Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Καύκασος
Το Βήμα
ΜΠΙΣΚΕΚ Μπορεί να μην τη λένε... Λούξεμπουργκ, αλλά η κιργίζια φιλόσοφος και πολιτικός Ρόζα Οτουνμπάγεβα κατάφερε- όπως όλα δείχνουνό,τι δεν μπόρεσε να κάνει η συνονόματή της στη Γερμανία το 1919: να ανατρέψει, με ένα επιτυχημένο λαϊκό κίνημα, τη διεφθαρμένη κυβέρνηση της χώρας, και να αναλάβει η ίδια την εξουσία, φέρνοντας την Κιργιζία πιο κοντά στις επιταγές του Κρεμλίνου και του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από αυτή την άποψη, η άνοδος της πάλαι ποτέ κομμουνίστριας «απαρατσίκ», που σπούδασε Φιλοσοφία στη Μόσχα της δεκαετίας του ΄70 και δίδαξε για πολλά χρόνια στο κρατικό πανεπιστήμιο της πατρίδας της, στην εξουσία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τη στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Ιδίως αν επαληθευτούν οι πρώτες εκτιμήσεις ότι, σε αντάλλαγμα για το νέο «πακέτο» οικονομικής βοήθειας που όπως λέγεται ήδη της ετοιμάζει ο ρώσος πρωθυπουργός, θα βάλει λουκέτο στην αμερικανική αεροπορική βάση του Μανάς, από την οποία περνά μεγάλο μέρος των εφοδίων προς τις νατοϊκές δυνάμεις της ΙSΑF στο Αφγανιστάν.
Καθώς η σκόνη των πρώτων επαναστατικών ωρών κατακάθεται, η κυρία Οτουνμπάγεβα ξεπροβάλλει ως η αδιαμφισβήτητη νέα ηγέτις της χώρας- έχοντας πλέον τη σαφή στήριξη όχι μόνο της λαϊκής πλειοψηφίας, αλλά και των ντόπιων ενόπλων δυνάμεων, που όπως φαίνεται αρνήθηκαν- μετά τις πρώτες συγκρούσεις και τους τουλάχιστον 76 νεκρούς διαδηλωτές- να υπακούσουν στις εντολές του Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ για γενικευμένη καταστολή των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων.
Αυτή η άρνηση των στρατιωτικών να πνίξουν την εξέγερση στο αίμα ήταν άλλωστε που ανάγκασε τον κ. Μπακίγεφ να εγκαταλείψει την επαναστατημένη πρωτεύουσα και να καταφύγει στη γενέτειρά του, το Ος - ελπίζοντας, προφανώς, σε κάποια «άνωθεν» παρέμβαση υπέρ του, που ωστόσο δεν ήρθε ποτέ.
Αρκετοί αναλυτές βιάστηκαν να γράψουν για «μάδημα της Τουλίπας» στην Κιργιζία. Στην πραγματικότητα, η αυτοπροσδιοριζόμενη πλέον ως «σοσιαλδημοκράτισσα» κυρία Οτουνμπάγεβα υπήρξε όχι μόνον πρωταγωνίστρια, αλλά και... νονά της «Επανάστασης της Τουλίπας», που πριν από πέντε χρόνια ανέτρεψε τον Ασκάρ Ακάγεφ και έφερε τον κ. Μπακίγεφ στην εξουσία.
Διετέλεσε μάλιστα για μικρό διάστημα και υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Μπακίγεφ - πόστο που είχε αναλάβει για τρία χρόνια (1994-97) και επί Ακάγεφενώ στη δεκαετία του ΄90 ήταν πρέσβειρα της χώρας της τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Λονδίνο. Παρά τη διαφαινόμενη επικράτηση της αντιπολίτευσης, πάντως, και την υπόσχεση της κυρίας Οτουνμπάγεβα ότι θα οδηγήσει σε έξι μήνες τη χώρα σε αδιάβλητες εκλογές, η κατάσταση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει: ως αργά χθες ο Μπακίγεφ αρνούνταν να παραιτηθεί.
Βαριά οπλισμένοι οπαδοί του συγκρούστηκαν ξανά χθες το βράδυ με οπαδούς της αντιπολίτευσης και αστυνομικούς στο κέντρο του Μπισκέκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου