ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Αντικίνητρα για τις παραιτήσεις των στρατιωτικών προωθεί το υπουργείο Εθνικής Aμυνας, τα οποία όμως ενδέχεται να δημιουργήσουν κύμα φυγής πριν προφτάσει η κυβέρνηση να τα νομοθετήσει.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», έχει ήδη ετοιμαστεί σχέδιο νόμου για τη «Ρύθμιση θεμάτων Μετοχικών Ταμείων», στα οποία η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προτείνει τη θεσμοθέτηση νέου υπολογισμού των μερισμάτων του εφάπαξ.
Αλλαγές στον υπολογισμό των μερισμάτων του εφάπαξ
Συγκεκριμένα προτείνεται η τροποποίηση του υπολογισμού των μεριδίων των μελών του κάθε Ταμείου, ώστε όσοι παραιτούνται ή αποστρατεύονται με χρόνο υπηρεσίας τα 25 χρόνια, να παίρνουν λιγότερα μερίδια από όσα παίρνουν σήμερα και όχι αμέσως, αλλά αφού συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους. Αντίθετα, δίνεται κίνητρο σε όσους παραμείνουν στο στράτευμα πάνω από 25 χρόνια και μέχρι τα 35 χρόνια όπου αυτεπάγγελτα οδηγούνται σε αποστρατεία, ως εξής:
Στον βασικό πίνακα μερισμάτων, όπως προτείνεται να διαμορφωθούν στο σχέδιο νόμου, όσοι παραμείνουν στο στράτευμα για πάνω από 25 χρόνια θα παίρνουν:
* Οι δικαιούχοι μερίσματος ανώτατου αξιωματικού 0,8 μερίδια ανά έτος.
* Οι δικαιούχοι μερίσματος ανώτερου αξιωματικού 0,7 μερίδια ανά έτος.
* Οι δικαιούχοι μερίσματος κατώτερου αξιωματικού ή ανθυπασπιστή 0,6 μερίδια ανά έτος.
* Οι δικαιούχοι μερίσματος υπαξιωματικού ή σμηνίτη 0,5 μερίδια ανά έτος.
Στον υπολογισμό των μεριδίων και κατ’ επέκταση του μερίσματος δεν συνυπολογίζονται στα χρόνια τα «πλασματικά» χρόνια που δίνονται συστηματικά μέχρι σήμερα. Επιπλέον θεσπίζεται υποχρεωτική αναγνώριση των ετών Στρατιωτικής Σχολής στο Μετοχικό Ταμείο, μετά την έξοδο των στρατιωτικών από τις Στρατιωτικές Σχολές.
Ανάλογα με τον χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και το πότε τελικά θα επιλέξει το υπουργείο να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο, αναμένονται και οι αντιδράσεις των στρατιωτικών, καθώς αρκετοί ίσως να επιλέξουν να οδηγηθούν σε πρόωρη παραίτηση, ώστε να προφθάσουν να κατοχυρώσουν τα μερίδια με το ισχύον σήμερα νομοθετικό πλαίσιο. Πάντως, από τον Ιανουάριο μέχρι και χθες, είχαν παραιτηθεί 309 στρατιωτικοί στον Στρατό Ξηράς, 173 στο Πολεμικό Ναυτικό και 302 στην Πολεμική Αεροπορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου