τη συνεισφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ιωάννης Κοραντής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου