Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Καθημερινή

Στην ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, μετά τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, επικεντρώνεται η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών, που στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή. Οπως επισημαίνει στέλεχος του ΥΠΕΞ, η υπογραφή των μνημονίων ήταν ένα βασικό πρώτο βήμα, ωστόσο, προκειμένου να είναι ουσιαστικό, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη συνέχεια. Ετσι, έχει ήδη ζητηθεί από τα υπουργεία που συμμετέχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο και συνυπέγραψαν τα μνημόνια, να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους και να ενεργοποιήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς, ώστε να εξειδικευθούν οι δράσεις και σταδιακά να συγκεκριμενοποιηθούν οι μορφές συνεργασίας, μέσω των οποίων θα προωθηθεί η στενότερη συνεργασία.

Το γεγονός ότι προβλέπονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου τακτικές συναντήσεις των συναρμόδιων υπουργών των δύο χωρών και, σε ετήσια βάση, συνάντηση των πρωθυπουργών, εκτιμάται ότι αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο ενεργοποίησης.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, προκειμένου να διαπιστώσει την ειλικρίνεια των προθέσεων της Αγκυρας για βελτίωση των σχέσεων και συνεργασία. Σημαντικό στοιχείο αυτής της αξιολόγησης και βασικό τεστ είναι ο ορισμός από την Τουρκία, του λιμένος μέσω του οποίου θα γίνεται η επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον εξάμηνο. Καθώς το θέμα αυτό έχει «βαλτώσει» επί σειράν ετών, παρά τις σχετικές υποσχέσεις, αναδεικνύεται σε βαρόμετρο των τωρινών προθέσεων.

Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η στάση που θα υιοθετήσει η τουρκική πλευρά στο Αιγαίο. Οι παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινότητα και δεν αναμένεται αυτό να αλλάξει. Μένει να φανεί εάν θα υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων με επανάληψη είτε των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, είτε των διελεύσεων πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο. Με δεδομένη, μάλιστα, τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι έχει τον πλήρη έλεγχο του στρατού και δεν αμφισβητείται η εξουσία του από κανέναν, ενδεχόμενη κλιμάκωση των προκλήσεων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Μπασμπούγ

Πάντως, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, σε δηλώσεις του εμφανίσθηκε ένα βήμα μπροστά από την πολιτική ηγεσία, καθώς διεκδίκησε την «πατρότητα» της επαναφοράς της πρότασης για αφοπλισμό των πολεμικών αεροσκαφών που πετούν στο Αιγαίο. Είπε ότι υπέβαλε την πρόταση αυτή πριν από περίπου είκοσι ημέρες στον Αρχηγό ΓΓΕΘΑ, πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο εργασιών του ΝΑΤΟ, ο οποίος του απάντησε ότι θα το σκεφθεί. Το ΓΕΕΘΑ διέψευσε τη στιχομυθία, με τον Αρχηγό να δηλώνει ότι «το ζήτημα της πτήσης άοπλων μαχητικών στο FIR Αθηνών είναι πολύ απλό να λυθεί, αρκεί τα τουρκικά μαχητικά να καταθέτουν τα προβλεπόμενα σχέδια πτήσεως».

Το αμέσως προσεχές διάστημα, η προσοχή στρέφεται στην Κύπρο. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να επαναληφθούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Απέναντι στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια θα βρεθεί νέος συνομιλητής, ο Ντερβίς Ερογλου, και αναμένεται να διαφανούν οι προθέσεις του για τη στάση που θα τηρήσει στη διαδικασία. Η Αγκυρα επιμένει για διευρυμένες συνομιλίες με εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων, τη στιγμή που από τον ΟΗΕ διαμηνύεται ότι η εξελισσόμενη διαδικασία δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και αφήνεται να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου