Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Η ΔIEΘNHΣ AΓOPA- Ευρώ: το έτος των χοίρων (PIGS)

Καθημερινή
της Z. ZHKOY
Οι ισχυροί της Ευρωζώνης αναγνώρισαν ότι η κρίση χρέους δεν είναι ελληνικό ή έστω μεσογειακό, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα, αφήνοντας έκθετη την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί να εξηγήσει γιατί επέλεξε την «άθλια» πορεία της προσφυγής στο ΔΝΤ.
Δυστυχώς, έχουμε εισέλθει στο έτος των χοίρων (PIGS, που στα αγγλικά σημαίνει χοίρος, γουρούνι). Με τον όρο PIGS, οι τραπεζίτες και οι αγορές εννοούν ωμά, όχι το τετράποδο από το οποίο εξάγεται το μπέικον, αλλά την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία (Portugal, Italy, Greece, Spain, στα αγγλικά), τέσσερις χώρες του κλαμπ του ευρώ, με βουνά χρέους και υπό την εφιαλτική εποπτεία των απανταχού κερδοσκόπων. Προσθέστε την Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται σε εξίσου επισφαλή θέση, για να γίνει η λέξη PIIGS, και έχετε τη λίστα ταπεινωτικής επιτήρησης που έχει συντάξει το Πεκίνο.
Πώς θα είναι το έτος των χοίρων; Αρκεί μια ματιά στο χάος που προκλήθηκε από την αποκάλυψη, την Τετάρτη, των Financial Times πως αξιωματούχοι της SAFE (State Administration of Foreign Exchange) της Κίνας, ανησυχώντας για την έκθεση της χώρας τους στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συζήτησαν το επίμαχο θέμα με ξένους τραπεζίτες στο Πεκίνο. Η SAFE, δηλαδή ο κρατικός οργανισμός της Κίνας, που διαχειρίζεται τα τεράστια συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας της χώρας και τα οποία έχουν αγγίξει το δυσθεώρητο ύψος των 2,5 τρισ. δολαρίων, έχει υποστεί σφοδρές ζημίες από επενδύσεις αξίας 630 δισ. δολαρίων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.
Η θύελλα που ξεσηκώθηκε σε όλες τις αγορές και η κατακόρυφη πτώση του ευρώ εξανάγκασαν την επόμενη μέρα (την Πέμπτη) τη Λαϊκή Tράπεζα της Kίνας, δηλαδή την κεντρική τράπεζα της χώρας, με επίσημο ανακοινωθέν να διαψεύσει τις φημολογούμενες προθέσεις περί «αναθεώρησης» της επενδυτικής στρατηγικής της SAFE στα κρατικά ομόλογα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Με ένα αρκούντως «διπλωματικό» σε λέξεις κείμενο, επισήμανε ότι εμπιστεύεται τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές της προοπτικές στην Ευρώπη και πως δεν ανησυχεί, όπως φημολογείται, για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης! Τέλος καλό, όλα καλά; Οχι, βεβαίως, καθώς η εμπιστοσύνη παγκοσμίως για τη δυνατότητα της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους παραμένει ευάλωτη.
Οταν η γαλλική Le Monde σημειώνει με εμφανή δυσπιστία ότι «οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι πολεμούν μια κρίση χρέους με ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό», το Πεκίνο δικαίως αμφιβάλλει για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης των 750 δισ. ευρώ. Και όταν οι New York Times αμφισβητούν κατά πόσο είναι δυνατό να αποπληρωθεί το υπέρογκο χρέος χωρών που βυθίζονται σε οξεία ύφεση λόγω των δρακόντειων μέτρων λιτότητας, το Πεκίνο αναμφιβόλως ανησυχεί. «Ο μηχανισμός διάσωσης δεν βοηθάει τους Ελληνες, αλλά τους πιστωτές τους, τις ευρωπαϊκές τράπεζες», δήλωσε ο Κόνραντ Χάμλερ, πρόεδρος της Ενωσης Ελβετών Τραπεζιτών, προσθέτοντας ότι θα ήταν προτιμότερη και για την Ελλάδα και για τη σταθερότητα του ευρώ η αναδιαπραγμάτευση και μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους. Οντως, η Κίνα αποτελεί μια κολοσσιαία δύναμη στις χρηματοοικονομικές αγορές όλου του κόσμου, ακόμα και αν τα περισσότερα κεφάλαιά της είναι επενδυμένα σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Προφανώς, η Κίνα δεν είναι η μοναδική μυστηριώδης χώρα που αναζητεί καλύτερη απόδοση για μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, γι' αυτό δημιούργησε τη SAFE με στόχο να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις της κεντρικής τράπεζας από τα αμερικανικά ομόλογα.
Αυτό, όμως, που εμάς ανησυχεί είναι ότι -εμμέσως πλην σαφώς- παραδέχεται ότι δεν έχει περιθώριο να υποστεί την περαιτέρω σφαγή των επενδύσεών της στα ευρωομόλογα. Αραγε, το οικονομικό θαύμα της Κίνας είναι τόσο ευάλωτο;
Ο διάσημος Τζέιμς Χάνος, που δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων στη Wall Street, προβλέποντας την κατάρρευση του αμερικανικού ενεργειακού ομίλου Enron και των άλλων κολοσσών με ιστορίες που παραήταν ωραιοποιημένες, καταρρίπτει τον μύθο της China Inc. Σήμερα ο κ. Χάνος έχει αποδειχθεί ένας από τους πιο επιδέξιους κερδοσκόπους στο short-selling μετοχών. Ενώ ολόκληρος ο κόσμος στοιχηματίζει στην ισχύ της Κίνας για να ανασύρει τον κόσμο από την οικονομική κρίση, ο κ. Χάνος προειδοποιεί ότι η υπερθέρμανση της συγκεκριμένης οικονομίας θα σκάσει. Η υπερβολική δραστηριότητα στον κλάδο των ακινήτων, υποκινούμενη από κύμα κερδοσκοπικών κεφαλαίων, οδηγεί στη δημιουργία μιας φούσκας πολλαπλάσιας του Ντουμπάι «ή, και χειρότερα», όπως των PIIGS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου