Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ο βαρόνος που ήξερε πολλά

Λατινική Αμερική
http://www.tanea.gr

Για τέταρτη ηµέρα συνεχίστηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Τζαµάικας οι συγκρούσεις ανάµεσα στις δυνάµεις της τάξης και τους πιστούς του Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ. Οι νεκροί έφτασαν τους 50, όµως ο βαρόνος των ναρκωτικών, την έκδοση του οποίου ζητούν επιµόνως οι ΗΠΑ, παραµένει άφαντος.

Οταν την περασµένη εβδοµάδα κι έπειτα από εννέα µήνες πιέσεων της Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός της Τζαµάικας Μπρους Γκόλντινγκ ανακοίνωσε ότι θα ικανοποιούσε το αίτηµα έκδοσης του Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ στις Ηνωµένες Πολιτείες, συνέβη αυτό που φοβούνταν οι περισσότεροι στον παράδεισο της Καραϊβικής.

Οι πιστοί ενός από τους πλέον καταζητούµενους βαρόνους ναρκωτικών βγήκαν στους δρόµους για να τον υπερασπιστούν. Τρεις ηµέρες προσπαθούσαν πάνοπλοι άνδρες του στρατού και της αστυνοµίας να εισβάλουν στη συνοικία Τίβολι Γκάρντενς του Κίνγκστον, εκεί όπου πιστεύεται ότι κρύβεται, και όταν τελικά το κατάφεραν την Τρίτη, οι παραγκουπόλεις στην πρωτεύουσα της Τζαµάικας µετατράπηκαν σε κανονικό πεδίο µάχης. Πυρά ακούγονταν και χθες από τις γειτονιές Γουόλθαµ Παρκ και Ρόκφορτ, σε µια πόλη που κατά τα λοιπά έµοιαζε ερηµωµένη.

Σύµφωνα µε αναλυτές, ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να αποφύγει όλο αυτό το διάστηµα την έκδοση του «Ντούντους», επειδή ο πανίσχυρος λαθρέµπορος «γνώριζε πολλά» για σκάνδαλα διαφθοράς που βαρύνουν πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης. Οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες έχουν υποκλέψει συνοµιλίες ανάµεσα στον πολιτικό και τον βαρόνο ναρκωτικών, ενώ ο πρώτος είχε φτάσει στο σηµείο να χρηµατοδοτήσει ένα λόµπι στην Ουάσιγκτον για να προστατεύσει από το αίτηµα της αµερικανικής δικαιοσύνης τον δεύτερο. Την περασµένη εβδοµάδα, ο Μπρους Γκόλντινγκ εµφανίστηκε µετανιωµένος: «Λυπάµαι γι

αυτή την υπόθεση» είχε οµολογήσει σε τηλεοπτική του δήλωση. «Εκ των υστέρων, αντιλαµβάνοµαι ότι το κόµµα δεν θα έπρεπε να εµπλακεί σε αυτή την ιστορία κι εγώ δεν θα έπρεπε να το είχα επιτρέψει».

Το κόµµα στο οποίο αναφέρεται ο πρωθυπουργός είναι το Εργατικό Κόµµα Τζαµάικας (JLΡ), το οποίο µετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1962 εναλλάσσεται στην εξουσία µε το Λαϊκό Εθνικό Κόµµα (ΡΝΡ). Και τα δυο κόµµατα ευθύνονται για τη διαφθορά στην οποία βουλιάζει η Τζαµάικα και για το γεγονός ότι ο «Ντούντους» δηµιούργησε ένα κράτος εν κράτει στο Δυτικό Κίνγκστον.

Εξαφανισµένος

Ο τελευταίος, εξακολουθεί να παραµένει άφαντος, ενώ πιθανολογείται ότι είχε ήδη εγκαταλείψει το «βασίλειό» του όταν άρχισε η εισβολή του στρατού και της αστυνοµίας στο Τίβολι Γκάρντενς. Οι αµερικανικές αρχές κατηγορούν τον Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ ότι εξάγει κοκαΐνη, κρακ αλλά και όπλα στις Ηνωµένες Πολιτείες. Ως βαποράκια ο βαρόνος χρησιµοποιούσε κυρίως γυναίκες, οι οποίες σύµφωνα µε µαρτυρίες έκρυβαν την κοκαΐνη στο σώµα τους.

«Μετά τον Θεό ο Ντούντους»

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ του θανάτου, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, ή Ροµπέν των Δασών; Για τους κατοίκους των παραγκουπόλεων του Κίνγκστον, ο Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ είναι κάτι περισσότερο ακόµη και από προστάτης των φτωχών. «Μετά τον Θεό ο Ντούντους», έγραφε ένα πλακάτ των πιστών που βγήκαν στους δρόµους της πρωτεύουσας. «Ο Ιησούς πέθανε για µας κι εµείς θα πεθάνουµε για τον Ντούντους», έγραφε κάποιο άλλο. Η λατρεία προς το πρόσωπο του βαρόνου των ναρκωτικών δεν είναι ανεξήγητη. Ο «Ντούντους» βρίσκει δουλειές, µοιράζει ρούχα, στέλνει τα παιδιά στο σχολείο και απαγορεύει το έγκληµα στους δρόµους του βασιλείου του. Στους µαχαλάδες του Δυτικού Κίνγκστον αυτός είναι ο πραγµατικός «Πρόεδρος», αλλά και το «Αφεντικό» ή ο «Κοντός», καθώς το ύψος του µόλις που φτάνει το ένα κι εξήντα.

Κράτος εν κράτει

Οποιο παρατσούκλι και αν προτιµούν οι Τζαµαϊκανοί, στα 41 του χρόνια, ο Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ είναι αναµφισβήτητα ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη χώρα του. Η τελευταία φορά που είχε επιχειρήσει η αστυνοµία να εισβάλει στο οχυρό του ήταν το 2001.

Τότε, είχαν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι και ο ίδιος συνέχισε ανενόχλητος τις δραστηριότητές του για άλλα εννέα χρόνια. Μιλώντας στην εφηµερίδα «Λα Ρεπούµπλικα», ο τζαµαϊκανός συγγραφέας και καθηγητής πανεπιστηµίου παροµοίασε τον «Ντούντους» µε τον Αλ Πατσίνο στον «Σηµαδεµένο», τη θρυλική ταινία του Μπράιαν ντε Πάλµα. Με τη διαφορά ότι ο τζαµαϊκανός βαρόνος δεν πνίγεται σε ένα βουνό ναρκωτικών όπως ο κουβανός συνάδελφός του και

τουλάχιστον προς το παρόν

είναι άτρωτος στις σφαίρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου