www.ethnos.gr
Συγκεκριμένη πλατφόρμα για επαναπροσδιορισμό της διαπραγματευτικής τακτικής των Ελληνοκυπρίων προτείνει με παρέμβασή του σε μια κρίσιμη καμπή του Κυπριακού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και στενός συνεργάτης του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Στη συνέντευξη του στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Λιλλήκας επισημαίνει τα λάθη που οδηγούν σε επικίνδυνα «διαπραγματευτικά κεκτημένα» και απορρίπτει τα τεχνητά διλήμματα περί διχοτόμησης προκειμένου να εξωραϊστούν λύσεις που οδηγούν στον εκτουρκισμό του νησιού.
Σε μια κρίσιμη καμπή των συνομιλιών για το Κυπριακό καταθέσατε υπόμνημα στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο παραδώσατε και στην ελληνική πολιτική ηγεσία. Ποιες είναι οι επιφυλάξεις και οι προτάσεις σας;
Η βασικότερή μου επιφύλαξη έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα της υπό διαπραγμάτευση λύσης, η οποία διαμορφώνεται στη δομή και το πνεύμα του Σχεδίου Ανάν, σε χειρότερη εκδοχή. Οι πρόνοιες που αφορούν τη διαδικασία λήψης απόφασης σε όλα τα επίπεδα και θεσμούς του κράτους είναι παραλυτικές και ακυρώνουν την δημοκρατική Αρχή.
Η επόμενη μέρα της λύσης δεν προβλέπεται να είναι μέρα πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικο-οικονομικής ευημερίας, αλλά μέρα διαχείρισης αδιεξόδων και κρίσης.
Αυτό το αντιλαμβάνονταν οι δύο διαπραγματευτές, Χριστόφιας ? Ταλάτ, γι’ αυτό κι αναζητούσαν μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδων, οι οποίοι όμως χειροτέρευαν τα πράγματα, αφού παραβιάζοντας κάθε δημοκρατική αρχή επέτρεπαν στη μειονότητα του 18% να επιβάλλει τη βούλησή της επί της πλειοψηφίας του 82%. Η μόνη λύση είναι η αποκατάσταση των δημοκρατικών αρχών.
Στο υπόμνημα που υπέβαλα ανάμεσα στ’ άλλα εισηγούμαι:
1. Παράλληλη διαπραγμάτευση κεφαλαίων. Για παράδειγμα, ενώ συζητείται η τύχη της κυβέρνησης, να συζητείται και αυτή του εδαφικού. Δεν θα μπορεί να υπάρξει πρόοδος στη μια πτυχή αν δεν υπάρχει παράλληλη πρόοδος στην άλλη. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξασφαλίσουμε ανταλλάγματα ή τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
2. Παράλληλη διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Σε ζητήματα όπως η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.
3. Διεθνής Διάσκεψη μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας - Μεγάλης Βρετανίας, Τουρκίας και Ελλάδας υπό την αιγίδα του Σ.Α. μόνο για την πτυχή των εγγυήσεων.
Η ανάδειξη του κ. Ερογλου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων πιστεύετε ότι ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα;
Ο Ερογλου έχει πιο ακραίες διακηρυγμένες θέσεις στο Κυπριακό από τον κ. Ταλάτ. Τις προτάσεις, όμως, της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες επί Ταλάτ τις διαμόρφωνε η Αγκυρα και όχι οι Τουρκοκύπριοι.
Η εκλογή Ερογλου επιτρέπει και νομιμοποιεί τον Πρόεδρο Χριστόφια να ζητήσει ξεκαθάρισμα δύο βασικών πτυχών πριν συνεχιστεί η διαδικασία.
Οτι οι δύο κοινότητες συμφωνούν ότι στόχος είναι η μετεξέλιξη και συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι η δημιουργία νέου κράτους και να ξεκαθαρίσει ότι κοινός στόχος είναι η Ομοσπονδία και όχι η Συνομοσπονδία.Αν επί των δύο αυτών, ζωτικής σημασίας, πτυχών δεν υπάρξει συμφωνία τότε προς τι η συνέχιση των συνομιλιών;
Τα σημεία σύγκλισης που είχαν υπάρξει μέχρι τώρα μπορεί να θεωρούνται ως «διαπραγματευτικό κεκτημένο» για την ελληνοκυπριακή πλευρά;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την εκλογή Ερογλου, με επιστολή του στα Μόνιμα Μέλη του Σ.Α. ζήτησε όπως συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν. Στο Υπόμνημα μου στο Εθνικό Συμβούλιο επισημαίνω ότι αυτή η κίνηση είναι λανθασμένη και εγκυμονεί κινδύνους, να μας μείνουν ως «διαπραγματευτικό κεκτημένο» όλες οι οδυνηρές και απαράδεκτες παραχωρήσεις που κάναμε.
Ελπίζω η εκλογή Ερογλου να βοήθησε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συνειδητοποιήσει το πόσο επικίνδυνη είναι η πρότασή του για την εκ Περιτροπής Προεδρία. Αν σήμερα εφαρμοζόταν, θα είχαμε Πρόεδρο της Κύπρου τον κ. Ερογλου και πιθανότατα σε λίγα χρόνια έναν Τούρκο έποικο, απ’ αυτούς που σύμφωνα με την Πρότασή μας θα παραμείνουν στην Κύπρο.
Η κριτική που ασκείται, και την έχετε ακούσει αρκετές φορές όταν ήσασταν δίπλα στον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, ότι εάν χαθεί και αυτή η «ευκαιρία» τότε θα έρθει η διχοτόμηση, είναι βάσιμη; Η πρόκειται περί τεχνητών διλημμάτων που έχουν άλλους στόχους;
Πρόκειται για έναν στυγνό εκβιασμό που αντιμετωπίσαμε και το 2004. Μπορεί λαοί που έχουν 200-300 χρόνια ιστορίας να πιστεύουν ότι η ιστορία έχει τέλος και να μην έχουν υπομονή.
Ομως εμείς με σχεδόν 3.000 χρόνια ιστορίας δεν νομιμοποιούμαστε να είμαστε τόσο αφελείς και τόσο ανυπόμονοι. Πρέπει, ακόμα, να ξέρετε ότι η Διχοτόμηση έπαψε να είναι ο χειρότερος μπαμπούλας για τον Κυπριακό Ελληνισμό.
Το σχέδιο Ανάν και οι προτεινόμενες λύσεις που μετατρέπουν την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και επιτρέπουν τον μελλοντικό εκτουρκισμό της, έχουν κάνει τη διχοτόμηση ελκυστική στα μάτια των Ελληνοκύπριων. Οχι γιατί είναι καλή αλλά γιατί είναι λιγότερο κακή από τον εκτουρκισμό που του υπόσχονται.
Ετσι όσοι σχεδιάζουν να παίξουν με αυτόν τον εκβιασμό καλά κάνουν να το αποφύγουν. Ο Κυπριακός Ελληνισμός αξίζει καλύτερης λύσης και πρέπει να έχει καλύτερες επιλογές.
Είχατε μια σειρά επαφών στην Αθήνα, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώσατε τη λειτουργία Πολιτικού Γραφείου και Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου. Ετοιμάζετε την επιστροφή σας στην κεντρική πολιτική σκηνή της Κύπρου; Και ποιο θα ήταν το πολιτικό μήνυμα τόσο για το Κυπριακό όσο και για την εσωτερική διακύβευση που θα στέλνατε εν όψει των πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα;
Θεωρώ ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι υποχρέωση όλων μας να πάρουμε θέση. Να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν. Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε και σε πνεύμα εθνικής σύμπνοιας και ενότητας τη μάχη.
Η οικονομική επίθεση που δέχθηκε η Ελλάδα έχει σοβαρό πολιτικό χαρακτήρα. Λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή με μεγάλα εθνικά ζητήματα ανοικτά.
Φαίνεται και η Κύπρος να μπαίνει βαθύτερα στην οικονομική κρίση. Γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στην πολιτική διαχείριση των εθνικών προβλημάτων. Δεν θα πρέπει να διαπραγματευθούμε κορυφαία εθνικά συμφέροντα σε περίοδο οικονομικής εξαθλίωσης και εξάρτησης από ξένα κέντρα αποφάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου