ΤΑ ΝΕΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη
Δύο ακόμη πλοία απέπλευσαν για τη Γάζα- «Θα είμαστε έτοιμοι» λέει το Ισραήλ
Σε διεθνή απομόνωση έχει τεθεί το Ισραήλ έπειτα από την αιματηρή επίθεση ισραηλινών κομάντος στον στολίσκο του κινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα».
Ακόμα και εντός του Ισραήλ, αρθρογράφοι κάνουν λόγο για «φιάσκο» και για μια απόφαση που ελήφθη από «ηλιθίους». Περίπου 600 ακτιβιστές όμως, ανάμεσά τους και 31 Ελληνες, εξακολουθούν να κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Από τους συνολικά 688 ακτιβιστές- από 32 χώρες - που επέβαιναν στα έξι πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής, εννέα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στο μεγαλύτερο σκάφος της αποστολής, το τουρκικό «Μavi Μarmara», 50 απελάθηκαν χθες, συμπεριλαμβανομένων έξι Ελλήνων, 30 νοσηλεύονται τραυματισμένοι στο Ισραήλ και οι υπόλοιποι κρατούνται στις φυλακές της Μπεερσεμπά, έχοντας αρνηθεί να απελαθούν οικειοθελώς χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας ούτε με τις αρχές ούτε με συγγενείς τους. Αργά χθες το βράδυ το Ισραήλ ανακοίνωσε, μέσω του πρωθυπουργικού εκπροσώπου, πως αποφάσισε να απελάσει όλους τους κρατούμενους ακτιβιστές της νηοπομπής, ανάμεσά τους και μερικούς που οι ισραηλινές αρχές είχαν απειλήσει με ποινική δίωξη υποστηρίζοντας ότι επιτέθηκαν στους ισραηλινούς κομάντος με γροθιές, σιδηρολοστούς, αλλά και πραγματικά πυρά.
Το κίνημα «Ελευθερώστε τη Γάζα» δήλωσε χθες ότι θα επιχειρήσει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας με δύο ακόμα πλοία - το ένα, το ιρλανδικό «ΜV Rachel Corrie» με 15 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου ενός νομπελίστα ειρήνης, απέπλευσε τη Δευτέρα από τη Μάλτα και σύμφωνα με την Γκρέτα Μπερλίν, εκπρόσωπο του κινήματος, δεύτερο πλοίο με περίπου 35 επιβαίνοντες θα ενωθεί σύντομα μαζί του. «Θα είμαστε έτοιμοι», απάντησε το Ισραήλ.
Επειτα από 10ωρη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χθες το πρωί επισήμως τις «πράξεις» (ο πληθυντικός έχει σημασία, καθώς υπονοεί ότι μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ακτιβιστές) που οδήγησαν στον θάνατο εννέα ακτιβιστών και αξιώνει «άμεση, αμερόληπτη, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα». Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC το ψήφισμα ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στην Τουρκία, που πνέει μένεα κατά του Ισραήλ, δεδομένου (και) του ότι όλοι οι νεκροί φέρονται να είναι Τούρκοι πολίτες- κι ας έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μόνο τέσσερα ονόματα- και στις ΗΠΑ, τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, που διστάζουν για μια ακόμα φορά να ενώσουν τη φωνή τους με τη διεθνή κατακραυγή, κι ας ήταν το μακελειό μια ψυχρολουσία και για τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα που ακολουθεί πολιτική προσέγγισης με τον αραβικό κόσμο. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες το βράδυ όλα τα μέρη να είναι προσεκτικά στις απαντήσεις τους στην ισραηλινή επίθεση, την οποία απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει.
«ΗΛΙΘΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Αποφεύγουν να καταδικάσουν οι ΗΠΑ. Ισραηλινοί αρθρογράφοι μιλούν για «απόφαση που ελήφθη από ηλιθίους»
Πολεμικές δηλώσεις από Ερντογάν
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ «πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρηθεί» για την επίθεση εναντίον του «στολίσκου της ελευθερίας», δήλωσε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Κανείς να μη δοκιμάσει την υπομονή της Τουρκίας», προειδοποίησε το Ισραήλ ο κ. Ερντογάν, κατηγορώντας ξανά το Τελ Αβίβ για κρατική τρομοκρατία. «Υποστηρίζουν ότι ερρίφθησαν πυρά από τα πλοία, φτάνει πια με τα ψέματά σας». Σημαντική ήταν η ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χθες το απόγευμα ότι η επίθεση αποτελεί έγκλημα εναντίον της Τουρκίας με βάση τον τουρκικό ποινικό κώδικα και θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στην εισαγγελία.
Χθες, δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα αεροσκάφη και ένα ασθενοφόρο αεροσκάφος του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας έφυγαν για το Τελ Αβίβ για να μεταφέρουν τους τραυματίες πίσω στη χώρα. Δόθηκαν επίσης και τα ονόματα τεσσάρων νεκρών Τούρκων. Αίσθηση προκάλεσε η επιστροφή της τουρκάλας μητέρας η οποία βρισκόταν στο πλοίο «Μavi Μarmara» με το μωρό της. Η Νούλιφερ Τσετίν την ώρα της επίθεσης είχε κρύψει το παιδί στην καμπίνα. «Εγιναν σκληρές μάχες, το εσωτερικό του πλοίου είχε βαφτεί παντού με αίμα», δήλωσε φτάνοντας στην Τουρκία η Νούλιφερ κρατώντας το ενός χρόνου αγοράκι της στην αγκαλιά της.
Εξήγησε ότι πήρε το μωρό της μαζί επειδή ήθελε ο γιος της να παίξει με τα παιδάκια της Γάζας. «Αν έπρεπε να ξαναπάρω την απόφαση να πάω στη Γάζα, θα έκανα ακριβώς το ίδιο», είπε η Νούλιφερ.
Τριπλό φιάσκο για τους Ισραηλινού
LΕ ΜOΝDΕ
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ μάλλον είχε τους λόγους του που ήθελε να εμποδίσει την ανθρωπιστική νηοπομπή να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας. Τα έξι πλοία μετέφεραν βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, οικοδομικά υλικά κ.ο.κ.) για τους 1,5 εκατ. κατοίκους της Γάζας που ζουν εδώ και τρία χρόνια αποκλεισμένοι. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε να εκφορτωθεί το φορτίο στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ. Ηθελε να διασφαλίσει πως δεν περιελάμβανε όπλα προτού, όπως διαβεβαίωνε, το προωθήσει στη Γάζα.
Οι διοργανωτές του στολίσκου αρνήθηκαν. Διότι η πρωτοβουλία δεν ήταν μόνο ανθρωπιστική: είχε στόχο την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ ώστε να άρει την «πολιορκία» της Λωρίδας της Γάζας. Το Τελ Αβίβ απάντησε με βία. Και η επίθεση κατέληξε σε ένα τριπλό φιάσκο.
Κατ΄ αρχάς, το ανθρώπινο δράμα:
εννέα τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι ακτιβιστές τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις στο μεγαλύτερο από τα έξι πλοία, το τουρκικό «Μavi Μarmara».
Δεύτερον, το διπλωματικό φιάσκο. Οι ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν τον στολίσκο σε διεθνή ύδατα. Χάρη στο Ιντερνετ και τη μιντιακή παγκοσμιοποίηση, η κατακραυγή ήταν παγκόσμια και άμεση. Οι ήδη τεταμένες διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία βρίσκονται στο χείλος της ρήξης. Και είναι βέβαιο πως θα υπάρξει αντίκτυπος και στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, που με τόσο κόπο άρχισαν πρόσφατα.
Τέλος, το φιάσκο είναι πολιτικό. Αποκαλύπτει πιο έκδηλα από ποτέ τον παραλογισμό και την αδικία του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί σε μια ήδη αξιολύπητη περιοχή. Οι Ισραηλινοί, που είχαν υπό την κατοχή τους τη Λωρίδα της Γάζας από το 1967, την εγκατέλειψαν το 2005, διατηρώντας τον έλεγχο των επίγειων και θαλάσσιων συνόρων. Το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς ανέλαβε βίαια τον έλεγχο το 2007, και κατόπιν αυτού το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος, επέβαλαν ένα εμπάργκο που δεν επιτρέπει να περνούν παρά μόνο τα προϊόντα απόλυτης ανάγκης.
Ο αποκλεισμός αυτός δεν επιτυγχάνει κανέναν από τους στόχους του. Δεν έχει αποδυναμώσει τη Χαμάς, το αντίθετο. Δεν έχει επιτρέψει την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, του ισραηλινού στρατιώτη που πιάστηκε αιχμάλωτος το 2006. Υποβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Κατανοούμε γιατί το Ισραήλ δεν θέλει να φτάνουν όπλα στη Χαμάς. Δεν κατανοούμε γιατί δεν αίρει στον μεγαλύτερο βαθμό έναν αποκλεισμό χωρίς λόγο ύπαρξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου