Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΓΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Ελευθεροτυπία

Δεκάδες παραστατικά, που αντιστοιχούν σε χορό εκατ. ευρώ, έχουν μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και αφορούν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων «214» και τον εκσυγχρονισμό των ολλανδικών φρεγατών τύπου «S».

Ο έλεγχος αποτελεί την επικουρική εμπλοκή των φορολογικών μηχανισμών στη βασική έρευνα που διενεργεί η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου για τις προμήθειες. Παράλληλα, έχουν ζητηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό τα στοιχεία εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών, που συμμετείχαν στην κατάρτιση και την υλοποίηση των συμβάσεων προκειμένου να κληθούν για κατάθεση.

Οπως προκύπτει από έγγραφη ενημέρωση του ΣΔΟΕ της 14ης Ιουνίου προς το Πεντάγωνο, για την προμήθεια των υποβρυχίων τύπου «214»:

*Οι ελεγκτές στέκονται στην «ΜΙΕ Hellas ΕΠΕ», που εκτιμούν ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των συμβάσεων για τα υποβρύχια. Ο έλεγχος έφερε στην επιφάνεια συναλλαγές της ύψους 3,6 εκατ. ευρώ με τη «ΜΙΕ Europe ltd», που εδρεύει στην Κύπρο, την τριετία 2004-2006. Οι ελεγκτές θεωρούν ότι η κυπριακή είχε ανάγκη τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών της ελληνικής προκειμένου να δικαιολογήσει ληφθείσες προμήθειες από τη γερμανική HDW και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ως εκ τούτου, είναι υπό διερεύνηση οι επίμαχες συναλλαγές ελληνικής και κυπριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ΣΔΟΕ στο έγγραφο, φέρεται ότι μεταφέρθηκαν προμήθειες μέσω της MFI. Εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο, θυγατρικής της Thyssen Krupp και της Ferrostaal, η οποία ελέγχεται για «χρήσιμες πληρωμές» στη Γερμανία.

Οι δύο επιχειρηματίες

Η «ΜΙΕ Hellas ΕΠΕ» εδρεύει στον Πειραιά και ανήκει σήμερα στους Α.Χ. και Α.Π., 44 και 40 ετών αντίστοιχα. Ο πρώτος εμφανιζόταν επί σειρά ετών ως εκπρόσωπος της HDW, ενώ ο δεύτερος ήταν παλιότερα λογιστής στη «ΜΙΕ Hellas ΕΠΕ». Οι κυριότερες μεταβολές στην εταιρική σύνθεση συμβαίνουν κατά τις χρονικές περιόδους σύναψης ή τροποποίησης των συμβάσεων για τα υποβρύχια. Τον Ιούνιο του 2000 ως μέτοχοι από 50% εμφανίζονται οι «MAIANDROS HOLDING LTD» και «CMY THEODORE HOLDINGS LTD», αμφότερες με την ίδια έδρα στη Λευκωσία Κύπρου. Από το 2002 διαχειριστές εμφανίζονται οι Α.Χ. και Α.Π., ενώ το 2009 διεύρυναν το εύρος των δραστηριοτήτων τους σε περισσότερους τομείς: π.χ. εμπόριο κινητήρων, πώληση στρατιωτικών οχημάτων μάχης... Σε επικοινωνία της «Κ.Ε.» με την εταιρεία επιμένουν ότι δεν έχουν ουδεμία σχέση με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τονίζουν, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζουν «τι κάνει η κυπριακή εταιρεία».

Η επιχειρηματική δράση των δύο συνεταίρων δεν σταματάει στη «ΜΙΕ HELLAS ΕΠΕ». Μαζί με άλλα πρόσωπα μετέχουν σε άλλη εταιρεία με αντικείμενο την εμπορία ανταλλακτικών στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων, δημόσια έργα, ανταλλακτικά πλοίων κ.ά. Εμφανίζονται να εμπορεύονται περιφερειακά ανταλλακτικά για οπλικά συστήματα όπως S-300, Tor Μ1, OSA, υποβρύχια «214», αεροσκάφη F-16 κ.ά. Παρά τη βραχύβια λειτουργία της εταιρείας, οι ίδιοι επικαλούνται πείρα 30 ετών στον αμυντικό τομέα. Στην ίδια έδρα, στον Πειραιά, λειτουργεί και η «OFFSET EUROPA ΕΠΕ» στην οποία ο Α.Χ. έχει το 30% και η «ΜΙΕ Hellas ΕΠΕ» το 70%. Δίνουν το επιχειρηματικό παρόν, εξάλλου, και σε άλλους τομείς, όπως στην παραγωγή ενέργειας, που κατά σύμπτωση δραστηριοποιούνται και πρόσωπα που κατά καιρούς συνεργάστηκαν με τον Ακη Τσοχατζόπουλο όταν ήταν υπουργός.

*Το ΣΔΟΕ εντόπισε τιμολόγια 2,5 εκατ. ευρώ για παροχή υπηρεσιών προς τα ναυπηγεία, που εκδόθηκαν από την «Boston Consulting Group Α.Ε.» (πρόκειται για τεράστιου μεγέθους εταιρεία, που λειτουργεί γραφεία σε 60 πόλεις διαφόρων χωρών) και διερευνάται σε ποιο έργο αντιστοιχούν.

*Τιμολόγια που αντιστοιχούν σε 5,5 εκατ. ευρώ, κυρίως για προώθηση «εταιρικών συμφερόντων» των ναυπηγείων, εκδόθηκαν από διάφορες εταιρείες στην Ινδία, τα νησιά Κουρακάο, τις Ολλανδικές Αντίλες, τη Λιβερία και την Κύπρο. Τα χρήματα φέρεται να αποστέλλονταν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Αυστρία, ενώ από την πλευρά τους τα ναυπηγεία αμφισβητούν αυτές τις συναλλαγές.

Νερά με... τις συμβάσεις

* Οσον αφορά τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου «S»:

- Διαπιστώθηκε ότι δεν έχει γίνει παρακράτηση 8% υπέρ του Δημοσίου στα ποσά των τιμολογίων που έχει εκδώσει η «Thales Nederland BV» προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για έργο ύψους 258 εκατ. ευρώ. Δεν έχει κατατεθεί η σύμβαση στην αρμόδια εφορία, σημειώνουν.

- Διερευνούν τις συμβάσεις μεταξύ «Thales Nederland BV» με τις εταιρείες «Χ. Μπεκατώρος ΕΠΕ», «Signaal Hellas» (στην οποία μέχρι το 2004 βασικός μέτοχος ήταν η ολλανδική εταιρεία) και «CH & G» για αντισταθμιστικά οφέλη. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ οι εταιρείες καλούνται να αποδείξουν ότι παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες, κάτι που δεν έχουν κάνει. Εκπρόσωπος των εταιρειών διαβεβαιώνει ότι έχουν παραδώσει προ διμήνου -όταν και έγινε ο έλεγχος- δύο φακέλους στο ΣΔΟΕ με όλα τα στοιχεία.

- Τιμολόγιο του 2003 ύψους 23 εκατ. ευρώ της «Thales Nederland BV» που έφτασε στην Ελλάδα κατόπιν δικαστικής συνδρομής έχει δημιουργήσει υποψίες στους ελεγκτές περί πλαστότητας. Παρότι είναι ταυτάριθμο με αυτό που κατέληξε στο ναυτικό, διαφέρει η ημερομηνία, το ποσό και το ύψος της παρακράτησης.

Η φορολογική πτυχή των υποθέσεων έχει ενδιαφέρον εφόσον καταλήξει σε αποδείξεις και ονόματα. Ωστόσο, το μείζον ζήτημα είναι αλλού: σε ποιους δόθηκαν μίζες; Οι οποίες δεν συνοδεύονται από την έκδοση τιμολογίων και, συνεπώς, όσο και να ψάχνουν οι εφοριακοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου