Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΙΣΡΑΗΛ: ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ

Ισραήλ
TVXS

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στο εσωτερικό του Ισραήλ αυξάνεται όλο και περισσότερο: στο ένα άκρο έχουμε πολλούς εκατομμυριούχους ενώ από την άλλη έναν πολυάριθμο στρατό φτωχών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το περιεχόμενο μιας έκθεσης που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου 2010 στην ισραηλινή εφημερίδα, Haaretz, που αναφέρεται στον αυξανόμενο αριθμό των εκατομμυριούχων ανά τον κόσμο. Το 2009, σύμφωνα με την Capgemini και Merrill Lynch, υπήρξε συνολική αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων της τάξεως του 17% ενώ στο Ισραήλ υπήρξε αύξηση κατά 43%, γεγονός που κατατάσσει το Ισραήλ στη τρίτη θέση στη παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού των εκατομμυριούχων, μετά από την Ινδία και το Χονγκ Κονγκ.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σήμερα σε 10 εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι το ενεργητικό τους φτάνει πάνω από 39 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 2008 υπήρχαν 73 πολυεκατομμυριούχοι που ζούσαν στο Ισραήλ, αλλά πέρυσι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 83. Συνεπώς, στο ένα άκρο της ισραηλινής κοινωνίας τα πράγματα φαίνονται καλά. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι! Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αναμενόμενο: πώς αποκτούν αυτοί οι άνθρωποι τόσα κέρδη; Η απάντηση έρχεται από το ισραηλινό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Ένα στα τρία ισραηλινά παιδιά είναι φτωχό όπως αποκαλύπτει έκθεση με θέμα τη φτώχεια, ενώ κάθε τρίτο παιδί ζει κάτω από το όριο της φτώχειας», σύμφωνα με άλλη έκθεση του ετήσιου Εθνικού Ίδρυματος Ασφαλίσεως (ΝΙΙ) που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

«Πάνω από 400.000 οικογένειες στο Ισραήλ υποφέρουν από «διατροφική ανασφάλεια», όπως αποκαλείται κατ' ευφημισμό η πείνα. Το 28% των Ισραηλινών πολιτών (1.600.000 άτομα) ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ανάμεσά τους περισσότερα από 600.000 πεινασμένα παιδιά. Όσοι βιώνουν τον υποσιτισμό τρώνε μικρότερες των κανονικών μερίδες, παραλείπουν βασικά γεύματα και, σε ακραίες περιπτώσεις, δεν τρώνε για μια ολόκληρη μέρα. Η διατροφή τους μπορεί να είναι υψηλή σε υδατάνθρακες και ταυτόχρονα ανύπαρκτη σε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα. Στο Ισραήλ, το 22% των οικογενειών θεωρούνται μερικώς «ανασφαλείς» και το 8% υποφέρει από σοβαρή έλλειψη ασφάλειας ως προς τη διατροφή τους. Περίπου το 24% των Ισραηλινών είναι αναγκασμένοι να κάνουν επιλογές μεταξύ των τροφίμων και άλλων εξόδων, όπως το ενοίκιο, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη θέρμανση και τον ηλεκτρισμό.[...] Η κατάρρευση της οικονομίας αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τις ζωές των φτωχότερων οικογενειών του Ισραήλ, και πολλά παιδιά από τη μεσαία τάξη προσχωρούν στις κατώτερες. Επιπρόσθετα, η ανεργία στο Ισραήλ είναι περίπου 20%, και η δύσκολη οικονομική κατάσταση έχει αρνητικό αντίκτυπο σε τεράστιο αριθμό Ισραηλινών».

Η κατάσταση αυτή εν μέρει σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, οι πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης διογκώνουν το πρόβλημα. Το 2003, η σταδιακή περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων άρχισε να εφαρμόζεται και σήμερα τα επιδόματα στο Ισραήλ είναι περίπου το 30% αυτού που ήταν το 2003. Ας προστεθεί πως οι θέσεις εργασίας που οι Ισραηλινοί βρίσκουν είναι χαμηλόμισθες. Έτσι, η δημιουργία μιας ομάδας πολύ φθηνού εργατικού δυναμικού διόγκωσε τα κέρδη των λίγων και οδήγησε μεγάλο μέρος των Ισραηλινών να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου