Ξεσηκώθηκαν οι δήμαρχοι των άνυδρων νησιών λόγω των προβλημάτων υδροδότησης, καθώς στερεύουν τα αποθέματα νερού και ο κίνδυνος να ξεμείνουν είναι πλέον ορατός. Ακόμη και τα νησιά που διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης έχουν πρόβλημα στην εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού.
Χθες έληξε η σύμβαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον ιδιώτη, ιδιοκτήτη της «Υδροδοτικής Α.Ε.», Ηλία Ηλιακίδη που μεταφέρει νερό με υδροφόρα πλοία στα άνυδρα νησιά. Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο προέβη στην ακύρωση της τελευταίας σύμβασης του υπουργείου με τον κ. Ηλιακίδη. Από το υπουργείο κατατέθηκε προσφυγή κατά της ακύρωσης, που σήμερα πρόκειται να εκδικαστεί στο αρμόδιο δικαστήριο στην Αθήνα.
Τα αποθέματα νερού των νησιών αρκούν μόνο για λίγες μέρες και σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διψάσουν οι κάτοικοι. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αποθέματα νερού δεν επαρκούν. Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν χωρίς νερό αφού τα υδροφόρα πλοία της «Υδροδοτικής» από χθες έδεσαν στα λιμάνια.
«Είχα καταθέσει προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία τι μπορεί να γίνει για την εξασφάλιση του νερού. Θα μπορούσαν να γίνουν μονάδες αφαλάτωσης στα πιο μακρινά νησιά και όχι στα κοντινά, όπως είναι η Σύμη, για να μειώνεται το κόστος μεταφοράς νερού. Εδώ και 30 χρόνια δεν έχει βρεθεί καμία λύση. Περιμένουμε σήμερα την απόφαση της εκδίκασης της προσφυγής που κατέθεσε το υπουργείο κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ακυρωθεί η τελευταία σύμβαση. Από εκεί και έπειτα θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Εφόσον έληξε η σύμβαση, δεν μπορώ να συνεχίσω να μεταφέρω νερό», δήλωσε ο κ. Ηλιακίδης.
Οι δήμαρχοι των μικρών νησιών δήλωσαν για το πρόβλημα:
Παύλος Πανηγύρης (Καστελόριζο): «Σε περίπτωση που δεν λυθεί το σοβαρό πρόβλημα της μεταφοράς νερού, τότε το νησί θα προμηθεύεται νερό από την Τουρκία. Χθες έστειλα επιστολή στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την οποία ζητείται να επισκευαστεί η μονάδα αφαλάτωσης, η οποία έχει υποστεί σοβαρή βλάβη και δεν λειτουργεί».
Γρηγόρης Καμπόσος (Πάτμος): «Δεν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός για τις ποσότητες νερού που χρειαζόμαστε. Πάντα υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια του νερού. Αν δεν έρθουν οι υδροφόρες, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε με άλλο τρόπο νερό. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Χωρίς νερό δεν μπορεί να κάνει κανείς. Να ψάξουν οι υπεύθυνοι να βρούνε λύση, αλλιώς θα καταστραφούμε. Θα βγούμε στον δρόμο με μαύρες σημαίες».
Ελένη Παναγή (Χάλκη): «Πιστεύω ότι τελικά δεν θα μείνουμε χωρίς νερό. Θα βρει κάποια λύση το υπουργείο. Το νερό είναι σημαντικότερο και από το ρεύμα. Δεν μπορεί να κάνει κανείς χωρίς αυτό. Δεν γνωρίζω ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις υδροφόρες, εκτιμώ όμως ότι τελικά θα βρεθεί τρόπος να προμηθευόμαστε νερό. Αλίμονό μας αν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και δεν έχουμε νερό».
Λευτέρης Παπακαλοδούκας (Σύμη): «Το πρόβλημά μας, όσον αφορά την υδροδότηση, έχει να κάνει με τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης. Από τις τέσσερις που διαθέτει το νησί λειτουργούν μόνο οι δύο και αυτό γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Ενώ χρειαζόμαστε 1.500 κυβικά νερού τη μέρα, παράγουμε μόνο 1.200 κυβικά, δεν εγκρίνονται οι συμβάσεις για την πρόσληψη προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες αφαλάτωσης. Παρόλο που με τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης στη Σύμη το κράτος κερδίζει το λιγότερο έξι εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τη μεταφορά νερού, δεν γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να λειτουργήσουν και οι άλλες δύο μονάδες»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου