Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟ

Ελευθεροτυπία

Αισιοδοξία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας προκαλεί το μνημόνιο που υπέγραψαν χθες στην Αγκυρα οι εταιρείες ΔΕΠΑ (Ελλάδα), Edison (Ιταλία) και Botas (Τουρκία), όπως και η κοινή δήλωση των υπουργών Ενέργειας των 3 χωρών.
Η εξέλιξη έγινε δυνατή μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και με το μνημόνιο τίθεται το πλαίσιο για τη δέσμευση χωρητικότητας στο τουρκικό δίκτυο, προκειμένου να διέλθει από την Τουρκία το αζέρικο φυσικό αέριο που προορίζεται για τον ελληνοϊταλικό αγωγό.

Επίσης, διασφαλίζεται φυσικό αέριο για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, μέσω του λειτουργούντος ελληνοτουρκικού αγωγού, αλλά και άλλων χωρών (Βουλγαρία-Ρουμανία) μέσω του ελληνικού δικτύου.
Κυρίως, όμως, τίθενται οι βάσεις για ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος, για συμμετοχή μέχρι και με 15% της τουρκικής Botas στην εταιρεία του υποβρύχιου αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας «Ποσειδών», εταιρεία που ελέγχουν σήμερα η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison, αλλά και στη διαχείριση μέρους της χωρητικότητάς του. Ως αντιπαροχή, οι δύο εταιρείες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε έργα αναβάθμισης του τουρκικού δικτύου.
Πρόκειται για θέματα υπό διαπραγμάτευση ώστε να διέλθουν οι ποσότητες αερίου προς Ελλάδα και Ιταλία, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής συμφωνίας με εμπλοκή και του υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου