Ελευθεροτυπία
Με την κρίση μέσης ηλικίας να μην έχει περάσει, παρά τα 61 του χρόνια, το ΝΑΤΟ αρχίζει σήμερα την ετήσια εαρινή του σύνοδο στην Εσθονία, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέληξε στην απόφαση να αγοράσει από τη Γαλλία ένα πανίσχυρο σκάφος τύπου Μιστράλ και να κατασκευάσει τρία ακόμη στα ναυπηγεία της
Η απουσία του παραδοσιακού αντιπάλου της (του Συμφώνου της Βαρσοβίας) έχει δημιουργήσει στην Ατλαντική Συμμαχία υπαρξιακά προβλήματα. Οι αμφιβολίες για την αποστολή στο Αφγανιστάν, η αμηχανία για τα 200 αμερικανικά πυρηνικά όπλα που παραμένουν σε έξι αεροπορικές βάσεις πέντε ευρωπαϊκών χωρών, οι σχέσεις με τη Ρωσία και οι διαφωνίες για την επέκταση της συμμαχίας στον παραδοσιακό χώρο επιρροής της Μόσχας αποτελούν πάγιες ανησυχίες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Από τα πιο δύσκολα θέματα στην ατζέντα είναι η εξέλιξη της εκστρατείας στο Αφγανιστάν και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βοσνίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ προφανώς θα θίξουν και το θέμα της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας στην Ευρώπη, δηλαδή το αν θα πρέπει να αποσυρθούν από το ευρωπαϊκό έδαφος και τα τελευταία αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που μπορεί οι υπουργοί να διχαστούν. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημη θέση. Θεωρεί όμως ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συζητήσει το θέμα και να καταλήξει σε συλλογική απόφαση, μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες.
Πάντως το σοβαρό θέμα που εκκρεμεί για το ΝΑΤΟ από το 1999 είναι η «στρατηγική αντίληψη». Από τότε έχουν συμβεί γεγονότα, όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς και ο πόλεμος Ρωσίας - Γεωργίας (η οποία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ) τα οποία έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τη Συμμαχία. Ωστόσο το θέμα αυτό μάλλον θα συζητήσουν οι ηγέτες των χωρών-μελών της Συμμαχίας στη σύνοδο του Νοεμβρίου. Στους κόλπους της Συμμαχίας μπορεί να μη συζητείται η διάλυσή της, αλλά όπως λέει ο Στίβεν Φλάναγκαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, «μερικοί διερωτώνται τον λόγο ύπαρξής της». Το ΝΑΤΟ συστάθηκε ως αντίπαλο δέος του Συμφώνου της Βαρσοβίας με στόχο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη σοβιετική εισβολή στη Δυτική Ευρώπη.
Το σύγχρονο στρατηγικό περιβάλλον απέκτησε ακόμα μία παράμετρο, την αγορά ενός γαλλικού πλοίου, κλάσης Μιστράλ, από τη Ρωσία. Το πλοίο είναι ειδικά κατασκευασμένο για τη μεταφορά πλήρους αποβατικής δύναμης, που περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις, άρματα μάχης και ελικόπτερα. Λειτουργεί ως κέντρο διοίκησης και ως νοσοκομείο. Η Ρωσία με την αγορά του πλοίου αναβαθμίζει πάρα πολύ τη στρατιωτική της τεχνογνωσία και βιομηχανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου