ΤΑ ΝΕΑ
Καταγγελίες-σοκ από τους έλληνες ακτιβιστές που επέστρεψαν για ξύλο και βασανιστήρια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης Γιώργος Αράπογλου
«Οι Ισραηλινοί ανέβηκαν ξαφνικά και κατέλαβαν το πλοίο. Μας κράτησαν ομήρους κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες με τα όπλα πάντα στραμμένα πάνω μας. Μας κρατούσαν φυλακισμένους και μας τραβούσαν βίντεο, καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ μας έγδυναν, μας περνούσαν από εξονυχιστικούς ελέγχους και, αφού ντυνόμασταν, μας ξαναέγδυναν για να μας ελέγξουν και πάλι. Ηταν ένας ατελείωτος ψυχολογικός πόλεμος».
O Μιχάλης Γρηγορόπουλος, ναύτης στο ελληνικό φορτηγό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» του Στόλου της Ελευθερίας και μέλος της Πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα», περιγράφει μερικές από τις δραματικές σκηνές που έζησαν οι ακτιβιστές, όταν οι ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν στη νηοπομπή. Οι πρώτοι έλληνες ακτιβιστές που απελευθερώθηκαν και έφτασαν σώοι στην Ελλάδα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν κατήγγειλαν την πειρατεία σε διεθνή ύδατα, ενώ δεν έκρυψαν και τη δυσαρέσκειά τους για την αντίδραση και της ελληνικής κυβέρνησης.
«Μας είχαν καθιστούς με τα όπλα πάντα στραμμένα πάνω μας, χωρίς φαγητό και νερό, μας πέρασαν από μηχανήματα και όταν ζητούσαμε δικηγόρο γελούσαν και μας αγνοούσαν. Δεν ξέραμε τι θα απογίνουμε. Μας πήραν κινητά, φωτογραφίες, υπολογιστές, ενώ προσπαθούσαν με τη βία να μας πάρουν αποτυπώματα, χρησιμοποιώντας ακόμα και ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες στα πόδια και ξύλο. Μας έδιναν χαρτιά στα εβραϊκά να υπογράψουμε, αλλά εμείς αρνούμασταν. Ηταν μια κατάσταση που δεν περιγράφεται», αναφέρει ο κ. Γρηγορόπουλος. Παράλληλα, όπως είπαν οι ακτιβιστές, τους επέβαλαν να υπογράψουν δηλώσεις απέλασης ή «μετανοίας», αλλιώς τους απειλούσαν πως θα περνούσαν με συνοπτικές διαδικασίες από δίκη. «Ρωτούσαν συνέχεια, αλλά κανείς δεν απαντούσε χωρίς δικηγόρο. Μας απειλούσαν και μας έλεγαν «αυτά σας έχουν μάθει να λέτε». Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια με τα οποία μας έχουν απελευθερώσει. Απελαθήκαμε παρά τη θέλησή μας», συμπλήρωσε.
Τα «όπλα»
«Αυτό που είχαμε σχεδιάσει ήταν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά δεν το καταφέραμε. Τα “όπλα” που κουβαλούσαμε ήταν δύο μηχανήματα αφαλάτωσης, τούβλα και κεραμίδια, σάκοι, σκηνές, προκάτ σπίτια, αμαξίδια για ΑμεΑ, υγειονομικό υλικό, τσάντες με σχολικά», λέει ο κ. Αρης Παπαδοκωστόπουλος, επιβάτης στο πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος».
Κατά την αποβίβασή τους στο λιμάνι οι ακτιβιστές συνάντησαν ακόμα πιο σκληρές εικόνες. «Εκεί συναντήσαμε μια “διαδήλωση” από αστυνομικούς, που μας απειλούσαν και δεν μας άφηναν να μιλήσουμε. Οταν καταλήφθηκε το “Σφενδόνη” ένας αμερικανός διαβητικός ακτιβιστής χτυπήθηκε και αφέθηκε γυμνός, ενώ έναν Ελληνα που αρνήθηκε να δώσει αποτυπώματα τον χτυπούσαν», αναφέρει ο κ. Παπαδοκωστόπουλος.
Τις εικόνες της βίας που έζησαν μετέφεραν και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «Σφενδόνη». «Στις 4 το πρωί, ενώ είμαστε σε περίοδο ειρήνης, έγινε ένας πόλεμος. Από τη μια πλευρά ήταν τα ισραηλινά όπλα, ενώ απέναντι ήταν μόνο σώματα. Μας επιτέθηκαν κομάντος με πλήρη εξοπλισμό από θάλασσα και αέρα και, μέσα σε λίγα λεπτά, το καράβι γέμισε χημικά και πλαστικές σφαίρες», είπε ο κ. Δημήτρης Γελαλής, μέλος του πληρώματος. Ανάμεσα σε εκείνους που ξυλοκοπήθηκαν, ήταν, όπως ανέφερε, και ο καπετάνιος που δεν ήθελε να παραδώσει το τιμόνι.
Επαφή με τις ελληνίδες κρατούμενες του Στόλου της Ελευθερίας κατάφερε να έχει αργά χθες το απόγευμα η ισραηλινή δικηγόρος Λέα Τσεμέλ, η οποία συνάντησε τις Κατερίνα Θεοχαράτου, Μαρία Ψαρρά, Αφροδίτη Τσάβαλου, Κατερίνα Κιτίδη και Δήμητρα Κυρίλλου. «Οι κοπέλες είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αναλογικά με την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί», δήλωσε η κ. Τσεμέλ.
Χωρίς ρούχα!
Αντίθετα, οι Ισραηλινοί δεν επέτρεψαν σε δικηγόρους να επισκεφθούν τους άντρες της ελληνικής αποστολής, κάτι που επιχείρησε ο έλληνας πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ Κυριάκος Λουκάκης. Από πρεσβευτές ωστόσο άλλων χωρών, όπως της Νότιας Αφρικής, έγινε γνωστό πως πολλοί από τους κρατουμένους βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με τους Ισραηλινούς να τους έχουν αφήσει ακόμη και χωρίς ρούχα. Επίσης σύμφωνα με μαρτυρίες πρεσβευτών που επισκέφτηκαν τις φυλακές του Μερ Σέβα πολλοί από τους κρατουμένους έχουν κακοποιηθεί, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό και τις μαρτυρίες των 6 ελλήνων ακτιβιστών που επέστρεψαν στην Ελλάδα για βασανισμούς των συλληφθέντων.
«ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
«Μας έγδυναν, μας περνούσαν από εξονυχιστικούς ελέγχους και, αφού ντυνόμασταν, μας ξαναέγδυναν για να μας ελέγξουν και πάλι»
«Είστε υπεύθυνοι για να γυρίσουν σώοι»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ για τον επαναπατρισμό των ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στη νηοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και κρατούνται στο Ισραήλ, ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας ωστόσο την ευθύνη για την ασφάλεια των 31 ελλήνων πολιτών στις ισραηλινές αρχές.
«Η προστασία και η ασφάλεια των ελλήνων πολιτών είναι ευθύνη του Ισραήλ. Θα πρέπει λοιπόν να συμβάλει ώστε να επιστρέψουν άμεσα πίσω στην Ελλάδα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εμφανώς ανήσυχος για την τύχη τους. Ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε ότι το ΥΠΕΞ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων.
Χθες ο έλληνας πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ κ. Λουκάκης συναντήθηκε με τους έλληνες ακτιβιστές στη φυλακή της Μπεερσεμπά και όπως ανέφερε οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ ορισμένοι χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Ο ακτιβιστής Βαγγέλης Πισσίας είναι χτυπημένος. Σήμερα πάντως, ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Αθήνα επρόκειτο να κληθεί εκ νέου για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση των ελλήνων κρατουμένων.
Παρέμβαση για την ισραηλινή επίθεση κατά των ακτιβιστών έκανε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη». «Η ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή», σχολίασε χθες ο Κάρολος Παπούλιας, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς. Η δήλωση του Προέδρου, ήταν σε αιχμηρότερο ύφος από αυτό της κυβέρνησης, η οποία αντέδρασε μεν καταδικάζοντας τη «δυσανάλογη χρήση βίας» και διέκοψε τη διεξαγόμενη κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση, αλλά απέφυγε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα μη θέλοντας να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις με το Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου