Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ρωσική αστυνομία κατέστειλε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας, την ώρα της συνόδου Ρωσίας -ΕΕ.

Η αστυνομία διέλυσε χθες με σφοδρότητα αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας και συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τους ηγέτες της ΕΕ για τη διήμερή σύνοδό τους με τη Ρωσία.

Οι διαδηλώσεις καταπνίγηκαν δύο ημέρες μετά τη δήλωση του δημοφιλούς και πανίσχυρου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν είναι αντίθετος στις ειρηνικές πορείες και διαδηλώσεις.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία λίγο μετά τη συγκέντρωση 1.000 αντικυβερνητικών οπαδών στην πλατεία Τριουμφάλναγια στο κέντρο της Μόσχας, φωνάζοντας «Ελευθερία» και «Ρωσία δίχως Πούτιν» .

Το πλήθος φώναξε «φασίστες» κατά της αστυνομίας και την αποδοκίμασαν όταν επιχείρησε να συλλάβει διαδηλωτές-συχνά ρίχνοντάς τους στο έδαφος και σέρνοντάς τους προς τις κλούβες.

Η αστυνομία δήλωσε πως χρειάσθηκε να καταφύγει στη βία όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να διαλύσουν συναυλία που είχαν οργανώσει φιλοκυβερνητικοί οπαδοί σε κοντινή απόσταση και να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία σε πολυσύχναστη αρτηρία.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη, περίπου 300 υποστηρικτές του εκτός νόμου αριστερού Εθνικού Μπολσεβίκικου Κόμματος, συγκεντρώθηκαν στην Λεωφόρο Νιέφσκι και κρέμασαν μία πλάκα με την επιγραφή «Λεωφόρος Ελευθερίας 31» σε ένα από τα κτήριά της. Περίπου 100 άτομα συνελήφθηκαν.

Περίπου 40 άνθρωπο συγκεντρώθηκαν εξάλλου στην νότια πόλη του Ροστόφ, ενώ ο Μεντβιέντεφ συναντιόταν με την ηγεσία της ΕΕ σε κοντινή απόσταση, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διήμερης συνόδου τους.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδό τους με τη Ρωσία δεν θα πρέπει να αφήσουν και να μη θίξουν αυτές τις παραβιάσεις. Καταδικάζω απόλυτα την βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Ρωσία», τόνισε η επικεφαλής της υποεπιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Ανθρώπινα Δικαιώματα Χάιντι Χάουταλα από την Αγία Πετρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου