Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα Νέα

Σε τροχιά (νέας) σύγκρουσης µε τα γαλλικά συνδικάτα βάζουν την κυβέρνηση Σαρκοζί τα σχέδιά της να αυξήσει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης, που είναι σήµερα τα 60 έτη. Ήδη προκηρύχθηκε πανεργατική πορεία διαµαρτυρίας για τις 27 Μαΐου.

Στο µεταξύ, οι Γάλλοι παρακολουθούν καθηµερινά στους δέκτες τους «επεισόδια» ανάµεσα σε Δεξιούς υπουργούς και αντιπολιτευόµενους Σοσιαλιστές. Η «µαύρη τρύπα» του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήµατος υπολογίζεται ότι θα φτάσει φέτος τα 25 δισ. ευρώ - και χωρίς µεταρρύθµιση, θα ξεπεράσει έως το 2050 τα 100 δισ. ευρώ. Οπως επισηµαίνει η «Wall Street Journal», η Γαλλία έχει σήµερα την ίδια υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση µε τη Γερµανία, αρκετοί οικονοµολόγοι εν τούτοις θεωρούν πως µπορεί να απειληθεί µε υποβάθµιση αν δεν επιδείξει δηµοσιονοµική πειθαρχία.

Στο έγγραφο των 14 σελίδων που δηµοσιοποίησε την Κυριακή, παραµονές της έναρξης των διαπραγµατεύσεων µε τα συνδικάτα, η κυβέρνηση Σαρκοζί ξεκαθαρίζει πως οι Γάλλοι πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται περισσότερα χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση, όπως επίσης ότι οι εισφορές των ανώτερων εισοδηµατικών τάξεων πρέπει να αυξηθούν. Το έγγραφο δεν περιελάµβανε αριθµούς (οι λεπτοµέρειες θα δοθούν στη δηµοσιότητα τον Ιούνιο, ενώ η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταθέσει το νέο συνταξιοδοτικό νοµοσχέδιο στη Βουλή τον Σεπτέµβριο), αλλά αυτό δεν εµπόδισε το συνδικάτο CGΤ να το απορρίψει ως «µη αποδεκτό». Στη δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία, της Γαλλίας, το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης είναι σήµερα τα 60 - από τα χαµηλότερα της Ευρώπης. Βάσει πάντως µεταρρύθµισης που υιοθετήθηκε το 2003, τα έτη που πρέπει να συµπληρώσει ένας εργαζόµενος προκειµένου να λάβει πλήρη σύνταξη αυξάνονται ήδη σταδιακά µε σκοπό να φτάσουν το 2012 τα 41.

Οι Σοσιαλιστές

«Τσαπατσούλικο» και «ακραία αόριστο» χαρακτήρισε µεταξύ άλλων η ηγέτις των Σοσιαλιστών, η Μαρτίν Οµπρί, το σχέδιο της κυβέρνησης Σαρκοζί στη διάρκεια σφοδρής ραδιοφωνικής αντιπαράθεσής της µε τον υπουργό Εργασίας Ερίκ Βερτ. Το Σοσιαλιστικό Κόµµα έδωσε ήδη στη δηµοσιότητα το «αντισχέδιό» του, το οποίο προτείνει διατήρηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης, κίνητρα στους εργαζοµένους ώστε να παραµένουν «µάχιµοι» περισσότερα χρόνια, και χρηµατοδότηση των Ταµείων, µε συνολικά 50 δισ. ευρώ το 2025, µέσα από πρόσθετα τέλη στα εισοδήµατα από επενδύσεις, τα µπόνους και τα στοκ όψιον, καθώς και αυξηµένες εισφορές - µεταξύ άλλων. «Φορολογικό σοκ άνευ προηγουµένου», χαρακτήρισε µε τη σειρά του ο Ερίκ Βερτ την πρόταση των Σοσιαλιστών, σχολιάζοντας πως η Μαρτίν Οµπρί «µεταµορφώνεται από κυρία του 35ώρου σε κυρία των φόρων».

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

«Πολεµικό» όµως παραµένει το κλίµα, εν µέσω γενικευµένης κρίσης, σε πολλές ακόµα ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ισπανία, µία χώρα µε έλλειµµα (το 2009) 11,2% του ΑΕΠ, τα συνδικάτα ανακοίνωσαν χθες πως σκοπεύουν να πολεµήσουν δικαστικά τα σχέδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Θαπατέρο, στο πλαίσιο προγράµµατος άκρας λιτότητας, να µειώσει φέτος κατά 5% τους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων. Στη Ρουµανία, µία χώρα που υποχρεώθηκε πρόσφατα να λάβει από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την Παγκόσµια Τράπεζα δάνειο ύψους 20 δισεκατοµµυρίων ευρώ προκειµένου να µην αφήσει απλήρωτους τους δηµοσίους υπαλλήλους, δεκάδες χιλιάδες Ρουµάνοι πραγµατοποίησαν χθες διαδήλωση διαµαρτυρίας, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος για περισσότερες από δύο ώρες, εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης να µειώσει τους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων κατά 25% και τις συντάξεις κατά 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου