Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΛΑΘΗ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που άμαχοι πέφτουν θύματα του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός έχει καλλιεργήσει τη φήμη μιας οργανωμένης δύναμης που κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων.

Oπως επισημαίνει όμως ο Κρις ΜακΓκριλ στην «Γκάρντιαν», τις τελευταίες δεκαετίες ο στρατός έχει κάνει πολλά λάθη που οφείλονται σε κακό σχεδιασμό, σπουδή ή αδιαφορία για τις ζωές των αμάχων.

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών το 1967, η ισραηλινή Αεροπορία και το Ναυτικό επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα στο αμερικανικό πλοίο «USS Liberty», σκοτώνοντας 34 μέλη του πληρώματος, τραυματίζοντας 171 και προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο πλοίο. Το Ισραήλ μίλησε για λάθος, οι ΗΠΑ δέχθηκαν τις εξηγήσεις, αλλά ορισμένοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της αντικατασκοπίας συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη.

Το 1973, ισραηλινά αεροσκάφη σκότωσαν 108 ανθρώπους όταν κατέρριψαν ένα λιβυκό επιβατικό αεροσκάφος που χάθηκε στην αμμοθύελλα και βρέθηκε πάνω από τη Χερσόνησο του Σινά, την οποία τότε κατείχε το Ισραήλ. Ο τότε υπουργός Αμυνας Μοσέ Νταγιάν απέδωσε την κατάρριψη του αεροσκάφους σε «λανθασμένη εκτίμηση».

Τους αθώωσαν!

Ενα από τα πιο καταστροφικά λάθη του Ισραήλ σημειώθηκε το 2000, τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης Ιντιφάντα, όταν ο 12χρονος Παλαιστίνιος Μουχάμαντ αλΝτούρα σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά καθώς προσπαθούσε έντρομος να καλυφθεί πίσω από τον πατέρα του. Το βίντεο με τη δολοφονία του παιδιού κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή. Ο ισραηλινός στρατός στην αρχή ζήτησε συγγνώμη, αλλά στη συνέχεια διεξήγαγε μια αμφιλεγόμενη έρευνα που κατέληξε στην αθώωση όλων των πρωταγωνιστών. Ορισμένες φιλοϊσραηλινές οργανώσεις έφτασαν μάλιστα να πουν ότι το παιδί δεν πέθανε ποτέ και ότι ο θάνατός του σκηνοθετήθηκε από τους Παλαιστίνιους.

Δεν ήξεραν...

Τον Ιούλιο του 2002, ισραηλινές δυνάμεις έριξαν βόμβα ενός τόνου σε κτίριο με σκοπό να σκοτώσουν ένα στέλεχος της Χαμάς, τον Σεΐχ Σαλάχ Σαχάντα. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 15 άνθρωποι σε γειτονικά κτίρια, περιλαμβανομένων 9 παιδιών. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες ισχυρίστηκε ότι εκείνοι που διέταξαν την επιχείρηση δεν γνώριζαν πως η βόμβα θα έπεφτε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, αλλιώς δεν θα έδιναν τέτοια διαταγή.

Φέτος, το Ισραήλ εξόργισε τη Βρετανία, την Αυστραλία και άλλους συμμάχους πλαστογραφώντας διαβατήρια υπηκόων τους για να τα χρησιμοποιήσει σε επιχείρηση δολοφονίας στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι. Το αποτέλεσμα ήταν η Βρετανία και η Αυστραλία να προβούν σε απέλαση ισραηλινών διπλωματών.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2002,

Ισραηλινή βόμβα ενός τόνου σε κτίριο σκότωσε 15 άνθρωπους, ανάμεσά τους 9 παιδιά

Ρήγματα στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας όταν πήρε την εξουσία ο Ερντογάν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ και η Τουρκία έχουν μια μακρά και στενή στρατιωτική και οικονομική σχέση. Τι συνέβη και οι δύο πρώην σύμμαχοι έχουν βρεθεί σε τέτοια αντιπαράθεση;

Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έφθασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, με την Τουρκία να αγοράζει στρατιωτικά υλικά από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σχέση τους, αν και περίπλοκη, προσέφερε πολλά πλεονεκτήματα και στις δύο χώρες. Τόσο τούρκοι όσο και ισραηλινοί αξιωματούχου έχουν επανειλημμένα δηλώσει στο παρελθόν ότι θα παραμείνουν σύμμαχοι όσο συμπορεύονται τα συμφέροντά τους. Για παράδειγμα, μοιράζονται πληροφορίες για θέματα ασφαλείας, π.χ.

Αλ Κάιντα. Ομως από το 2002, όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν, άρχισαν να εμφανίζονται ρήγματα στη σχέση, καθώς η Τουρκία στράφηκε προς άλλες μουσουλμανικές χώρες μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Συρία.

Ο Ερντογάν έγινε ήρωας στον ισλαμικό κόσμο επικρίνοντας δημόσια το Ισραήλ για την πολιτική του απέναντι στους Παλαιστινίους. Με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες τον Ιούλιο του 2011 και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν μειώσει τη δύναμη του κυβερνώντος κόμματος, μια σθεναρή στάση απέναντι στο Ισραήλ μπορεί να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.

Η εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

Πώς εξελίχθηκε η κατάσταση τόσο άσχημα για να φθάσουμε έως εδώ, όπου «οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο», όπως δήλωσε αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών; Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα πράγματα οξύνθηκαν με την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ο Ερντογάν αποκάλεσε «έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας» και οδήγησε τη χώρα του να ζητήσει να μη συμμετάσχει το Ισραήλ σε προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν έριξε λάδι στη φωτιά υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον οποίο αποκάλεσε «καλό φίλο». Το Ισραήλ εξαγριώθηκε από τις προσπάθειες της Αγκυρας να μεσολαβήσει στη σύγκρουση της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τη Δύση, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους κινήσεις υπονομεύουν τις διεθνείς προσπάθειες για απομόνωση της Τεχεράνης. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ακόμα ότι στην Τουρκία υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα αντισημιτισμού μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ

Και η Ουάσιγκτον; Για τις ΗΠΑ, η συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δύο περιφερειακών στρατιωτικών δυνάμεων, αποτελούσε ένα πλεονέκτημα για τη Μέση Ανατολή. Οποιαδήποτε αντιπαράθεση περιπλέκει πολύ την κατάσταση σε αυτή την εύφλεκτη περιοχή. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που χρειάζεται την υποστήριξη της Τουρκίας για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ του να στηρίξει το Ισραήλ αλλά και να δείξει κατανόηση για τον θυμό της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου