Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

www.enet.gr

ΑΠΟ τον ιό των υποβαθμίσεων, που μετέδωσε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor's, προσβλήθηκαν όχι μία αλλά τρεις οικονομίες της ευρωζώνης, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης την ώρα που όλοι πασχίζουν για μια λύση. 

Το γεγονός προκάλεσε πανικό στις αγορές ομολόγων και μετοχών, οδηγώντας τους δείκτες και τις τιμές σε κάθετη πτώση, δεδομένου ότι οι αξιολογήσεις αντανακλούν στις αγορές κεφαλαίου και χρέους συνολικού ύψους 105,7 τρισ. δολαρίων.


Η κίνηση της Standard & Poor's, του μεγαλύτερου μάλιστα οίκου αξιολόγησης στον κόσμο, να υποβαθμίσει περαιτέρω την ικανότητα των χωρών να αποπληρώσουν το χρέος τους -ουσιαστικά τα ομόλογα της Ελλάδας τέθηκαν στην κατηγορία κερδοσκοπικών χαρακτηριστικών (speculative grade από investment grade προηγουμένως)- θεωρήθηκε «περίεργη». Συνέβη σε μια στιγμή που αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προετοιμάζουν την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στις υποχρεώσεις της.
Στη μαύρη λίστα
Η Standrard & Poor's στην ανάλυσή της έσπευσε να δώσει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό (30-50%) στην πιθανότητα οι επενδυτές να πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ή στάσης πληρωμών της χώρας. Με άλλα λόγια μας έθεσε εκτός της λίστας ποιοτικών επενδύσεων.
Το περίεργο είναι ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε δεν συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στο μέτωπο του μηχανισμού στήριξης, που θα συνδυαστεί με πρόσθετα μάλιστα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα. Η λογική κινείται κόντρα σε αυτά και η ανάλυση υποβάθμισης εκφράζει προσωπικές απόψεις του αναλυτή της S&Ρ, οι οποίες θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, λένε αρκετοί έλληνες οικονομολόγοι. Για την S&Ρ και τον αναλυτή της Marko Mrsnik η υποβάθμιση «αντανακλά τις προκλήσεις σε πολιτικό, οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει στην προσπάθειά της να θέσει το δημόσιο χρέος σε μια σταθερή καθοδική τροχιά». Πιστεύουν ότι οι επιλογές της κυβέρνησης «στενεύουν» καθώς αποδυναμώνεται η προοπτική ανάπτυξης σε μια εποχή αύξησης των πιέσεων για πιο αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο αναλυτής φθάνει στο σημείο να αμφισβητήσει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης, την ώρα που ο μηχανισμός προετοιμάζεται και η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη το έστω και ατελές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, επιβάλλοντας αυξημένους φόρους και μειώνοντας δαπάνες. Ετσι, ο οίκος καταλήγει να θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να έχει προβιβάσιμο βαθμό στην αντιμετώπιση του χρέους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου