Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΟΡΓΗ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΣΗ

ΙΡΑΝ
Ελευθεροτυπία

Το Κρεμλίνο «σκληραίνει» τη γλώσσα του έναντι της Τεχεράνης, διαφοροποιώντας για πρώτη φορά σε δημόσια ανακοίνωση τον ιρανικό λαό από την ηγεσία του, διαβεβαιώνοντας την ίδια στιγμή ότι δεν επιθυμεί οι τυχόν κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να πλήξουν τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας και Ιράν.

Απαντώντας στις ηχηρές επικρίσεις του Ιρανού προέδρου Αχμαντινεζάντ εναντίον της Ρωσίας και του προέδρου Μεντβιέντεφ, ότι υποτάσσεται στην αμερικανική πολιτική, διακινδυνεύοντας να καταταγεί η χώρα του στη λίστα των «ιστορικών εχθρών» του Ιράν, ο προεδρικός σύμβουλος Σεργκέι Πριχότκο χαρακτήρισε απαράδεκτη «κάθε απρόβλεπτη συμπεριφορά ή πολιτικό εξτρεμισμό» στη διεθνή σκηνή, απαιτώντας διαφάνεια και συνέχεια στη λήψη των αποφάσεων.

Δημαγωγός ο πρόεδρος...

Αφήνοντας διπλωματικά μεν, αλλά σαφή υπονοούμενα για τις προθέσεις και την τακτική Αχμαντινεζάντ ο κ. Πριχότκο είπε ότι «δεν θα ήταν περιττό να το θυμούνται αυτό και όσοι σήμερα μιλούν εξ ονόματος του σοφού και φιλικού προς εμάς λαού του Ιράν», καθώς «με την πολιτική της δημαγωγίας κανείς έως τώρα δεν κατόρθωσε να διατηρήσει το κύρος του και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό αποδεικνύει και η χιλιετής ιστορία του ίδιου του Ιράν».

Η θέση της Ρωσίας δεν είναι ούτε φιλοαμερικανική ούτε φιλοϊρανική, κατέληξε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου επί διεθνών θεμάτων Σ. Πριχότκο, ο οποίος εξήγησε ότι «η θέση μας είναι ρωσική και αντανακλά τα συμφέροντα όλων των λαών της Ρωσίας», επιμένοντας ότι η χώρα του «τάσσεται πάντοτε υπέρ των καλών σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων χωρίς εξαίρεση των γειτόνων, είτε είναι μικρά είτε μεγάλα κράτη, είτε η Ιστορία τους μετρά χιλιετίες είτε απέκτησαν την κρατική τους υπόσταση πρόσφατα».

«Δεν βάζουμε χαλινάρι...»

Στη δημόσια αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έκανε λόγο για υπερβολικά «συναισθηματικές» αντιδράσεις από πλευράς ιρανικής ηγεσίας, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο διεθνή παίκτη με υπευθυνότητα», δεν είναι ποτέ δυνατόν και «δεν μπαίνει στο χαλινάρι ουδενός, πλην των δικών της εθνικών συμφερόντων».

Ο κ. Λαβρόφ χαιρέτισε ξανά τη συμφωνία της Τεχεράνης μεταξύ Βραζιλίας, Τουρκίας και Ιράν για την ανταλλαγή ιρανικού ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού (3,5%) με εμπλουτισμένο κατά 20% ουράνιο, εκτιμώντας ότι ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της ειρηνικής διευθέτησης του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος, όπως ονομάζει πλέον η Μόσχα την όλη υπόθεση.

Θα πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία, αν και δεν υπάρχει 100% εγγύηση, είπε ο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα προσεγγίσει η ιρανική πλευρά τις υποχρεώσεις της», καθώς μόνο υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησής τους από την Τεχεράνη η Ρωσία θα υποστηρίξει ενεργά την εφαρμογή του προτεινόμενου από τη Βραζιλία και την Τουρκία σχήματος.

Αναφερόμενος στο σχέδιο ψηφίσματος που έχει κατατεθεί στο Σ.Α., ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Ανω Βουλής Μιχαήλ Μάργκελοφ έκανε λόγο για «αποτέλεσμα πολύ σοβαρού συμβιβασμού», το οποίο ενσωματώνει τις ανησυχίες ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει την ψήφισή του εκτός από την ίδια την ιρανική κυβέρνηση. Παρατήρησε, πάντως, ότι οι προβλεπόμενες από το ψήφισμα κυρώσεις «δεν θα αγγίξουν τα υπάρχοντα με τη Ρωσία συμβόλαια στον εμπορικό-οικονομικό τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου