Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

10 συμφωνίες στο τραπέζι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα Νέα
Δέκα συμφωνίες που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία, τόσο στον τομέα της οικονομίας με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού, αναμένεται να υπογράψουν αύριο οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Στις συναντήσεις των δυο πλευρών αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών, το Κυπριακό αλλά και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας το οποίο θέτει επίμονα η τουρκική πλευρά. Πάντως ο κ. Ερντογάν, σε αντίθεση με την επίσκεψη του 2004, δεν θα επισκεφτεί τη Θράκη.
Η τουρκική πλευρά με την επίσκεψη στην Αθήνα επιχειρεί να περάσει μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στο πνεύμα των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που προωθεί τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα. Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία ενοχλείται από τα προβλήματα της Ελλάδας. «Η φωτιά στο σπίτι του γείτονα, απειλεί και το δικό σου». Την ίδια στιγμή με αφορμή την κρίση, η Αγκυρα «σηκώνει» το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ ανεβάζει όλο και περισσότερο τη ρητορική περί «ιστορικής επίσκεψης, που θα αποτελέσει την αρχή μίας νέας εποχής», καθώς επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη στο επικοινωνιακό πεδίο.
Η Αθήνα από την πλευρά της επιμένει ότι η επίσκεψη Ερντογάν είναι η επίσημη «σφραγίδα» για την απαρχή μια νέας πορείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν καλλιεργεί ωστόσο υψηλές προσδοκίες στα μεγάλα θέματα καθώς πιστεύει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να ξεκινήσει από τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής (π.χ. τουρισμός, περιβάλλον, ενέργεια, παιδεία κ.λπ.) για να προχωρήσει εν συνεχεία στα πολιτικά ζητήματα. Οπως δήλωσε χθες ο Δ. Δρούτσας, «είναι η αρχή μιας νέας προσπάθειας για μια πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία».
Η «σκληρή ατζέντα»
Το βέβαιο είναι πως οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν και «σκληρή ατζέντα», λένε διπλωματικές πηγές. Η Αθήνα προτάσσει την αποσυμφόρηση της έντασης στο Αιγαίο, τη διακοπή των παραβάσεων/παραβιάσεων, ενώ η Αγκυρα αναμένεται να επιμείνει στο ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη. Μπορεί ο Τ. Ερντογάν να αποφάσισε να μην επισκεφθεί τη Θράκη, αλλά τουρκικές πηγές δεν κρύβουν τη βούληση του κ. Ερντογάν να εγείρει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και «συμψηφισμού» πολιτικών πρωτοβουλιών της Αθήνας και της Αγκυρας για τη μειονότητα και, αντιστοίχως, για το Φανάρι και τη Σχολή της Χάλκης. Τον Τούρκο πρωθυπουργό θα συναντήσει, άλλωστε, αντιπροσωπεία από τη μειονότητα της Θράκης.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, πίσω από την προθυμία της Τουρκίας να συζητήσει για μείωση εξοπλισμών, βρίσκεται το πάγιο αίτημά της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν είναι μυστικό ότι σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές, η Αγκυρα δεν δέχεται ως μόνη διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και θέτει κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι. Σημειώνεται ότι η ελληνοτουρκική φιλία δεν είναι μόνο ένα θέμα που περνά θετικά στην τουρκική κοινή γνώμη, αλλά συμβολίζει και την πρόθεση του Τ. Ερντογάν να ανεξαρτητοποιηθεί από τους στρατηγούς χαράσσοντας τη δική του πορεία. Επιπλέον, όπως λένε διπλωματικές πηγές, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή πορεία ασθμαίνει, με τα βήματα ελληνοτουρκικής προσέγγισης η Αγκυρα εξασφαλίζει την έξωθεν καλή μαρτυρία, κυρίως από τις Βρυξέλλες.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
είναι η επίσημη «σφραγίδα» για την απαρχή μιας νέας πορείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέει η Αθήνα
Παρασκευή το μεικτό ελληνοτουρκικό συμβούλιο συνεργασίας
ΟΙ ΔΕΚΑ υπουργοί με τις συζύγους τους που θα συνοδεύουν τον τούρκο πρωθυπουργό φθάνουν στην Αθήνα απόψε το βράδυ, ενώ ο Τ. Ερντογάν φθάνει αύριο το πρωί για να συναντήσει στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Θα ακολουθήσει συνάντησή με τον Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κατόπιν θα δει τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά. Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στο «Χίλτον» η μεικτή συνεδρίαση των 17 ελλήνων και τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν και μετά τις δηλώσεις στον Τύπο θα ακολουθήσει το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ. Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που φέρνει μαζί του ο τούρκος πρωθυπουργός.
Από τον Οζάλ στον Ερντογάν
Η ΠΡΩΤΗ επίσκεψη τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα ήταν εκείνη του Τουργκούτ Οζάλ τον Ιούνιο του 1988. Είχε προηγηθεί η κρίση του «Σισμίκ 1» τον Μάρτιο του 1987, που έφερε τις δυο χώρες στα πρόθυρα της ένοπλης αντιπαράθεσης. Της επίσκεψης είχε προηγηθεί κοινό ανακοινωθέν για διάλογο του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τ. Οζάλ στο Νταβός. Ο Οζάλ έγινε δεκτός με την αποδοκιμασία «αίσχος» τόσο στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού όσο και στην Ακρόπολη, ενώ αψιμαχίες σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις έξω από την τουρκική πρεσβεία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο δεύτερος μετά τον Οζάλ πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέφθηκε την Αθήνα τον Μάιο του 2004, λίγο μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους. Η επίσκεψη έμεινε σε επίπεδο διακήρυξης της βούλησης του ιδίου και του Κώστα Καραμανλή για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ενώ τα ουσιαστικά ζητήματα, όπως το Αιγαίο και το Κυπριακό, έμειναν στο ράφι. Το κλίμα επιβάρυνε η επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Θράκη με τη συγκατάθεση της Αθήνας. Ηταν ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός έπειτα από 52 χρόνια που θα επισκεπτόταν τη Θράκη. Τον Δεκέμβριο του 1952 ο πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ είχε πρώτος επισκεφθεί την περιοχή ερχόμενος στην Ελλάδα σε ανταπόδοση επίσκεψης του βασιλιά Παύλου στην Τουρκία.
Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε ελληνικά αεροσκάφη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ - εκ των οποίων οι δύο νύχτα- παρενόχλησε προχθές τουρκική φρεγάτα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη μεταξύ Σκύρου και Λήμνου, σε περιοχή ωστόσο όπου βρίσκονταν και ασκούμενα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Το πρώτο περιστατικό έγινε στις 17.43 όταν η τουρκική φρεγάτα «Γκαζιαντέπε» κάλεσε από τον ασύρματο ελληνικό μεταγωγικό C-130 να αναφέρει «ποιες είναι οι προθέσεις του». Αργότερα, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, τέσσερα ελληνικά Φάντομ (F-4) που πετούσαν στην ίδια περιοχή εκλήθησαν από τη φρεγάτα να της δηλώσουν την ταυτότητά τους, χαρακτηρίζοντάς τα άγνωστα. Στις 22.30 το σκηνικό επανελήφθη κατά δύο ελληνικών F-16. Το ΓΕΕΘΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το περιστατικό δεν αξιολογείται, από στρατιωτικής πλευράς, ως ιδιαίτερης βαρύτητας καθώς», όπως επισημαίνεται, «η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφενός ελληνικών αεροσκαφών και αφετέρου τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση».
Κάνουν άσκηση
Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι κάθε πλοίο έχει μια περιοχή που ελέγχει για την ασφάλειά του. Αλλες ωστόσο έλεγαν ότι η δεσμευμένη για εκείνη την ώρα περιοχή από την Τουρκία δεν προέβλεπε περιορισμό καθ΄ ύψος. Η τουρκική άσκηση «Βeyaz Firtina» άρχισε στις 10 και θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαΐου, εξελίσσεται στο Βόρειο, το Κεντρικό και το ΝΑ Αιγαίο, με τη συμμετοχή 25 πλοίων επιφανείας, 4 υποβρυχίων και 16 αεροσκαφών. Πολλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου γίνονται από ελικόπτερα που απονηώνονται από φρεγάτες. Αλλη, μεγαλύτερη άσκηση πραγματοποιείται στα τουρκικά ύδατα, ΝΑ της Χίου, με έμφαση στις αποβατικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου