Πηγή: Καθημερινή
Το σχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Εντονη αντίδραση από την Τεχεράνη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Και τέταρτο γύρο κυρώσεων κατά του Ιράν, με την υποστήριξη της Ρωσίας να θεωρείται δεδομένη, ετοιμαζόταν, χθες, να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό τη σθεναρή αμερικανική πίεση κι ενώ η Τεχεράνη εκτόξευε φραστικά πυρά προς πάσαν κατεύθυνση, προειδοποιώντας τη διεθνή κοινότητα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω διάλογος εάν τελικά περάσει το ψήφισμα.
Σκηνικό για ύστατους ελιγμούς προσέφερε η σύνοδος κορυφής για την ασφάλεια των κρατών της Ασίας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι συμμετέχοντες ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν άδραξαν την ευκαιρία «προκειμένου να δοκιμάσουν την αμερικανική διπλωματία», εν όψει της επιβολής νέων κυρώσεων, όπως σχολίασαν οι New York Times.
Στο πλαίσιο της συνόδου, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, επρόκειτο να έχει χωριστή συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, κίνηση που ενδεχομένως θα θορυβήσει τις ΗΠΑ, αφού εξασφάλισαν πρόσφατα την υποστήριξη τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας στο σχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων.
Η συμφωνία των τριώνΜια άλλη δοκιμασία αφορά στη συμφωνία του Ιράν με την Τουρκία και τη Βραζιλία, που επετεύχθη τον περασμένο μήνα και παρουσιάζεται από τον πρόεδρο Αχμεντινετζάντ ως η ιδανική ευκαιρία επίλυσης της κρίσης των πυρηνικών, που τώρα «θα πάει χαμένη». Με δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη, ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να μην απορρίψουν την εν λόγω συμφωνία, βάσει της οποίας το Ιράν θα μεταφέρει 1.200 κιλά ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού στην Τουρκία, προκειμένου να παραλάβει πυρηνικό καύσιμο για αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
Αποψη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι μια τέτοια συναλλαγή αφ' ενός είναι καθυστερημένη, αφ' ετέρου δεν μπορεί να άρει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη απόκτηση πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη. Ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ωστόσο, προειδοποιεί ότι «ευκαιρίες σαν αυτές δεν γίνεται να επαναληφθούν» και ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με τη Δύση «χωρίς σεβασμό και δικαιοσύνη». Τούρκος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι η Αγκυρα προσπαθεί τώρα να πείσει το Ιράν να μην εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμη κι αν επιβληθούν νέες κυρώσεις.
Πυρά κατά ΜόσχαςΚριτική άσκησε ο Ιρανός πρόεδρος και στη Ρωσία, καλώντας την να είναι προσεκτική διότι, όπως είπε, κινδυνεύει να πάρει το μέρος των «εχθρών του ιρανικού λαού»... Η παραπάνω δήλωση διατυπώθηκε πριν από τη συνάντηση Αχμεντινετζάντ - Πούτιν, όπως και οι κατευναστικές επισημάνσεις του Ρώσου πρωθυπουργού: «Εχω την άποψη ότι αυτή η απόφαση (για τις νέες κυρώσεις) δεν πρέπει να είναι υπερβολική, δεν πρέπει να θέσει τον ιρανικό λαό σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, που θα δημιουργήσει εμπόδια στο δρόμο προς την ανάπτυξη της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ο ιρανικός πυρηνικός σταθμός του Μπουσχέρ θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο και σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις υπογράμμισε: «Εργαστήκαμε πολύ και πιστεύουμε ότι μια συμφωνία επετεύχθη στην πράξη»...
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που υποστηρίζεται και από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβλέπει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη διεύρυνση του εμπάργκο όπλων, πρόσθετα μέτρα κατά του ιρανικού τραπεζικού τομέα και απαγόρευση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, περιλαμβανομένης της εξόρυξης ουρανίου. Μεταξύ των δέκα μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου, η Τουρκία, η Βραζιλία και ο Λίβανος έχουν δηλώσει ότι δεν το εγκρίνουν. Για την ψήφισή του, ωστόσο, απαιτείται η έγκριση των εννέα εκ των συνολικά 15 μελών.
Διάβημα διαμαρτυρίαςΕνδεικτική των εντάσεων ήταν η απόφαση του Ιράν να επιδώσει, χθες, διάβημα διαμαρτυρίας στον Ελβετό πρεσβευτή στην Τεχεράνη για την περυσινή εξαφάνιση Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα στις ΗΠΑ... Καθώς το Ιράν δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις αμερικανικές υποθέσεις στην Τεχεράνη χειρίζεται η ελβετική πρεσβεία.
Ετικέτες
- ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
- ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ
- ΑΦΡΙΚΗ
- ΒΑΛΚΑΝΙΑ
- ΔΙΕΘΝΗ
- Δίκτυο Σπάρτακος
- ΕΕ
- ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
- ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
- ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
- ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
- ΗΠΑ
- ΘΗΤΕΙΑ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
- ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ
- ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ
- ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ-ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
- ΚΟΥΡΔΙΚΟ
- ΚΥΠΡΟΣ
- ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
- ΛΕΣΧΕΣ ΕΦΕΔΡΩΝ
- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
- ΜΜΕ
- ΝΑΤΟ
- ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ
- ΞΕΝΟΙ-ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ-ΒΙΒΛΙΟ
- ΠΥΡΗΝΙΚΑ-ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ-ΧΗΜΙΚΑ
- ΡΩΣΙΑ-Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών
- ΣΤΡΑΤΟΣ
- ΤΟΥΡΚΙΑ
- ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
- EE
- MME
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου