Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΩΣ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

ΙΡΑΝ
Τα Νέα

ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ απόφασης µε νέες, σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν κατέληξαν χθες τα πέντε µόνιµα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερµανία, απορρίπτοντας εµµέσως πλην σαφώς ως απλό τέχνασµα τη συµφωνία που υπέγραψε τη Δευτέρα η Τεχεράνη µε την Τουρκία και τη Βραζιλία για ανταλλαγή ποσότητας ιρανικού ουρανίου σε τουρκικό έδαφος.

«Καταλήξαµε σε συµφωνία για ένα αυστηρό ψήφισµα, µε τη συνεργασία τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας», ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. «Δεν θεωρούµε τυχαίο το γεγονός ότι το Ιράν συµφώνησε στην ανταλλαγή ουρανίου τη στιγµή ακριβώς που ετοιµαζόµασταν να προχωρήσουµε σε έναν νέο γύρο κυρώσεων», πρόσθεσε επισηµαίνοντας πως η συµφωνία δεν δεσµεύει το Ιράν να αναστείλει τον εµπλουτισµό ουρανίου στο δικό του έδαφος και ενδεχοµένως να χρειαστούν µήνες διαπραγµατεύσεων προτού εφαρµοστεί.

Το σχέδιο απόφασης, στο οποίο συµφώνησαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερµανία, η Κίνα και η Ρωσία, προβλέπει να επεκταθούν τα µέτρα εναντίον του Ιράν, των τραπεζών και των βιοµηχανιών του.

Προβλέπεται επίσης να καθιερωθεί ένα διεθνές καθεστώς επιθεώρησης σκαφών που θεωρούνται ύποπτα ότι µεταφέρουν φορτίο που σχετίζεται µε το πυρηνικό ή µε το πυραυλικό πρόγραµµα του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου