Τα Νέα
Ανήσυχα μπροστά στην ιρανική απειλή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν διστάζουν να προσφύγουν στην ισραηλινή τεχνολογία για να εξασφαλίσουν τα σύνορα και τις πετρελαιοπηγές τους. Και το Ισραήλ κάνει, έτσι, μυστικά μπίζνες στον Κόλπο.
O τοίχος που ορίζει τα σύνορα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Σουλτανάτο του Ομάν μέσα στην έρημο είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως κατασκευάστηκε σε μεγάλο μέρος του χάρη σε τεχνολογία που ήρθε από το Ισραήλ, μια χώρα με την οποία τα Εμιράτα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις. Αν κάποιος ακουμπήσει αυτό τον «έξυπνο τοίχο», αισθητήρες θέτουν σε λειτουργία κάμερες που καταγράφουν όλες τις κινήσεις του και τα χαρακτηριστικά του και οι εικόνες μεταδίδονται αμέσως στα βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας. Παράλληλα ειδοποιούνται και οι δυνάμεις ασφαλείας για να επέμβουν.
Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και παραδόθηκε στα Εμιράτα από την ΑGΤ (Αsia Global Τechnologies), μία από τις πιο αποτελεσματικές εταιρείες ασφαλείας στην παγκόσμια αγορά. Τα τελευταία χρόνια, η ΑGΤ υπέγραψε ένα συμβόλαιο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των συνόρων του Αμπου Ντάμπι και 15 πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του εμιράτου αυτού, του μοναδικού στον αραβικό κόσμο που έχει τολμήσει να συνάψει τόσο ευαίσθητες επιχειρηματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Ο άνθρωπος- κλειδί. Επισήμως η ΑGΤ διαθέτει δύο έδρες (στη Ζυρίχη και στο Αμπου Ντάμπι) και πολλές θυγατρικές ανά τον κόσμο. Ομως διευθύνεται από τον Μάτι Κοτσάβι, έναν ισραηλινό εγκατεστημένο στις ΗΠΑ που ήταν ο άνθρωπος- κλειδί στη «μυστική συναλλαγή» ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και το Αμπου Ντάμπι, μαζί με το πρώην «περιστέρι» Γιόσι Μπεϊλίν, ο οποίος δραστηριοποιείται πλέον σε επιχειρήσεις στον Κόλπο, και την ένωση Φίλοι του Αβραάμ, στην οποία μετέχουν επιχειρηματίες εβραίοι, αμερικανοί και από τα Εμιράτα. Αφού πλούτισε στην αγορά ακινήτων, ο Κοτσάβι ασχολήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με την αγορά των συστημάτων ασφαλείας. «Αρχισε να στρατολογεί απόστρατους στρατηγούς του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) και συνταξιούχους της Μοσάντ (υπηρεσία πληροφοριών), όπως ο στρατηγός Αμός Μάλκα, που ήταν επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών από το 1998 ώς το 2001», υπογραμμίζει ο ισραηλινός δημοσιογράφος Γιοσί Μέλμαν.
«Είναι αλήθεια πως δεν σκαλίζουμε πολύ την προέλευση των προμηθευτών μας», λέει στον απεσταλμένο της γαλλικής «Λε Φιγκαρό» στο Αμπου Ντάμπι ένας αξιωματούχος των Εμιράτων που προτιμά να παραμείνει ανώνυμος. «Εχουμε μια προτεραιότητα. Να αποκτήσουμε την πιο εξελιγμένη τεχνολογία για να υπερασπιστούμε το έδαφός μας. Είμαστε ρεαλιστές. Εχουμε χρήματα. Ψάχνουμε αυτόν που θα μπορέσει να μας παραδώσει ένα σύστημα προστασίας που να είναι ταυτόχρονα ολοκληρωμένο και ικανό να αναβαθμίζεται τακτικά». Και στον τομέα αυτό, η ισραηλινή βιομηχανία είναι πρωτοπόρα, κυρίως όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα που προμηθεύτηκε το Αμπου Ντάμπι για να προστατεύει τις πετρελαιοπηγές του και αύριο τον πυρηνικό σταθμό του, τον πρώτο στην Αραβική Χερσόνησο.
Η Γάζα είναι μακριά... Στις όχθες του Κόλπου, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση μοιάζει μακρινή. «Οι πολίτες των Εμιράτων δεν αντιπαθούν πραγματικά το Ισραήλ», λέει ο Χάτερ Μασάαντ, οικονομικός σύμβουλος του επικεφαλής του γειτονικού εμιράτου Ρας ελ-Χάιμαχ, που έχει ήδη δεχθεί προσφορές από ισραηλινούς επιχειρηματίες με αμερικανικά ή βρετανικά διαβατήρια.
Πέρυσι, λίγο μετά την αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, το Αμπου Ντάμπι δεν δίστασε να παραλάβει δύο αεροπλάνα με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης από την επιχείρηση Radom Αviation Systems του Πέτα Τίκβα, κοντά στο Τελ Αβίβ. Τα αεροπλάνα αυτά μπορούν να υποκλέπτουν επικοινωνίες στα ύδατα του Κόλπου, όπου το Ιράν κατέχει τρία νησιά που ανήκουν στα Εμιράτα. «Είναι η κοινή ιρανική απειλή που οδηγεί τα Εμιράτα να προσεγγίσουν το Ισραήλ», λέει δυτικός διπλωμάτης.
Η δράση της Μοσάντ. Ομως οι σχέσεις ανάμεσα στο Αμπου Ντάμπι και τους ισραηλινούς εταίρους του έχουν κάπως ψυχρανθεί. Η δολοφονία από τη Μοσάντ, στα τέλη Ιανουαρίου, του υπεύθυνου της Χαμάς στο Ντουμπάι άφησε ίχνη. «Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να έρχονται σε μας για να ξεκαθαρίζουν λογαριασμούς με τους εχθρούς τους», λέει θυμωμένα ο πτέραρχος Αλ ΜπουΑϊνάιν. «Πέρασαν την κόκκινη γραμμή». Αλλοι ωστόσο αμφιβάλλουν πως η υπόθεση Μαμπχούχ θα επηρεάζει για καιρό τις μυστικές σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος. «Κατά βάθος, η υπόθεση αυτή δεν θα αλλάξει τις σχέσεις τους με τους Ισραηλινούς. Τους έχουν ανάγκη», λέει στον απεσταλμένο της «Λε Φιγκαρό» ένας ξένος σύμβουλος στη CΝΙΑ. Ίσως όμως όχι με οποιοδήποτε τίμημα. «Ποια είναι η λογική τους;», αναρωτιέται αξιωματούχος των Εμιράτων. «Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν εδώ γραφεία εμπορικών συμφερόντων. Επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη με τον αραβικό κόσμο. Ομως πώς μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη όταν διαπράττουν εγκλήματα;».
«Το Κουβέιτ ξύπνησε με τον στρατό του Σαντάμ»
«Επενδύουμε πολύ στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης», παραδέχεται ο πτέραρχος Χάλεντ αλ Μπου-Αϊνάιν, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των Εμιράτων. «Για μας είναι ζήτημα επιβίωσης. Δείτε τι συνέβη το 1990 στο Κουβέιτ. Δεν είχε τέτοιο σύστημα συναγερμού. Και ένα πρωί οι Κουβεϊτιανοί ξύπνησαν με τον ιρακινό στρατό να ελέγχει τις διασταυρώσεις της πρωτεύουσάς τους».
Οι «Μεξικανοί».
Ισραηλινοί στα Εμιράτα; Είναι ένα μυστικό που το ξέρουν όλοι στη CΝΙΑ, την αρχή που έχει αναλάβει την προστασία των ευαίσθητων εγκαταστάσεων και όπου οι Ισραηλινοί που δραστηριοποιούνται στα Εμιράτα αποκαλούνται «οι Μεξικάνοι».
Οταν χρειάζεται, η Royal Jet, η αεροπορική εταιρεία των σεΐχηδων που κυβερνούν το Αμπου Ντάμπι, μεταφέρει αυτούς τους VΙΡ, φυσικά ινκόγκνιτο. Διότι οι ισραηλινοί μεσολαβητές έχουν προειδοποιηθεί από το εβραϊκό κράτος για τον κίνδυνο να απαχθούν από τη Χεζμπολάχ ή από τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου