http://www.enet.gr/
Η Αγκυρα έστειλε χθες -με τον δικό της τρόπο- μήνυμα στην Αθήνα για τον διμερή καθορισμό της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» βγήκε από τα Στενά και «έκοβε βόλτες» -στα διεθνή ύδατα- ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς υδρογονανθράκων. Το τουρκικό πλοίο δεν έκανε σεισμικές έρευνες, αν και προχθές ανήρτησε τα σήματα του ναυτικού κώδικα για θαλάσσιες έρευνες. Το ελληνικό πολεμικό πλοίο «Πολεμιστής» παρακολούθησε διακριτικά την πορεία του τουρκικού πλοίου χωρίς να διαπιστωθεί είσοδός του στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Η Αθήνα ύψωσε αμέσως τους τόνους και ύστερα από συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας προέβη σε διπλό διάβημα προς την Αγκυρα, ζητώντας εξηγήσεις για τις προθέσεις και δραστηριότητες του πλοίου.
Η τουρκική πλευρά απάντησε τα «δεδομένα», ότι θα εξετάσει το θέμα, αλλά το πλοίο επέστρεψε αμέσως μετά στα Στενά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινήθηκε «σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Ομως, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν απαγορεύονται οι έρευνες στα διεθνή ύδατα από παρακείμενα κράτη, σε τμήματα της υφαλοκρηπίδας που δεν έχουν καθοριστεί, απαγορεύεται όμως η εξόρυξη.
Οπως είναι γνωστό άλλωστε, η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο δεν έχει ακόμα καθοριστεί λόγω της συστηματικής άρνησης της Τουρκίας να αποδεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας και να γίνει προσφυγή από κοινού στο Δικαστήριο της Χάγης, όπως επιμένει η Αθήνα.
Ετσι, η ελληνική υφαλοκρηπίδα αυτή τη στιγμή περιορίζεται στα 6 ν.μ. από τις ακτές, περιοχή που απέφυγε επιμελώς το τουρκικό πλοίο.
Η έντονη αντίδραση της Αθήνας μπορεί να θεωρηθεί προληπτική και αποτρεπτική προς την κατεύθυνση της Αγκυρας αν αυτή, εν μέσω θέρους, αποφασίσει να «σκληρύνει» τη στάση της με προκλητικές κινήσεις των ερευνητικών πλοίων της.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας... Από επιλογή η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα...».
Από την πλευρά του, ο επικείμενος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλος προειδοποίησε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλιές αμαρτίες όπως του «Χόρα» και του «Σισμίκ» και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για το συμβάν, καθώς και την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου