Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Από τον Στάινμπεκ, «στη θητεία του παραλόγου» του ελληνικού στρατού…
Υπηρετούμε στην 76 Μ.Ε. στην Πάτρα. Το νερό της μονάδας θεωρείται το καλύτερο της περιοχής. Παρόλα αυτά, επειδή κανείς δεν ξέρει ποτέ, ύστερα από συζήτηση αποφασίσαμε να μην το πίνουμε. Ως εξ τούτου, αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε, με δικά μας έξοδα, εμφιαλωμένα!
Εδώ και κάποιες μέρες με φρίκη διαπιστώσαμε ότι η δεξαμενή που συγκεντρώνει το νερό έχει τρύπες με αποτέλεσμα να εισβάλλουν και να εγκλωβίζονται ζώα όπως ποντίκια και φίδια. Πράγματι ποτέ κανείς δεν ξέρει: στο νερό που σου παρουσιάζουν για πόσιμο υπάρχουν ποντίκια σε αποσύνθεση. Μπορεί για καλή μας τύχη να αποφεύγαμε να το πίνουμε, όμως με αυτό κάνουμε μπάνιο και μαγειρεύουμε!
Σε όλα τα συστήματα μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιαστούν προβλήματα. Αυτό όμως που μας κάνει να ανατριχιάζουμε είναι η αδιαφορία των αξιωματικών. Οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα γινόταν σαφές ότι το νερό της δεξαμενής δεν χρησιμοποιείται για κανένα λόγο. Αντί γι’ αυτό ο διοικητής συνταγματάρχης Γκορογιάννης αφήνει να εννοηθεί ότι όλα είναι υπό έλεγχο: λίγο χλώριο παραπάνω, κάποια τηλέφωνα για να φύγει από πάνω του η ευθύνη.
Αλλά σε μας καμία ενημέρωση και το σημαντικότερο καμία εναλλακτική πρόσβαση σε καθαρό νερό. Με αγωνία διαπιστώνουμε ξανά, όπως χιλιάδες φαντάροι και ΕΠΟΠ καθημερινά, πόσο αναλώσιμους μας θεωρούν. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μη διαταραχτεί η ηρεμία τους, να μη χαλάσει η καριέρα τους, να μη χρειαστούν παραπάνω έξοδα για 10-20 φαντάρους!
Ακόμη και η υγεία μας «υποτάσσεται» σε αυτή την «παράλογη» λογική. Πρόσφατα δήλωσαν, σε πλήρη σύμπνοια με τους τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, ότι δεν τίθεται θέμα να κοπεί ούτε ένα ευρώ από τους εξοπλισμούς. Δεν τίθεται εξάλλου θέμα περικοπής (μόνο αύξησης) των 500εκ ευρώ το χρόνο και των χιλιάδων στρατιωτών και υλικού του στρατού σε αποστολές εκτός συνόρων. Όμως, μαζί με μισθούς, κοινωνικές παροχές κλπ, ο Βενιζέλος, ο Μπεγλίτης και τα επιτελεία του υπουργείου εθνικής άμυνας έχουν βάλει ως άμεση εθνική προτεραιότητα την περικοπή των λειτουργικών εξόδων κατά 1/3 τουλάχιστον!
Τώρα μόλις καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η «εθνική-προσπάθεια-για-να-σωθεί-η-οικονομία»: Είναι η ίδια η ζωή και η υγεία μας το μέγεθος που περικόπτεται. Είναι το νερό που πίνουμε, το φαγητό που τρώμε, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων που τείνουν να γίνουν φέρετρα για μας και χιλιάδες άλλους φαντάρους, με ευθύνη των αξιωματικών, των διοικητών μας και της ηγεσίας του υπουργείου.
Από εκεί και πέρα σημαντικό πρόβλημα παραμένει η εμπλοκή, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η εξάντληση. Η δύναμη της μονάδας είναι μικρότερη από τις υπηρεσίες και γι’ αυτό στέλνονταν φαντάροι από το κέντρο της Πάτρας για να βοηθήσουν την κατάσταση. Εδώ και κάποιες μέρες φαίνεται ότι διαταράχτηκαν οι σχέσεις του διοικητή με τον ταξίαρχο στο κέντρο με αποτέλεσμα να μην έρχεται πλέον η φρουρά. Πάλι δηλαδή οι κόντρες και οι φιλοδοξίες των αξιωματικών φέρνουν δυσμενείς συνέπειες στη ζωή μας.
Ποια είναι όμως η λύση; Να χωθούμε εμείς; Να χωθούν οι ΕΠ.ΟΠ.; Να χωθούν οι συνάδελφοι μας στο κέντρο, να χωθούν κάποιοι άλλοι συνάδελφοι; Είναι ή δεν είναι γνωστές οι ανάγκες; Με ποια κριτήρια γίνονται οι ΕΣΣΟ, καταρτίζονται οι μεταθέσεις, οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις; Γιατί τόσο μεγάλες ανισότητες; Δεν ζητάμε ευνοϊκότερη μεταχείριση αλλά και δεν ανεχόμαστε να σαπίζουμε στην κυριολεξία μέσα στο στρατόπεδο.
Στην πορεία για το γράμμα στο πρόβλημα αυτό δώθηκε μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Παρόλ' αυτά στην συνεχή υποβάθμιση των συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι φαντάροι μέσα στα στρατόπεδα τίποτα δεν μας εγγυάται ότι στο μέλλον δεν θα προκύψουν τα ίδια ή και σοβαρότερα προβλήματα.
Απαιτούμε μείωση των υπηρεσιών, περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Προτεραιότητα δεν είναι η τήρηση του προγράμματος και των υπηρεσιών, αλλά η ζωή και η υγεία των φαντάρων.
Να βελτιωθεί άμεσα το νερό και οι παροχές προς τους φαντάρους.
Δεν είμαστε υποχρεωμένοι σε αφαίμαξη, μόνο και μόνο για να επιβιώσουμε στο στρατόπεδο (με την υγεία μας να κινδυνεύει διαρκώς).
Απαιτούμε ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό με αποκλειστικό κριτήριο την ισότητα, την ισονομία και τις ανάγκες των φαντάρων.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ: 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου