Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΣ

Ε.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γερµανίας Χορστ Κέλερ
Πολιτικό σεισµό προκαλεί στη Γερµανία η αιφνίδια παραίτηση του προέδρου της Δηµοκρατίας Χορστ Κέλερ. Είναι η πρώτη παραίτηση προέδρου στην ιστορία της χώρας.
Λίγες ηµέρες µετά την αποχώρηση από την πολιτι κή του χριστιανοδηµοκράτη πρωθυπουργού της Εσσης Ρόλαντ Κοχ ήρθε και η παραίτηση Κέλερ ως ένα ακόµη πλήγµα για την καγκελάριο Μέρκελ και τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισµό Χριστιανοδηµοκρατών και Φιλελευθέρων στο Βερολίνο.
Ο Χορστ Κέλερ αιτιολόγησε την απόφαση παραίτησής του µε τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για δηλώσεις του σχετικά µε τη συµµετοχή της Γερµανίας σε διεθνείς αποστο λές και την υπεράσπιση οικονοµικών της συµφερόντων.
Επισκεπτόµενος πρόσφατα τη γερµανική δύναµη στο Αφγανιστάν, ο κ. Κέλερ σε συνέντευξή του έκανε λόγο για στρατιωτική υπεράσπιση της ελευθερίας των εµπορικών δρόµων αναφερόµενος στην αποστολή κατά της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής. Για «πολιτική της κανονιοφόρου» τον είχε κατηγορήσει εκ µέρους των Πρασίνων ο πρώην υπουργός Γιούργκεν Τριτίν, ενώ αντίστοιχες ήταν και οι αντιδράσεις από τα άλλα κόµµατα της αντιπολίτευσης.
Ελλειψη στήριξης
Αλλά δεν ήταν τόσο η κριτική της αντιπολίτευσης όσο η έλλει ψη στήριξης από τα κυβερνητικά κόµµατα που φαίνεται να οδήγησε τον Κέλερ στην παραίτηση. Ενηµέρωσε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον αντικα γκελάριο Γκίντο Βεστερβέλε στις 12:00 χθες το µεσηµέρι και δυό µισι ώρες αργότερα έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του ανακοίνωσε από το προεδρικό µέγαρο την παραίτησή του. Στις σύντοµες δηλώσεις τους στους δηµοσιογράφους η κ.Μέρκελ και ο κ. Βεστερβέλε είπαν ότι προσπάθησαν να τον µεταπείσουν, αλλά χωρίς αποτέλεσµα. Στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου πάντως κυκλοφορούσε εδώ και καιρό ότι οι σχέσεις του Κέλερ µε τη Μέρκελ και τον Βεστερβέλε δεν ήταν οι καλύτερες. Κυρίως το τελευταίο διάστηµα ο κ. Κέλερ άσκησε ανοιχτά κριτική σε βασικές επιλογές της κυβέρνησης Μέρκελ για τις παλινωδίες των πρώτων µηνών της κυβέρνησης. Είχε διαφοροποιηθεί από τη Μέρκελ και στο ζήτηµα της διαχείρισης της κρίσης της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στο «Focus» στα τέλη Απριλίου ο Κέλερ δήλωνε ότι η Ελλάδα πρέ πει να στηριχτεί ανεπιφύλακτα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διαµορφωθεί και ένα νοµικό πλαί σιο «συντεταγµένης πτώχευσης κρατών».
Η εµφάνιση του Κέλερ χθες στους δηµοσιογράφους δεν κράτησε ούτε ένα λεπτό, ερω τήσεις δεν δέχτηκε. Σε 30 ηµέρες το εκλεκτορικό σώµα - αποτελείται από τους 622 βουλευτές και ισάριθµους εκπροσώ πους των οµόσπονδων κρατιδίων - θα αναδείξει τον διάδοχό του Κέλερ. Θα είναι ένα σκληρό τεστ για τις αντοχές του κεντροδεξιού συνασπισµού. Το ενδεχόµενο δε να βρεθεί προσωπικότητα που θα συγκεντρώνει την υποστήριξη Χριστιανοδηµοκρατών και Σοσιαλδηµοκρατών κάνει την αγωνία των Φιλελευθέρων ακόµη µεγαλύτερη.
Ο διευθυντής του ΔΝΤ που δεν γνώριζε κανείς
«ΧΟΡΣΤ ΠΟΙΟΣ;» ήταν ο τίτλος της «Βild» όταν ο Κέλερ εξελέγη πρόεδρος της Δηµοκρατίας της Γερµανίας τον Μάιο του 2004. Τότε ήταν ένας άσηµος πολιτικός δεύτερης γραµµής. Ηταν όµως ο κατάλληλος υποψήφιος της Κεντροδεξιάς προκειµένου να σηµατοδοτήσει και την επάνοδό της στην κυβέρνηση µετά τα κοκκινοπράσινα χρόνια και την παρένθεση του «µεγάλου» συνασπισµού CDU - SΡD. Ο Κέλερ προερχόταν από τον χώρο της οικονοµίας, είχε µόλις κλείσει µία τετραετή θητεία 2000-2004 ως διευθυντής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. Και µε αυτά τα διαπιστευτήρια ο Χριστιανοδηµοκράτης Κέλερ ήταν ιδανικός υποψήφιος και για τον Γκ. Βεστερβέλε που έβλεπε στην εκλογή του το προανάκρουσµα της κεντροδεξιάς στροφής. Ο Χορστ Κέλερ τα βρόντηξε όµως στον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας του και µάλιστα µόλις επτά µήνες µετά την επάνοδο της Κεντροδεξιάς στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου