Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Φαντάρε πού πας;

Στρατός
Ελευθεροτυπία

Νέα τροπή στην υπόθεση «Αβέρωφ» μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Αναμένεται να καταθέσουν όλοι όσοι υπηρέτησαν στο θωρηκτό κατά την τελευταία διετία, μόνιμοι και ναύτες. Πού είναι το θέμα; Μα στη σύνθεση του... δυναμολογίου!

Η πρόσφατη εκδήλωση συνιστά «βαριά προσβολή της πατριωτικής ευαισθησίας των Ελλήνων» κατά τον Βενιζέλο. Τα ρουσφέτια εξαιρούνται, κύριε υπουργέ;

Φυσικά, η βυσματοκρατία στο «Αβέρωφ» δεν αποτελεί είδηση. Με αυτά δεν εμφανίζονται ενοχλημένοι οι θεματοφύλακες των συμβόλων.

Εχει δίκιο, πάντως, ο υπουργός να ωρύεται, δηλώνοντας ότι «είναι πραγματικά επικίνδυνο να βρισκόμαστε αιχμάλωτοι της ισχύος του πλούτου». Για το γλέντι στο θωρηκτό μιλούσε. Τι κι αν η χώρα εμφανίζεται ως ικέτης των αγορών και στυλοβάτης των τραπεζών. Σηκώνει λάβαρα αντίστασης για τα πανηγύρια.

Υπό τη συνήθη πρακτική των VIP εξυπηρετήσεων δεν παραχωρήθηκε ως «ντεκόρ» κι άλλες φορές το «Αβέρωφ»; Και προ διετίας στους ίδιους, αλλά και τον Οκτώβριο του 1996 για τις ανάγκες «επετειακής» εκπομπής του «Πρωινού καφέ» με την Ελένη Μενεγάκη. Ποια τα κριτήρια;

Στο Πεντάγωνο όταν πρόκειται για δημόσιες σχέσεις αποδεικνύεται ότι κυριαρχεί το απόλυτο μηδέν. Καχύποπτοι και κουτοπόνηροι με τους «ενοχλητικούς», ψαρωμένοι μπροστά σε τηλεοπτικές και λοιπές φίρμες.

Οπως και να το κάνουμε, όμως, τα ίδια τα σύμβολα δεν «αναστατώνονται» από -«ελεγχόμενης αισθητικής» κατά τον υπουργό- εκδηλώσεις. Οι ναύτες δικαιολογημένα μπορεί να είχαν πρόβλημα, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκαν.

Οσοι υπηρέτησαν σε καράβια έχουν να διηγηθούν διάφορες ιστορίες για το πώς κάποιοι κατάφερναν να κρατούν ψηλά το ηθικό του πληρώματος. Είναι αμφίβολο εάν στην ΕΔΕ θα λάβουν υπ' όψιν το άγραφο εθιμικό δίκαιο.

Μόνο το ναυτικό εκπροσωπεί επαρκώς τις παραδόσεις; Ποιος θίγεται όταν χορεύτριες μετέχουν σε βραδιές οπλίτη σε στρατώνες;

Οχι, αφού την «ένδοξη ιστορία» των στρατοπέδων αίφνης επικαλούνται οι τοπικοί βουλευτές, αφού μάθουν ότι πρόκειται να... κλείσουν. Και βάλλουν κατά ριπάς με πατριωτικές κορόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου