Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΑΔΕΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑ ΝΕΑ

Οι επιπτώσεις των μέτρων στο οικογενειακό εισόδημα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ Δήμητρα Σκούφου Νικολέττα Μουτούση Γιώργος Αράπογλου

Σε απόγνωση θα βρεθούν το επόμενο διάστημα περίπου 3 εκατομμύρια Ελληνες (εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αλλά και συνταξιούχοι) οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 25% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των περικοπών σε επιδόματα, 13ο και 14ο μισθό.

Μαχαίρι στα εισοδήματα θα μπει για 2.350.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και για 833.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα. Από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους οι 90.000 είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου ή με μίσθωση έργου και δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα και το ενδεχόμενο της απόλυσης, ενώ 743.000 είναι μόνιμο προσωπικό και εκτός από τη μείωση των αποδοχών δεν φαίνεται να κινδυνεύουν εργασιακά. Παράλληλα, απώλειες στις αποδοχές τους θα έχουν και περίπου 170.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Τα λιγότερα χρήματα που θα μπαίνουν στο εξής στα ταμεία των νοικοκυριών αναμένεται να κάνουν αρκετούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς ελλειμματικούς σε σχέση με το 2009.

Μάλιστα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους Ελληνες, καθώς δεν θα δουν μόνο μείωση των εισοδημάτων τους αλλά θα επιβαρυνθούν και με τις ανατιμήσεις που θα φέρουν στην αγορά οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φορών κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο αρκετά νοικοκυριά που έχουν να καλύψουν δαπάνες τις οποίες δεν μπορούν να περικόψουν, όπως δόσεις στεγαστικών δανείων ή δίδακτρα φροντιστηρίων για ξένες γλώσσες.

Τα παραδείγματα

Για παράδειγμα, ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων με ένα παιδί είχε πέρυσι ετήσιες συνολικές καθαρές αποδοχές 32.260 ευρώ. Φέτος, εξαιτίας των περικοπών σε επιδόματα και δώρα, τα εισοδήματά του θα είναι μειωμένα κατά 1.940 ευρώ, δηλαδή θα λάβει 30.320 ευρώ. Ομως, αν και τα εισοδήματά του μειώνονται δεν υπάρχει αντίστοιχη μείωση των βασικών δαπανών διαβίωσης. Συγκεκριμένα, το 2009 το συγκεκριμένο νοικοκυριό για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του για στέγαση, σίτιση, αγορά καυσίμων, ασφάλειες, δίδακτρα ιδιωτικού παιδικού σταθμού και άλλα έξοδα ξόδεψε συνολικά 30.357 ευρώ, έχοντας και 1.903 ευρώ πλεόνασμα σε σχέση με τα εισοδήματά του. Τη φετινή χρονιά για την αγορά των ίδιων προϊόντων και υπηρεσιών είναι αναγκασμένο να πληρώσει συνολικά 31.564 ευρώ, δηλαδή 1.244 ευρώ περισσότερα από τα χρήματα που αναμένει να εισπράξει. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα είδη σούπερ μάρκετ και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα μία οικογένεια είναι αναγκασμένη να πληρώσει σε ετήσια βάση 636,96 ευρώ περισσότερα, ενώ εάν στην οικογένεια υπάρχει καπνιστής ο οποίος καταναλώνει ένα πακέτο ακριβών τσιγάρων την ημέρα, τότε η συνολική ετήσια επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο πόσο των 1.206,96 ευρώ τον χρόνο. Και αυτό μόνο από τις αυξήσεις στις τιμές τριών συγκεκριμένων προϊόντων.

Και ενώ οι εργαζόμενοι ψάχνουν να βρουν τρόπο για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στην απόφαση για επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις. Οπως αναφέρει ο ΣΕΒ, η επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς «στέλνει το λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή» και προσθέτει: «Το πακέτο μέτρων που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση ανταποκρίνεται, κατ΄ αρχήν, σε μία αδήριτη δημοσιονομική αναγκαιότητα. Ετσι, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελέσει αντικείμενο ούτε κομματικής, ούτε συντεχνιακής κριτικής. Δίνει περίοδο χάριτος για δράση σε μία οικονομία που παραμένει υπό το φάσμα της χρεοκοπίας. Θα αποδειχθούν ικανά να θεραπεύσουν τον μεγάλο ασθενή που είναι ο υπερτροφικός και σπάταλος δημόσιος τομέας; Θα επιφέρουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη που θα διασφαλίσει το μέλλον μας;».

ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης, οι μισθοί δεν θα φτάνουν...

Πώς θα ζούμε τώρα με λιγότερα

Δημόσιοι υπάλληλοι περιγράφουν τις αλλαγές που φέρνουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό τους «Σκέφτομαι δεύτερη δουλειά»

«Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ των εκπαιδευτικών επηρεάζεται και από τις συνεχείς μεταθέσεις, αφού πρέπει κάθε φορά να επιβαρύνονται το κόστος της μετακόμισης και του ενοικίου. Επιπλέον, το έλλειμμα των μηνιαίων αποδοχών πολλαπλασιάζεται όταν μας αφαιρούνται και τα δώρα. Οταν χάνουμε περίπου 120-150 ευρώ μηνιαίως, μιλάμε για απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ από χρήματα που δεν έφταναν όχι για να βάλουμε στην άκρη, αλλά για να καλύψουμε τις βασικές καθημερινές ανάγκες. Με μισθό 1.200 ευρώ, τα παιδιά μου γνωρίζουν ότι αν περάσουν σε άλλη πόλη δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουμε να τα στείλουμε να σπουδάσουν, ενώ ο γιος μου έχει προβληματιστεί τόσο από την κατάσταση που για να μας διευκολύνει ρωτάει αν πρέπει να δουλέψει και ο ίδιος το καλοκαίρι. Σκέφτομαι όλες τις πιθανές λύσεις, ακόμα και να προσπαθήσω να απασχοληθώ και σε αντικείμενο πέραν της ειδικότητάς μου».

«Κόβουμε από παντού»

«ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ήμασταν οι πρώτοι που μπήκαμε στη δίνη του κυκλώνα. Δεν έφτανε η πρώτη μείωση που ήδη μας συντάραξε, ήρθε και η δεύτερη για να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό μας. Εχουμε στεγαστικό δάνειο 800 ευρώ και τόσο εγώ, όσο και η σύζυγός μου που είναι δασκάλα, από 1.400 ευρώ που παίρναμε πέφτουμε στα 1.280 ο καθένας. Επιπλέον, το τοπίο στην εκπαίδευση αναμένεται να επηρεαστεί δραματικά και να επιβαρυνθούμε με επιπλέον υπερωρίες που ήδη δεν πληρωνόμαστε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με την καθημερινότητα. Αποφασίσαμε να κόψουμε τα μαθήματα χορού της κόρης και κιθάρας του γιου, ενώ για να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας εργάζομαι και ως μελισσοκόμος. Επιπλέον, περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας, αλλά και τις ελάχιστες εξόδους που είχαμε ως οικογένεια».

«Εκοψα τα αγγλικά του παιδιού»

«ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ φέτος να κόψω από τη 15χρονη κόρη μου το φροντιστήριο των αγγλικών. Για μένα αυτό ήταν μαχαιριά, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά. Δεν θα είχα να αποπληρώσω το δάνειο και θα έχανα και το σπίτι μου. Εχω τέσσερα παιδιά και τα μεγαλώνω μόνη μου. Εφτασα σε αυτό το σημείο, εγώ, που πιστεύω τόσο πολύ στη μόρφωση. Ο μισθός μου μαζί με τα επιδόματα ίσα που έφτανε τα 1.100 ευρώ.

Από την οικογένειά μου ο μεγαλύτερος γιος μου έχει βρει κάποια δουλειά. Οι δύο κόρες μου έχουν σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος και γραφίστρια και είναι στην ανεργία. Διασκέδαση εδώ και χρόνια δεν ξέρω τι σημαίνει. Οσο για τα ρούχα, ευτυχώς που η μητέρα μου με έμαθε να ράβω και μου έδωσε και μια ραπτομηχανή.

Δεν έχει μείνει τίποτε άλλο για να κόψω».

«Δεν μένει τίποτα...»

«ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ως υδραυλικός στον δήμο και ο μισθός μου έπειτα από 27 χρόνια, μαζί με τα επιδόματα, ίσα που φτάνει τα 1.500

ευρώ. Η σύζυγός μου εργάζεται περιστασιακά. Στην ουσία, η οικογένειά μου συντηρείται από μένα. Το κυριότερο είναι ότι ο γιος μου κάνει μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και μου στοιχίζει τουλάχιστον 800 ευρώ τον μήνα. Από τον μισθό μου δεν μένει τίποτα στην άκρη και με όλα όσα θα ακολουθήσουν δεν ξέρω πώς θα επιβιώσουμε. Εχω αρχίσει να φοβάμαι ακόμα και για το σπίτι μου. Η οικογένειά μου ούτως ή άλλως- με παιδί που σπουδάζει- δεν έχει εδώ και χρόνια περιθώρια για διασκέδαση. Με ένα χαρτί και ένα μολύβι πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ. Ηδη μιλάω για βασικά είδη. Ολα μετρημένα».

Πακέτα αναχρηματοδότησης των δανείων ετοιμάζουν οι τράπεζες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης

ΚΟΚΚΙΝΟΣ συναγερμός έχει χτυπήσει στα επιτελεία των τραπεζών, καθώς φοβούνται νέα εκτίναξη των επισφαλειών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ειδικά σε οικογένειες με δύο δημοσίους υπαλλήλους ή και συνταξιούχους, η μείωση των εισοδημάτων σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πληρώνουν πλέον περισσότερο από το 40% των εισοδημάτων τους για να καλύπτουν τις δόσεις των δανείων.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, οι τράπεζες ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά νέα, ειδικά πακέτα αναχρηματοδότησης, απευθυνόμενες τόσο στους πελάτες τους όσο και σε δανειολήπτες άλλων τραπεζών. Ηδη, για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα «σιωπηρά» τους τελευταίους μήνες διαθέτει νέα προϊόντα για μεταφορά οφειλών, ενώ αντίστοιχες κινήσεις γίνονται από τον ανταγωνισμό.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πολύ σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά ειδικά δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους- ενδεχομένως σε συνδυασμό και με λογαριασμούς μισθοδοσίας- με ειδικούς ευνοϊκούς όρους.

Κοινό χαρακτηριστικό των προϊόντων είναι η μικρότερη μηνιαία δόση, η οποία επιτυγχάνεται κατά κανόνα με αύξηση της διάρκειας του δανείου, σε συνδυασμό ίσως και με μικρότερα επιτόκια. Οι δανειολήπτες θα πρέπει πάντως να γνωρίζουν ότι μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής σημαίνει και περισσότερους τόκους στο τέλος. Παράλληλα, δημοφιλή είναι τα δάνεια με διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα το πάγωμα των δόσεων για 24 μήνες, η παράλειψη πληρωμής έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο και η δυνατότητα μείωση της δόσης έως 30% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου