Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΙΡΑΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ

Πηγή: Ελευθεροτυπία


Στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στράφηκε η προσοχή χθες στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Ασία, λόγω της παρουσίας του Ιρανού προέδρου, αλλά και του σχετικού παρασκηνίου στον ΟΗΕ, ενώ η τουρκική πλευρά δεν κατάφερε να συμπεριλάβει στο κοινό ανακοινωθέν την καταδίκη του Ισραήλ.
Αχμαντινετζάντ - Ερντογάν: το Ισραήλ τούς... έφερε πιο κοντά (φωτ. 
Ass. Press)  
Αχμαντινετζάντ - Ερντογάν: το Ισραήλ τούς... έφερε πιο κοντά (φωτ. Ass. Press) Η καταδίκη δεν περιλήφθηκε στο ανακοινωθέν, επειδή μέλος του οργανισμού είναι και το Ισραήλ. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «με εξαίρεση το Ισραήλ, όλα τα μέλη του οργανισμού καταδίκασαν την επίθεση».

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας: «Δυστυχώς, είναι άδικα τα θεμέλια του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόκειται για το κατεξοχήν μη δημοκρατικό όργανο. Ορισμένες χώρες έχουν δικαίωμα βέτο και ασκούν ηγεμονία στον κόσμο. Σε πολλές αποφάσεις, τα μη μόνιμα μέλη του Σ.Α. αναφέρουν ότι τελούν υπό την πίεση των ΗΠΑ. Τι είδους όργανο είναι αυτό που λαμβάνει αποφάσεις κάτω από πίεση;» Ερωτηθείς για το αν θα επηρεαστεί η συμφωνία περί παράδοσης του εμπλουτισμένου ουρανίου από τυχόν απόφαση κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι «εάν υπάρξει συνεργασία, αυτή πρέπει να γίνει σε όλους τους τομείς. Εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να συνομιλήσουν μαζί μας κρατώντας μαστίγιο, κάνουν λάθος».
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην αναμενόμενη απόφαση του Σ.Α. και είπε ότι «οι αποφάσεις αυτές δεν πρέπει να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ιρανικό λαό και την κυβέρνησή του» και σημείωσε ότι «θα πρέπει να μην εμποδίζεται η ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας».
Για το θέμα του Ισραήλ, ο Πούτιν είπε ότι «δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι η επίθεση έγινε σε διεθνή ύδατα» και ότι αντιλαμβάνεται τα αισθήματα της τουρκικής κυβέρνησης και του λαού. «Θα θέσουμε το θέμα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, εργαζόμαστε γι' αυτό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το αν τίθεται θέμα να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον αγωγό φυσικού αερίου «Blue Stream 2», ο Πούτιν είπε ότι «ο αγωγός σχεδιάστηκε για την τουρκική αγορά, αλλά ότι το αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί και σε τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Συρία». Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η επίθεση στα πλοία και ο αγωγός είναι δύο διαφορετικά θέματα και τόνισε ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, «έχει βρεθεί φυσικό αέριο στο Ισραήλ και, κατά συνέπεια, ο αγωγός για οικονομικούς λόγους θα μπορούσε να μην επεκταθεί εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου