Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Μετανάστες: μέσα από τους τοίχους

Μετανάστες
tvxs.gr

Δίπλα στο «καμάρι» της Αθήνας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» απέναντι από καταστήματα και ξενοδοχεία με ευρωπαϊκό αέρα βρίσκεται το κτίριο της αστυνομίας εξίσου μοντέρνο και εντυπωσιακό. Όποιος καταφέρει, όμως, να δει αυτό που συμβαίνει μέσα από τους τοίχους η περηφάνια είναι το τελευταίο πράγμα που θα νιώσει.

Περίπου 300 μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο κρατούνται στα κρατητήρια του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή. Συνωστισμένοι μέσα σε εξαιρετικά μικρούς θαλάμους χωρίς εξαερισμό και δυνατότητα προαυλισμού, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, διερμηνείς και ενημέρωση για νομικά θέματα.

«Αντικρίζοντας τους χώρους δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι μέσα σε ένα τόσο μικρό χώρο κρατούνται και συνωστίζονται τόσοι άνθρωποι» τονίζει στο tvxs η κ. Τζούλια Κουράφα, μέλος των Γιατρών χωρίς Σύνορα και της ομάδας της οργάνωσης που επισκέφτηκε τα κρατητήρια προκειμένου να καταγράψει τις συνθήκες κράτησης, τις ανάγκες των μεταναστών αλλά και να τους προμηθεύσει με βασικά είδη προσωπικής υγιεινής.

«Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Σε πολύ μικρά κελιά συνωστίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα πρέπει να ζητήσουν την άδεια των φρουρών. Στα κελιά βρίσκονται στοιβαγμένοι 130 άνδρες κάποιοι εκ των οποίων στέκονταν αναγκαστικά όρθιοι».

Σε δύο άλλους χώρους του αστυνομικού τμήματος, όπου κρατούνται οι αιτούντες άσυλο, οι υπό απέλαση μετανάστες και οι οικογένειες με τα παιδιά, οι συνθήκες ήταν εξίσου δύσκολες για τους κρατούμενους. Στο χώρο που χρησιμοποιείται για τις οικογένειες η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα αποπνικτική, καθώς στα τρία δωμάτια χωρητικότητας 8 έως 12 ατόμων, όπου κρατούνταν 155 άτομα δεν υπήρχε καμία δυνατότητα εξαερισμού και υπήρχαν μόνο τρεις τουαλέτες και ντους.

«Ένα από τα μωρά είχε ιλαρά ενώ ένα άλλο είχε εξανθήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι η μητέρα του δεν είχε τη δυνατότητα να του κάνει μπάνιο. Οι άνθρωποι δεν είχαν πάνες ούτε ειδική τροφή για τα μωρά» αναφέρει η κ. Κουράφα εξηγώντας ότι το κέτεριγκ του αεροδρομίου δίνει φαγητό στους μετανάστες, ωστόσο, κανείς δεν τους προμηθεύει με τα βασικά είδη υγιεινής, όπως σαπούνια και απορριπαντικά και οι ίδιοι δεν έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους αντικείμενα.

Οι ιατρικές ανάγκες που κατέγραψε η ομάδα των ΓΧΣ ήταν μεγάλες και άμεσες, καθώς δεν υπάρχει γιατρός που να επισκέπτεται σε καθημερινή βάση τα κρατητήρια, ύστερα από τη λήξη της δίμηνης ιατρικής παρέμβασης που υλοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με την κ. Κουράφα αυτή τη στιγμή δεν τρέχει κάποιο ιατρικό πρόγραμμα. «Υπάρχουν άνθρωποι που χρίζουν ιατρικής περίθαλψης και δεν την έχουν. Σομαλός μετανάστης με σοβαρά τραύματα, στον οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, έχει ανάγκη από την καθημερινή βοήθεια γιατρού».

Στο χώρο κρατούνταν άτομα με άσθμα, διαβήτη και καρδιακά προβλήματα. Δύο από τους διαβητικούς ασθενείς που βρίσκονται σε αγωγή με ινσουλίνη δεν είχαν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή, ενώ πολλές ήταν οι περιπτώσεις των μεταναστών που εμφανίζουν δερματικές παθήσεις και βακτηριακές λοιμώξεις που σχετίζονται άμεσα με τις συνθήκες υγιεινής.

Μετά την επίσκεψη, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, απέστειλαν επίσημη επιστολή στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. «Σε όλες τις παρεμβάσεις που κάνουμε είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αλλάξουν οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης» επισημαίνει η κ. Κουράφα.

«Έχουν γίνει συζητήσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να αλλάξει το καθεστώς στα κέντρα κράτησης. Να καταργηθούν και να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα υποδοχής όπου θα γίνεται και καταγραφή των αναγκών των ανθρώπων. Ως Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουμε δώσει τις προτάσεις μας για το τι πρέπει να γίνει όχι μόνο για τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής αλλά και στο νομικό κομμάτι της χορήγησης ασύλου. Οι διαδικασίες όμως καθυστερούν χαρακτηριστικά. Αυτό δείχνει το παράδειγμα της Μυτιλήνης, όπου το ανοιχτά κέντρο υποδοχής έχει μείνει στα χαρτιά. Οι συνθήκες όμως πρέπει να γίνουν πιο ανθρώπινες. Κι από άποψη υπηρεσιών υγείας και από άποψης νομικής υποστήριξης και διερμηνείας» καταλήγει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου