ΕΘΝΟΣ
Σοβαρές αναταράξεις στις ευαίσθητες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί το χθεσινό επεισόδιο, όπου το Ισραήλ υπερέβη τα όρια καταπατώντας τη διεθνή νομιμότητα, χωρίς να υπολογίζει καν το κόστος ανθρώπινων ζωών, ξένων μάλιστα πολιτών.
Η διεθνής απομόνωση και καταδίκη του Ισραήλ, η υπονόμευση των προσπαθειών για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και η ενδεχόμενη νέα ανάφλεξη στη Γάζα δεν μπορούν να αποκρύψουν ένα νέο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από αυτό το επεισόδιο, που σοκάρισε με τη βιαιότητά του αλλά ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο για την κατάληξή του.Το χθεσινό επεισόδιο έχει έναν μεγάλο «κερδισμένο».
Η τουρκική κυβέρνηση, και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε χθες ως ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου που μετά τη μεσολάβησή του με το Ιράν υπερασπίζεται τα δίκαια των Παλαιστινίων της Γάζας και ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στο Ισραήλ.
Η τουρκική κυβέρνηση είναι αυτή που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ αλλά ακόμη και αυτής της ΕΕ, προκειμένου να καταδικαστεί η ισραηλινή επίθεση.
Θεματοφύλακας...
Αυτοπροβάλλεται μάλιστα η ίδια η Τουρκία ως ο θεματοφύλακας της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, ενώ συγχρόνως αποπροσανατολίζει τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η «συμφωνία» που σύναψε ο κ. Ερντογάν και η Βραζιλία με το Ιράν για τα πυρηνικά...
Το γεγονός ότι ήταν το τουρκικό πλοίο που δέχτηκε την επίθεση δεν φαίνεται να ήταν και αυτό τυχαίο. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν υπάρξει διπλωματικές αψιμαχίες μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ με αφορμή τον απόπλου του στολίσκου με προορισμό τη Γάζα, όπου ήταν σαφής η επιδίωξη της τουρκικής κυβέρνησης να «καθοδηγήσει» την επιχείρηση και να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αγαθές προθέσεις των ακτιβιστών να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να προβάλλουν διεθνώς το θέμα του αποκλεισμού της Γάζας.
Εξίσου σαφής ήταν, όμως, και η προειδοποίηση του Ισραήλ ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοιάρια να προσεγγίσουν στα χωρικά ύδατά του, πολύ περισσότερο να φτάσουν στη Γάζα.
Η απαράδεκτη στάση του Ισραήλ και η εκτέλεση πολιτών που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο τροφοδότησαν το εθνικιστικό κλίμα στην Τουρκία, προσφέροντας στον κ. Ερντογάν την ευκαιρία να επενδύσει στη συσπείρωση των λαϊκών και θρησκευόμενων στρωμάτων εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο. Η επιλογή, πάντως, να δοκιμαστούν μέχρι τέλους τα όρια «αντοχής» της ισραηλινής ηγεσίας, με δεδομένη τη μικρή «αντοχή» που διαθέτει ο ακραίος ισραηλινός ηγέτης Μ. Νετανιάχου, αποδείχτηκε τελικά «επιτυχής» για την τουρκική κυβέρνηση, έστω και αν το πλήρωσαν με τη ζωή τους αθώοι άνθρωποι.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου