Ελευθεροτυπία
της Κ.ΑΔΑΜ
Πλήρη και απεριόριστη στήριξη στον πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια προσέφερε χθες στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε μια περίοδο καμπής για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, καθώς ο κ. Χριστόφιας βάλλεται από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για τους χειρισμούς και τις συμφωνίες του με τον κ. Ταλάτ και αναμένονται οι εκλογές στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου.
Ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση της άτυπης συνάντησης όλων των πολιτικών κομμάτων, έδωσε και δημοσίως την πλήρη στήριξή του στους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού. Ο κ. Χριστόφιας όπως και ο κ. Παπανδρέου επέμειναν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση με τον νικητή των εκλογών στα κατεχόμενα, ώστε να διατηρηθούν τα «συμφωνηθέντα» μεταξύ των κ. Χριστόφια και Ταλάτ.
Υπέρ Ταλάτ
Ο πρόεδρος Χριστόφιας έδειξε και πάλι την προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Ταλάτ λέγοντας χαριτολογώντας ότι αν μπορούσε θα του έστελνε και 30.000 ψήφους, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως ότι ο νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα θα είναι μάλλον ο «σκληρός κ. Ερογλου».
Μετά την πλήρη στήριξη της Αθήνας, που την είχε υπερβολικά ανάγκη ώστε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με σκοπό την πλήρη συμφωνία, ο κ. Χριστόφιας θα συγκαλέσει στις 28 Απριλίου το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου υπολογίζοντας έτσι ότι θα καμφούν ή θα μειωθούν οι αντιστάσεις και αντιρρήσεις των άλλων κομμάτων της Κύπρου για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του και τα «κεκτημένα» της διαπραγμάτευσης, που είναι όμως γνωστά μόνο από τους τίτλους, π.χ. διακυβέρνηση του κράτους, ευρωπαϊκές σχέσεις, οικονομία.
Με αυτή την ανάσα λόγω της ελλαδικής στήριξης ο κ. Χριστόφιας θα προχωρήσει τη διαπραγμάτευση σε άλλα ακανθώδη θέματα, με πλήρη διάσταση απόψεων, όπως το θέμα των εγγυήσεων, του εδαφικού, του περουσιακού αλλά και τα θέματα των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων.
Το εμπόριο
Η στάση των κ. Παπανδρέου και Χριστόφια στο θέμα της προώθησης του κανονισμού απευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τα κατεχόμενα δεν διασκέδασε τις ήδη αρνητικές εντυπώσεις, ούτε και τα ερωτήματα.
Ετσι ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ατυχώς ότι η Επιτροπή κυκλοφόρησε πράγματι στις 11 Δεκεμβρίου στην «εσωτερική ιστοσελίδα» των 27 αντιπροσωπειών το θέμα προώθησης του κανονισμού προς το Ευρωκοινοβούλιο, αλλα «δεν ενημέρωσε την κυπριακή αντιπροσωπεία», λες και χρειάζεται ειδική πρόσκληση για να δει κάθε ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος τις κινήσεις της Επιτροπής.
Ο κ. Χριστόφιας υποσχέθηκε πάντως ότι θα «κινήσει γη και ουρανό» στο Ευρωκοινοβούλιο για να αποτρέψει μια αρνητική απόφαση, η οποία όμως παραδέχτηκε ότι θα κριθεί με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία από το Συμβούλιο Αρχηγών.
Από κοντά ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε και εδώ πλήρη στήριξη στην εκ των υστέρων προσπάθεια της Λευκωσίας για τον κανονισμό, αλλά δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν 4 ολόκληρους μήνες η ελληνική κυβέρνηση να μην είχε πάρει ούτε και αυτή χαμπάρι την κίνηση της Επιτροπής γύρω από αυτόν τον επίμαχο κανονισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια εταίρων να ανακινήσουν θέμα κανονισμού απευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τα κατεχόμενα ήταν παγωμένη μέχρι τώρα από το 2004. Η ενεργοποίηση όμως αυτού του κανονισμού ήταν η προϋπόθεση που έχει θέσει μονομερώς η Αγκυρα για να εξετάσει την υλοποίηση της υποχρέωσής της να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στην κυπριακή σημαία, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Ε.Ε. ακόμα έχει παγώσει 8 διαπραγματευτικά κεφάλαια όσο καιρό η Αγκυρα δεν υλοποιεί την υποχρέωσή της αυτή. Η αποδοχή του κανονισμού απευθείας εμπορίου της Ε.Ε. με τα κατεχόμενα μέσω ειδικής πλειοψηφίας, αν τελικώς πραγματοποιηθεί, αποτελεί ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη για την Κυπριακή Δημοκρατία στη λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων που βρίσκεται και ένα ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα αν ξεπαγώσουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας σε περίπτωση που η Αγκυρα υλοποιήσει έστω και μερικώς τις υποχρεώσεις της για τα αεροδρόμια και λιμάνια της απέναντι στην Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου