Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΑΔΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

ΝΑΤΟ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επέκρινε σε συνέντευξή του στον Τύπο της Δανίας την «άδικη» μεταχείριση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, προτρέπει τους Γερμανούς να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σεβασμό τον τουρκικό λαό.

"Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μία σχέση στενής συνεργασίας με την Τουρκία, όχι μόνο με το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στην εφημερίδα Politiken.

Δίχως να θέλει να εμπλακεί, όπως δήλωσε, στις διαπραγματεύσεις ένταξης μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ζήτησε παρ' όλα αυτά "η Ευρώπη να υιοθετήσει μία σειρά ρεαλιστικών διατάξεων για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία εντελώς εκτός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μία συμφωνία με την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

"Πιστεύω όντως ότι είναι άδικο", να παραγκωνίζεται η Τουρκία από αυτή την συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι "η Νορβηγία, μία άλλη χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζεται ήδη με αυτόν τον οργανισμό".

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, προτρέπει, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit, τους Γερμανούς να αντιμετωπίζουν την Τουρκία με μεγαλύτερο σεβασμό.

Στην εν λόγω συνέντευξη καταγγέλλει τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να περιορίσουν τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία "προνομιακή συνεργασία" αντί να προωθήσουν την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η μεγάλη πρόοδος που σημειώνει η Τουρκία καθιστά το θέμα της προνομιακής συνεργασίας παρωχημένο" δηλώνει ο Γκουίντο Βεστερβέλε. "Εμείς οι Γερμανοί πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στην Τουρκία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παγκόσμια αρχιτεκτονική αλλάζει δραματικά", προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου