Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΝΑΡΚΟΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ 31 ΝΕΚΡΟΥΣ

Λατινική Αμερική
Το Βήμα

Σφαγή για τον χρηματοδότη του πρωθυπουργού

Στην Τζαμάικα, δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις που ξέσπασαν με αφορμή την έκδοση διαβόητου νονού ναρκωτικών

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ Λ ουτρό αίματος με τουλάχιστον 31 νεκρούς, 28 αμάχους και τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην Τζαμάικα με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Μπρους Γκόλντινγκ να ενδώσει, έπειτα από εννέα μήνες, στις πιέσεις των ΗΠΑ και να συναινέσει στην έκδοση του Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ, διαβόητου νονού του υποκόσμου. Ο ηλικίας 41 ετών Κόουκ κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ενώ ως «επιχειρηματίας» χρηματοδοτεί νομίμως το Εργατικό Κόμμα του κ. Γκόλντινγκ.

Χιλιάδες βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί και στρατιώτες από τη μία και κουκουλοφόροι κακοποιοί από την άλλη έχουν μετατρέψει σε πεδίο μάχης τις τελευταίες τρεις ημέρες τις βιαιότερες φτωχογειτονιές της τζαμαϊκανικής πρωτεύουσας, Κίνγκστον. Οι μάχες συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα χθες με επίκεντρο το Δυτικό Κίνγκστον, τη γενέτειρα του θρύλου της μουσικής ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις επέδραμαν στο προπύργιο του Κόουκ στη συνοικία Κήποι του Τίβολι του Κίνγκστον. Οι Κήποι του Τίβολι αποτελούν κράτος εν κράτει στη νοτιοανατολική ακτή της Τζαμάικας. Βρίσκονται μακριά από τη βόρεια, τουριστική πλευρά της νησιωτικής αυτής χώρας της Καραϊβικής και χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Εκεί εκλέγεται και ο πρωθυπουργός Γκόλντινγκ. Το 2001 η ίδια περιοχή είχε και πάλι γίνει στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες τότε αναζητούσαν παράνομα όπλα. Εγιναν συγκρούσεις και μέσα σε τρεις ημέρες είχαν σκοτωθεί 27 άνθρωποι.

Περιοχές της τζαμαϊκανής πρωτεύουσας έχουν κηρυχθεί τις τελευταίες ημέρες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς 18 αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επιθέσεις από τους κακοποιούς.

Στις συγκρούσεις συμμετείχαν και συμμορίες εκτός του Κίνγκστον, στήνοντας οδοφράγματα σε δρόμους και πυροβολώντας τους στρατιώτες. Στρατιωτικά ελικόπτερα πραγματοποιούσαν κύκλους πάνω από τις περιοχές των συγκρούσεων και πυροβολισμοί ακούγονταν στο κέντρο της πόλης. Οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν χθες έρευνες από σπίτι σε σπίτι αναζητώντας τον Κόουκ. Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ντουάιτ Νέλσον ισχυρίστηκε χθες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν όλες τις πιστές στον «νονό» περιοχές.

Αλλοι ένοπλοι κακοποιοί εκμεταλλεύονται τις συγκρούσεις στο Δυτικό Κίνγκστον για να διαπράξουν εγκλήματα σε άλλες περιοχές. Λόγω των συγκρούσεων αποκλείστηκε ο δρόμος που οδηγούσε στο αεροδρόμιο του Κίνγκστον και ορισμένες πτήσεις ακυρώθηκαν. Οι δρόμοι έξω από τις «εμπόλεμες ζώνες» του Κίνγκστον ήταν άδειοι, ενώ κλειστά παρέμεναν και χθες σχολεία και καταστήματα. Τα νοσοκομεία εξυπηρετούσαν μόνον επείγοντα περιστατικά και η κυβέρνηση απηύθυνε εκκλήσεις για δωρεά αίματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στο Κίνγκστον και στις γύρω περιοχές. Ανάλογες προειδοποιήσεις εξέδωσαν η Βρετανία και η Αυστραλία. Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην Τζαμάικα, η οποία, αν και διαθέτει πληθυσμό 2,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες εγκληματικότητος στον κόσμο. Το 2009 καταγράφηκαν 1.660 δολοφονίες. Ο επικίνδυνος Κρίστοφερ Κόουκ

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ. Ο διαβόητος Κρίστοφερ Κόουκ ( φωτογραφία), τα ίχνη του οποίου εδώ και ημέρες αγνοούνται, είναι ο άνθρωπος τον οποίο ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας αρνείτο επί εννέα μήνες να εκδώσει στις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για νομοταγή επιχειρηματία. Ο πρωθυπουργός Μπρους Γκόλντινγκ δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, αφού ο Κόουκ είναι ο βασικός χρηματοδότης του Εργατικού Κόμματός του, ενώ ο ίδιος εκλέγεται στη συνοικία του Κίνγκστον που ελέγχει απολύτως η συμμορία του λεγόμενου «Ντούντους».

Οι φτωχοί κάτοικοι του Κίνγκστον και ειδικά της συνοικίας των Κήπων του Τίβολι τον θεωρούν σωτήρα και προστάτη τους. Πολλοί όμως τον περιγράφουν ως έναν νονό, έμπορο ναρκωτικών, οι δραστηριότητες του οποίου επεκτείνονται πέραν της Καραϊβικής, στη Βόρεια Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον συγκαταλέγει στη λίστα «των πιο επικίνδυνων κακοποιών του κόσμου». Ο πρώην υπουργός Εθνικής Ασφαλείας της Τζαμάικας τον περιέγραψε προσφάτως ως τον πιο ισχυρό άνδρα στη χώρα.

Η οικογένεια Κόουκ έχει παράδοση στην παρανομία. Δύο από τους αδελφούς του και μία αδελφή του δολοφονήθηκαν με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Ο πατέρας του, Λέστερ Κόουκ, ήταν αρχηγός της ίδιας συμμορίας. Σκοτώθηκε το 1992 ύστερα από μια μυστηριώδη φωτιά που ξέσπασε στο κελί του, ενώ ανέμενε και εκείνος να εκδοθεί στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος επίσης για ναρκωτικά και δολοφονίες. Η ίδια συμμορία κατηγορείται για περισσότερες από 1.000 δολοφονίες στην Τζαμάικα και στην Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου