http://www.ethnos.gr/
Επί 40 ώρες παρέμεινε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Cesme». Διεξήγαγε έρευνες νοτίως της Αλεξανδρούπολης, σε περιοχή που εκτιμάται ότι κρύβει κοιτάσματα πετρελαίου
Τις αντοχές και τα όρια ανοχής της ελληνικής κυβέρνησης επιχειρεί να δοκιμάσει η Αγκυρα, καθώς, μετά τις στρατιωτικές ασκήσεις λίγα μίλια έξω από την Κεφαλονιά, τουρκικό ερευνητικό σκάφος επί σχεδόν σαράντα ώρες παρέμενε διεξάγοντας έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην κρίσιμη περιοχή νοτίως της Αλεξανδρούπολης και βορείως της Σαμοθράκης.
Το σκηνικό έντασης που έστησε η Αγκυρα προκάλεσε προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς μόλις τη Δευτέρα είχε πραγματοποιηθεί ακόμη ένας γύρος των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ τα συγκεκριμένα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία υπονομεύουν το κλίμα επαναπροσέγγισης στο οποίο έχει επενδύσει ο Γ. Παπανδρέου.
Το υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωση του εκπροσώπου του Γ. Δελαβέκουρα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα από επιλογή επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία, δεν πρέπει, όμως, κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».
Το υδρογραφικό και ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος «TCG Cesme» από τις 5.20 το πρωί της Τρίτης κινήθηκε σε αυτήν την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων και, σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανάρτησε, πραγματοποιούσε θαλάσσιες έρευνες.
Η κίνηση του τουρκικού σκάφους έγινε αιφνιδιαστικά και δεν εκδόθηκε η συνήθης NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους).
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Αθήνα και η κανονιοφόρος «Πολεμιστής» κινήθηκε προς την περιοχή, παρακολουθώντας διακριτικά το τουρκικό σκάφος.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα προς την τουρκική κυβέρνηση σε Αθήνα και Αγκυρα, ζητώντας εξηγήσεις για τις κινήσεις του πλοίου και ζητώντας τη διακοπή των ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά απάντησε ότι δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα και ότι το σκάφος δεν πραγματοποιεί έρευνες στον βυθό αλλά έρευνες... χαρτογράφησης.
Τελικά το Cesme («πηγή» στα Τουρκικά) χθες το απόγευμα στις 5.00 μ.μ. κατευθύνθηκε ανατολικά και απομακρύνθηκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και αργά το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι Αίνος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία κινήθηκε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είναι η περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφας ή Λαδόξερας, για τον βυθό της οποίας υπάρχουν ενδείξεις ότι κρύβει κοιτάσματα πετρελαίου.
Η κυριαρχία αυτής της βραχονησίδας, η οποία πλέον θυμίζει περισσότερο ξέρα, αμφισβητείται από την Τουρκία και είναι ενδεικτικό ότι το 1997 σε ειδική έκδοση του τουρκικού ΓΕΝ συμπεριλαμβάνεται στις «γκρίζες ζώνες».
Απάντηση
Πηγές στην Αθήνα δεν απέκλειαν η τουρκική κίνηση με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους στη συγκεκριμένη περιοχή να αποτελεί μια απάντηση στις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα ξεκινήσουν πετρελαϊκές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε έναν χρόνο και ότι θα υπάρξει νόμος για τη σύσταση δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
?Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος με δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ και επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά «δεν θα ανεχτεί, όπως και στο παρελθόν, έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Πρόκληση και από τουρκική φρεγάτα
Κλήσεις σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής
Οι τουρκικές προκλήσεις, όμως, είχαν συνέχεια χθες, καθώς αεροσκάφος της Ολυμπιακής, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Αθήνα προς Ρόδο, την ώρα που έκανε ελιγμό εντός του FIR Αθηνών για να πάρει πορεία προσγείωσης έλαβε δύο κλήσεις στις 10.05 π.μ. από την τουρκική φρεγάτα «Gokceba», η οποία βρισκόταν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Η τουρκική φρεγάτα έκανε λόγο για «άγνωστο αεροσκάφος που πετάει επιθετικά», ζητώντας «να απομακρυνθεί από την περιοχή». Μία ώρα αργότερα στις 11.18 π.μ. η τουρκική φρεγάτα έκανε ακόμη τρεις ανάλογες κλήσεις, παρά το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε ούτε πολιτικό ούτε στρατιωτικό αεροσκάφος στον αέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου