Ελευθεροτυπία
Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης βρίσκεται η μόλις πέντε μηνών κυβέρνηση της Ρουμανίας, εξαιτίας των σκληρών οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.
Κάτω από την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα χρηματοδοτήσουν την ισχνή οικονομία της χώρας με 20 δισ. ευρώ, η κεντρώα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο στήριξη, για να εφαρμόσει μια σειρά σκληρών οικονομικών μέτρων, προκειμένου να ξεκινήσει η ροή των δανειακών δόσεων έως το τέλος του Ιουνίου.
Οι πρώτες απολύσεις
Η αρχή γίνεται με την απόλυση 70.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2010 και άλλων 125.000 μέσα στο 2011, απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συνδικάτων, που κατέβασαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου 40.000 διαδηλωτές.
Στόχος, όπως υποστήριξε ο ρουμάνος υπουργός Οικονομικών Σεμπαστιάν Βλαντέσκου είναι να μειωθεί κατά 25% ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, που σήμερα υπολογίζονται σε 1,3 εκατ., ώστε να επανέλθει στα επίπεδα του 2007. Χρονιά που η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία και κατέρρευσε πριν από πέντε μήνες, διόρισε κατά χιλιάδες στον δημόσιο τομέα, με αφορμή την οικονομική ανάκαμψη που παρουσίασε η χώρα το 2004 έως τις αρχές του 2008.
Τα νέα μέτρα, που θα κληθούν να ψηφίσουν την ερχόμενη βδομάδα οι βουλευτές του φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Εμίλ Μποκ και των συμμάχων του στην κυβέρνηση, του εθνικού Ουγγρικού κόμματος, έχουν όπως είναι αναμενόμενο προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις. Τα συνδικάτα οργανώνουν για την ημέρα ψήφισης των μέτρων γενική απεργία και μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην οποία υπολογίζουν ότι θα συμμετέχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.
Αντίτιμο στα 20 δισ.
Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Μπασέσκου ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές στους μισθούς, τα επιδόματα και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ προκειμένου να εισρεύσουν τα πρώτα 20 δισ. ευρώ.
Στο διάστημα 2004-2008 η οικονομική ανάπτυξη στη Ρουμανία «έτρεχε» με 7,1%, ποσοστό που είχε χαρακτηριστεί τότε ως το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη. Το μεγαλύτερο μέρος βασιζόταν σε επενδύσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, ακόμη και το Ισραήλ, που επένδυαν σε μια «παρθένα» αγορά με τεράστια κέρδη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε μια ρουμανική πόλη 170 χιλιάδων κατοίκων άνοιξαν μέσα σε λίγα χρόνια 7 μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Η οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα της Ρουμανίας στις αρχές του 2008 και προκάλεσε ένα αίσθημα φόβου στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να αποσύρουν μέρος των κεφαλαίων τους οδηγώντας τη χώρα στα σκαλοπάτια του ΔΝΤ.
Οσες εταιρείες αποφάσισαν να μείνουν μπλέχτηκαν στα δίχτυα ρουμανικών και ξένων τραπεζών, οι οποίες εν μέσω κρίσης εξαγόρασαν και κατέχουν ένα μεγάλο μέρος των ενεργητικών τους, όταν δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν τα έξοδά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου