Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΡΕΣΑΛΤΟ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Στο «ρεσάλτο» του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εναντίον του στόλου και ειδικότερα του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρονται τα σημερινά τουρκικά πρωτοσέλιδα. Κατά τη χθεσινή ισραηλινή επιχείρηση εννέα Τούρκοι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των Ισραηλινών, ενώ τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν χθες στην Τουρκία.

"Όλος ο κόσμος στο πόδι" είναι ο τίτλος του σημερινού πρωτοσέλιδου της εφημερίδας Hurriyet.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για την πειρατική επίθεση του Ισραήλ", αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είναι "ανήσυχος". Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει εσπευσμένα από τη Χιλή και δηλώνει ότι "δεν θα μείνουμε αδρανείς" αναφέρεται στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα, Γκάμπι Λέβι, και του απηύθυνε προφορική προειδοποίηση. Ο Τούρκος πρέσβης στο Ισραήλ, Ογκούζ Τσελικόλ, ανεκλήθη στην Άγκυρα. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε "κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να κηρύξουμε τον πόλεμο στο Ισραήλ εξαιτίας αυτού του περιστατικού". Τρεις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ακυρώθηκαν συμπληρώνει το δημοσίευμα μεταξύ των πολλών και αναλυτικών ρεπορτάζ της εφημερίδας για το χθεσινό περιστατικό.

Η Milliyet κάνει λόγο για "κρατική τρομοκρατία" στο πρωτοσέλιδό της. "Όλος ο πλανήτης καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ". "Με σκληρή γλώσσα ο Ερντογάν καταδικάζει την επίθεση". "Με κοινή στάση όλες οι χώρες θα αντιμετωπίσουμε το Ισραήλ" είναι μόνο μερικές από τις επικεφαλίδες της Milliyet. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην εφημερίδα ο οποίος δήλωσε ότι "η ανθρωπότητα σήμερα πνίγηκε στα νερά της Μεσογείου. Το Ισραήλ έβαψε τα χέρια του με αίμα. Ένα έθνος-κράτος που ακολουθεί αυτό το μονοπάτι χάνει τη νομιμότητά του ως σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας."

"Σφαίρες κατά της ανθρωπότητας" και "Δολοφονική απόπειρα του Ισραήλ εναντίον πλοίου με αμάχους" είναι ορισμένοι από τους τίτλους της Radikal. "Η αιματηρή επιχείρηση του Ισραήλ θα είναι για πάντα ένα μαύρο σημάδι στην ιστορίας της ανθρωπότητας", δήλωσε στη Radikal ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, και πρόσθεσε ότι "κανείς δεν πρέπει όμως να περιμένει από εμάς να κηρύξουμε τον πόλεμο στο Ισραήλ".

Η Sabah κάνει λόγο για "παγκόσμια ιντιφάντα, η απάντηση στην ισραηλινή σφαγή".

"Το Ισραήλ τρελάθηκε" είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της Posta, ενώ "η Γάζα υποφέρει, το Ταξίμ ξεσηκώνεται" λέει η Aksam.

"Φαυλότητα" είναι ο τίτλος της Vatan και προσθέτει "η μεγάλη σφαγή των Ισραηλινών... Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί από 33 χώρες που μετέφεραν 600 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας δέχθηκαν επίθεση". Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα απειλής της ασφάλειας των Εβραίων που ζουν στην Τουρκία υπογραμμίζει πως "ολόκληρος ο πλανήτης βλέπει πως το Ισραήλ προσπαθεί να μετατρέψει την περιοχή σε λίμνη αίματος".

Η Cumhuriyet στο πρωτοσέλιδό της έχει ως τίτλο "το Ισραήλ έπληξε την ανθρωπότητα".

"Κράτος τρομοκράτης" χαρακτηρίζει το Ισραήλ η Haber Turk.

"Ολόκληρος ο κόσμος ξεσηκώνεται" - " Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει" αναφέρει η Zaman.

Σκληρός ο τίτλος της Yeni Safak, όπου χαρακτηρίζει τους Ισραηλινούς ως "τα παιδιά του Χίτλερ". "Ούτε οι Ναζί δεν χρειάστηκε να ψάξουν τους πειρατές του Ισραήλ. Μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου επιτέθηκαν εναντίον του "Στόλου της Ειρήνης". Η επίθεση των πειρατών εναντίον των εθελοντών της ειρήνης κόστισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους" αναφέρει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου